Afacerile companiilor de consultanta imobiliara vor continua sa creasca si in 2012, an in care o buna parte din business va fi generata de clientii din mediul financiar-bancar, ce detin portofolii importante de proprietati imobiliare, a declarat, pentru wall-street.ro, Ilinca Paun, managing director al Colliers International.
Ilinca Paun (foto) estimeaza ca afacerile Colliers, cel mai important jucator din piata de consultanta imobiliara, au crescut in acest an cu aproximativ 20%, pana la circa 4,5 milioane de euro, iar pentru anul viitor managerul vede o crestere de 10% fata de 2011. Printre clientii care vor contribui la crestera afacerilor pentru consultantii imobiliari in 2012 se afla si bancile, care “au mostenit” portofolii masive de proprietati, spune ea.

“O cerere importanta pentru servicii de consultanta imobiliara va veni anul viitor din partea bancilor, precum si a jucatorilor din asigurari si telecom, care detin sute de spatii. 2012 va fi pentru astfel de companii «trezirea la realitate»: isi vor analiza portofoliile proprii, vor reloca sau inchide sucursale si vor vinde multe din aceste spatii, de la sucursale, la spatii de birouri, de arhiva sau spatii tehnice”, afirma sefa Colliers.

In acest context, bancile vor fi un client de baza pentru piata de real estate, considera Paun, insa deseori asteptarile de pret pe care astfel de proprietari le au nu sunt foarte realiste. Cel mai important lucru pentru companiile care au “mostenit” retele de spatii este crearea unei strategii de optimizare a portofoliilor, astfel incat pachetele destinate vanzarii sa includa si proprietati de calitate, mai spune consultantul.

Expansiunea retailerilor continua si in 2012

In ceea ce priveste sectorul de retail, vedeta in acest an, Ilinca Paun estimeaza ca in 2012 expansiunea retailerilor va continua in acelasi ritm, trendul fiind dat tot de operatorii de hipermarketuri. Ritmul de extindere ar putea incetini doar daca situatia economica din Europa se va agrava, insa fara acest scenariu, marii retailerii continua sa isi securizeze noi locatii.

Spre exemplu, in ultima saptamana au fost anuntate doua tranzactii cu terenuri: Dedeman, care a cumparat in Constanta terenul pentru al doilea magazin din oras si Auchan, care a cumparat 2,7 hectare din platforma fabricii Tricodava din cartierul bucurestean Ghencea.

Un segment care ar putea inregistra cresteri este cel al spatiilor hoteliere, unde Colliers ofera consultanta si evaluari, insa intentioneaza sa creeze un departament specializat, de dezvoltarea caruia se va ocupa Raluca Buciuc.

“Exista o cerere din partea proprietarilor de hoteluri care, in boom-ul imobiliar, au construit masiv, fara a avea un proiect bine gandit , iar acum au nevoie de un operator expert care sa le administreze eficient imobilul. In plus, sunt cateva orase, precum Sibiul, cu au potential turistic, dar si de business ridicat”, explica Ilinca Paun.

Pe lista departamentelor pe care Colliers vrea sa le dezvolte in 2012 se afla si cel de property management, care administreaza in prezent o cladire de birouri dezvoltata de Allianz Tiriac in Brasov si doua parcuri logistice detinute de GE Capital Real Estate si Helios Phoenix in Timisoara si Brasov. Acest departament consolideaza pozitia consultantului imobiliar pe piata dinafara Bucurestiului, o traiectorie similara pe care ar putea avea-o si departamentul de birouri.

„Pe piata spatiilor de birouri din marile orase exista cerere din partea companiilor de outsourcing. Acesti operatori se vor uita mai mult la tara decat au facut-o pana acum, asa incat putem spune ca piata de birouri din tara incepe sa se dezvolte”, considera Paun.

Se dezvolta serviciile conexe tranzactiilor cu birouri

In Bucuresti, trazactiile incheiate de Colliers pe piata spatiilor de birouri au dus la aparitia serviciului de fit-out project management, care consta in coordonarea procesului de amenajare si mutare a unei firme intr-un nou sediu. Procesul de mutare, denumit move management, este specific companiilor cu peste 150 angajati care nu au persoane dedicate relocarii si dureaza aproximativ o luna si jumatate, mutarea efectiva realizandu-se in weekenduri.

Tot un serviciu lansat in acest an ca urmare a cererii din partea proprietarilor de birouri a fost si cel de project marketing, care vinde servicii de PR si marketing pentru proiecte imobiliare. Pe acest segment, Colliers reprezinta in activitatile de promovare doua companii: Chayton Capital, dezvoltatorul parcului de birouri Swan Office & Tehnology Park din Pipera si S IMMO AG, proprietarul mallului Sun Plaza si al cladirii de birouri Sun Offices.

Birourile vor ramane si in 2012 un departament cheie a al consultantului imobiliar, mai ales in contextul in care dezvoltatorii incep sa investeasca din nou in achizitia de terenuri, cel mai recent exemplu fiind dat de Interprime Properties, parte a grupului IKEA, care a cumparat doua hectare langa Pasajul Basarab. Iar tranzactiile cu birouri atrag si alte servicii de consultanta imobiliara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri