Romania poate inregistra doar 5-6 tranzactii cu proprietati imobiliare pe an in perioada de criza, fiecare de 15-40 milioane de euro, iar pentru anul viitor nu exista semnale ca situatia va sta mai bine din acest punct de vedere, apreciaza Francisc Peli, partener al casei de avocatura PeliFilip.
"Din punct de vedere al achizitiilor de proiecte imobiliare finalizate, cred ca nu se schimba nimic anul viitor pentru ca nu exista niciun motiv sa fie diferit fata de anul acesta. In aceasta perioada, vom avea doar 5-6 tranzactii pe an, iar proprietatile vor fi tranzactionate cu valori de 15-40 de milioane de euro fiecare", a declarat pentru Peli, unul dintre fondatorii casei de avocatura PeliFilip, citat de Mediafax.

Romania a atras in acest an investitii totalizand circa 300 de milioane de euro, fata de 335 milioane de euro in 2010.

Peli a aratat ca in acest an, comparativ cu 2010, dezvoltatorii imobiliari au fost mai activi, iar investitorii in active finalizate au fost destul de retinuti.

"Dezvoltatorii au plecat la drum, a fost un an in care o serie intreaga de dezvoltatori noi si vechi au decis ca timpul expectativei a trecut si si-au mobilizat experienta in proiecte de birouri in Bucuresti si comerciale in tara, dar si in Capitala. O serie de orase aveau anuntate scheme de retail inainte de criza, iar acum s-a reluat cursa pe acest segment", a spus Peli.

In ceea ce priveste investitiile fondurilor de investitii in achizitia de proiecte finalizate, Peli spune ca exista semnale din partea acestora, unele dintre ele avand planuri pentru preluari in Romania, fiind insa mai degraba o "chestiune de exit".

"La birouri, exiturile sunt mai previzibile, de aceea deciziile de a intra pe office sunt mai simple. Pe de alta parte, s-a creat o spirala, avand in vedere ca fondurile austriece au fost motorul pietei pana acum. Acestea s-au saturat cu investitii, avand portofolii foarte variate, de la produse finite pana la terenuri. Mai sunt fonduri, dar nu suficient de lichide si fara directii congruente, deci nu putem spune ca exista o piata", a apreciat reprezentantul firmei de avocatura.

El explica, in acelasi timp, ca venirea unor fonduri de investitii noi pe piata locala depinde de gradul de saturare al celorlalte piete din Europa.

"Cand vor fi alte piete saturate din Europa atunci aceste fonduri vor veni si in Romania. Romania nu ajuns sa fie atat de matura si sa dispuna de o paleta de produse de unde sa poata sa aleaga toata lumea. Acesta este si un lucru pozitiv", a adaugat Peli.

Pe de alta parte, el subliniaza ca societatea de avocatura pe care a fondat-o cauta avocati pe real estate, pentru a face fata volumului mare de munca pe acest sector.

"Munca exista, avem un pachet compact de clienti, avem 10 persoane angajate pentru real estate. Daca in 2008-2010 am fost ca niste doctori, aveam de administrat proiecte in situatii dificile, falimente, acum suntem in perioada de reajustare, de reasezare a oportunitatilor. Facem due diligence pentru trei proiecte de achizitie de terenuri, fiecare in valoare de circa 10 milioane de euro, pentru dezvoltarea de birouri in Bucuresti, dar si pentru achizitii de scheme de retail", a spus Peli.

El a aratat ca spatiile de retail sunt mai atractive pentru investitori pentru ca ofera posibilitatea de imbunatatire a mixului de chiriasi si a veniturilor incasate, astfel ca pot fi cumparate la preturi mai mici, in timp ce birourilor sunt produse stabile.

Unul dintre cele mai recente proiectele asistate de companie este Electroputere Parc Craiova, dezvoltat de K&S Development, cu actionari belgieni.

Francisc Peli a pus bazele firmei de avocatura in urma cu trei ani, impreuna cu sotia, Carmen Peli, Cristina Filip si un grup de alti 11 avocati.

Peli a lucrat pentru mai multi ani in cadrul firmei britanice Linklaters, dupa care s-a mutat la NNDKP, una dintre cele mai mari firme de pe piata, unde a ajuns pe pozitia de partener, pentru ca in 2008 sa plece alaturi de alti doi parteneri ai firmei.

Peli Filip a colaborat in ultimii ani cu firme internationale, precum Freshfields sau Linklaters, care nu au prezenta locala.

Firma ofera consultanta in zona de corporate M&A, energie, restructurare si dreptul muncii, litigii si real estate, segment coordonat de Francisc Peli.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri