Preturile medii cerute pentru locuintele din Bucuresti si marile orase ale tarii au incheiat anul 2011 pe un trend in scadere, coborand pentru prima data de la inceputul crizei sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp util, arata un studiu al portalului imobiliare.ro.
In luna decembrie, pretul mediu cerut pentru un apartament a fost de 991 euro/mp util, cu 3,2% mai mic decat cel inregistrat in luna anterioara. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 4,1% mai mici.

“Desi au existat oscilatii lunare importante, 2011 a fost anul in care, per ansamblu, preturile apartamentelor au cunoscut cea mai mica scadere procentuala de la inceputul crizei incoace. Cea mai mare scadere la nivelul orasului a fost inregistrata in Cluj-Napoca (4,5%), iar cea mai mare crestere in Timisoara (+2,9%)”, spun cei de la imobiliare.ro.

Cele mai mari preturi in aprilie, cele mai mici in decembrie

In 2011, luna cu cele mai mari preturi la apartamente a fost aprilie, sub influenta cresterilor inregistrate in primavara, pentru ca finalul de an sa aduca cele mai mici valori pe segmentul rezidential, se arata in analiza citata.

“Daca in 2009 si in 2010, la nivel national preturile au scazut cu aproximativ 21%, respectiv 16%, in ultimele 12 luni diferenta s-a redus simtitor, la doar 4,1%. Pentru prima data de la inceputul crizei, indicele pretului cerut calculat la nivel national a coborat sub pragul de 1.000 euro/mp util, valoarea inregistrata in decembrie 2011 fiind cea mai mica din 2008 incoace”, subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Spre deosebire de trendul inregistrat de preturile apartamentelor la nivel national, in Bucuresti acesta a incheiat anul in crestere, tendinta fiind data de evolutia preturilor solicitate pe segmentul apartamentelor noi.

Asfel, pretul mediu cerut pentru locuintele din Bucuresti, in luna decembrie, a fost de 1.179 euro/mp util. Cea mai mica valoare, in Capitala, a fost atinsa la inceputul anului, in ianuarie, 1.157 euro/mp util, apoi preturile au crescut usor pana in aprilie-mai, cand au fost inregistrate cele mai mari preturi din an la apartamente, 1.189 euro/mp util, conform imobiliare.ro.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna decembrie, la valoarea de 1.377 euro/mp util, in crestere cu 0,4% fata de luna precedenta. Valoarea actuala este insa cu 5% mai mare decat pretul mediu inregistrat pe acest segment in urma cu un an.

“Tendinta de crestere s-a manifestat pe toate categoriile de apartamente noi. Cea mai mare diferenta de pret in 2011 a fost inregistrata in cazul apartamentelor noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 5,2% pe parcursul anului. Unitatile cu trei camere s-au scumpit in acelasi interval cu 2,8%, iar pretul garsonierelor noi a crescut in 2011 cu 2,1%”, conform imobiliare.ro.

Ultima luna din an a adus o usoara crestere si in cazul apartamentelor vechi din Capitala, de 0,8%. Preturile cerute pentru aceasta categorie de apartamente au ajuns la 1.093 euro/mp de suprafata utila, fiind foarte apropiate de cele inregistrate in urma cu 12 luni (1.091 euro/mp util).

Locuintele vechi cu patru camere s-au ieftinit cu 3,1% in 2011, in timp ce in cazul celorlalte categorii , precum garsoniere, a fost o stagnare sau mici cresteri de pret de 1,1%-1,2% la unitatile cu doua si trei camere.

Cum au evoluat preturile in marile orase din tara

In Brasov, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare era la finalul anului trecut de 859 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai mult decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele scoase la vanzare sunt cu 1,3% mai ieftine.

La Cluj-Napoca a fost inregistrata cea mai mare scadere a preturilor apartamentelor in 2011. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului a incheiat anul la o valoare medie de 948 euro/mp util, cu 0,3% mai mica decat in luna precedenta, dar cu 4,5% mai putin decat in urma cu 12 luni.

Si in Constanta pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut usor in ultimele treizeci de zile, dar chiar si asa apartamentele din acest oras au fost mai scumpe la finalul lui 2011 fata de inceputul anului. Pretul mediu cerut in luna decembrie a fost de 926 euro/mp util, in scadere cu 0,2% fata de luna precedenta, dar cu 0,8% mai mare decat in decembrie 2010.

In Timisoara, contrar evolutiei din 2010, apartamentele scoase la vanzare s-au scumpit in 2011. Pretul mediu cerut in ultima luna a anului a ajuns la 810 euro/mp util, cu 2,9% mai mult decat in urma cu 12 luni.

In Ploiesti, pretul mediu cerut pentru locuintele noi si vechi era, la finalul lui 2011, de 871 euro/mp util, cu 0,6% mai mic decat in urma cu 12 luni, in ciuda unei usoare cresteri fata de luna noiembrie.

Comenteaza si tu: Cum crezi ca vor evolua preturile locuintelor in acest an? Ce tip de apartamente crezi ca se vor ieftini?


Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri