Finalul acestui an a condimentat atmosfera din piata imobiliara si a adus curajul investitorilor din nou in prim plan. Unii au mizat pe achizitia de centre comerciale, altii pe dezvoltarea de spatii de birouri, insa cu totii au avut ceva in comun: dorinta de a actiona si de paria din nou pe real estate.
In sectorul investitiilor imobiliare, trendul a fost dat de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), care a intrat pe piata mall-urilor din Bucuresti printr-o tranzactie de tip joint venture cu canadienii de la CD Capital si Benevo. Tot pe segmentul mallurilor, recent, omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai discreti investitori din real estate, a cumparat inapoi centrul comercial City Mall, pentru 17,3 milioane de euro, o suma cu peste 80% mai mica fata de cea pentru care a vandut mall-ul in urma cu cinci ani.

Pe langa aceste achizitii, in urmatoarele patru luni vor fi incheiate tranzactii de investitii cu o valoare totala de 300 milioane de euro, cele mai multe avand ca obiect cladirile de birouri, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers. „Aceste tranzactii vor stabili repere utile, atat vanzatorilor cat si cumparatorilor, mai ales in etapa «post-Lehman Brothers», subliniaza Blake Horsley, coordonatorul departamentului de investitii al Colliers.

Segmentul spatiilor de birouri a revenit pe agenda a dezvoltatorilor odata cu scaderea ratei de neocupare in Bucuresti pana la 15% in ultimul an, coborand chiar pana la 1% in zone precum Floreasca-Barbu Vacarescu. In acest context, dupa o lunga perioada de asteptare, dezvoltatorii au actionat: Raiffeisen Evolution a decis sa reia constructia proiectului Sky Tower, amplasat pe Barbu Vacarescu, iar omul de afaceri George Copos s-a asociat cu GTC pentru a dezvolta un turn de birouri, in apropiere de hotelul Crowne Plaza.





Cu toate acestea, rata de neocupare in Bucuresti si, in special in centru si zona de nord, continua sa scada, astfel incat pana la finele anului 2012 ar putea ajunge la 10-12%, estimeaza Horatiu Florescu, CEO si presedinte al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

„In 2012 vom asista la cele mai scazute livrari de birouri din ultimii ani. In contextul in care cererea a ramas constanta, iar volumul spatiilor de calitate disponibile a scazut dramatic, nivelul chiriilor ar putea creste, acest trend fiind inregistrat cu precadere in zonele centrale sau cu buna accesibilitate si mijloace de transport in comun”, spune Florescu.

Pe fondul unei rate de neocupare tot mai mici si a chiriilor care dau semne de crestere, dezvoltatorii vor fi tot mai tentati sa investeasca din nou in birouri, dar in noua economie si, implicit in noua piata imobiliara, rationamentelor jucatorilor deja s-au schimbat.

„In sectorul imobiliar, este destul de clar ca un proiect nou se va naste doar daca va avea un amplasament corect, va adresa o nevoie clar existenta in piata, iar dimensiunea sa va fi una logica in raport cu piata . Rationamentul conform caruia un proiect nou, pentru a se diferentia, trebuie obligatoriu sa fie mai mare decat precedentul nu mai este valabil, prevaland logica si conceptul acelui proiect, orientarea catre piata si nisa descoperita”, concluzioneaza Ovidiu Sandor, timisoreanul care a dezvoltat proiectul de birouri City Business Centre, cel mai mare din afara Bucurestiului.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri