Potrivit analistilor imobiliari, cererea de spatii comerciale amplasate in locuri cu vad depaseste cu mult oferta in toate orasele mari, motiv pentru care chiriile se mentin la cote ridicate, scazand profiturile firmelor mici si mijlocii. Din aceasta primavara vor aparea insa noi astfel de locatii.
Romania este printre tarile europene care au cele mai putine spatii de tip mall sau hipermarket, motiv pentru care chiriile ating in marile orase - Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta - nivelul de 90-110 euro/ mp/luna, in functie de marimea si locatia spatiului. Si preturile din zonele secundare au crescut pana la 25-40 de euro/ mp/luna. Chiar si la periferie un spatiu bine plasat se inchiriaza cu 10-15 euro/ mp/ luna.

Vadul e totul

Firmele mici sunt puternic concurate de banci, farmacii, cazinouri, cafenele si fast-food-uri care si-au schimbat strategia si se muta din centru catre locatii bine plasate din cartiere. Tendinta este de minimizare a distantei fata de utilizatorii finali, prin deschiderea de agentii in zonele de cartier, zone aglomerate, piete, intersectii, statii de transport in comun, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Eurisko. Exista doua tipuri de spatii foarte solicitate, cele care au suprafete cuprinse intre 20 si 50 mp, precum si cele intre 100 si 200 mp.

Centre noi in Bucuresti

Specialistii estimeaza ca, in Bucuresti de exemplu, mai este loc pentru 7-8 mari centre comerciale, cateva fiind deja in diverse stadii de proiectare sau de constructie.

Cel mai mare proiect este dezvoltat in Baneasa, unde se va construi un oras care, pe langa zona rezidentiala si de birouri, va avea si o importanta ga-lerie comerciala. Aceasta va to-taliza 200.000 mp de si va fi unul dintre cele mai mari poluri de cumparaturi din Europa Centrala si de Est. Aici vor fi prezente companii importante precum Carrefour, Bricostore si Mobexpert, ale caror magazine sunt aproape de finalizare si vor fi inaugurate in aceasta primavara. Tot in acest an, operatorul francez de hipermarketuri Auchan va ncepe constructia unui complex comercial n Bucuresti, care va aduce 50.000 mp de noi spatii comerciale, dispusi pe parter si un etaj.

Transformarea circului foamei din Rahova in mall va spori cu alti 30.000 mp oferta de spatii comerciale. Mallul se va numi Liberty Center si va fi finalizat in septembrie anul viitor de catre compania nord-irlandeza Mivan.

Un alt proiect foarte important pentru Bucuresti este Grant Shopping Center, localizat in zona de nord-vest, in cartierul Crangasi si va fi deschis in prima parte a acestui an.

Mall-urile se extind in tara

Mallurile au ajuns la Pitesti si Galati dupa ce orase precum Constanta, Brasov, Iasi, Timisoara sau Oradea au deja cate un astfel de complex. Grupul francez Flash Consulting a hotarat sa construiasca un Euro-mall la Pitesti si unul la Galati. Ridicat pe cinci niveluri, complexul de la Galati are o suprafata inchiriabila de 24.000 mp, iar cel de la Pitesti are o arie de 32.000 mp, pe 3 niveluri.

Iulius Center, din Iasi, are o suprafata totala de 19.532 mp, din care aproape 11.000 mp de spatii comerciale, iar la Brasov exista Eliana Mall, amplasat in zona comerciala Bartolomeu, cu 10.000 mp de spatii comerciale. Iulius Mall din Timisoara se intinde pe 70.000 mp, la Constanta, Tomis Mall s-a nascut din transformarea fostului magazin Tomis, in urma unei investitii de 6 milioane dolari, iar Lotus Mall din Oradea este o investitie de 20 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri