2005 a fost anul antreprenoriatului, 2012 este anul in care piata s-a intors la nivel de finantare in urma cu 10 ani. Intre au fost anii boom-ului, ai speculatorilor si jocului cu cifrele, astfel descrie ultimii 7 ani, Razvan Gherghe, directorul firmei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.
“Vedeam din toate partile dorinta de a face business in Romania. 2005 a fost anul antreprenoriatului cu substanta nu al speculatorului, ca 2007 si 2008. In 2007 era un joc al cifrelor”, spune nostalgic Gheorghe.

Cei 7 ani care au trecut din 2005 au fost si buni si rai. Criza a omorat jocul cifrelor din 2007-2008, iar acum, in opinia sefului Cusfman&Wakefield piata s-a intors in 2002.

“Piata este astazi ca in 2002. Suntem blocati de dobanzile uriase, avem inflatie mare. O piata de cash”, spune Razvan Gheorghe.
Totusi, piata de astazi este si fundamental diferita de cea dinainte de boom-ul economic din 2007-2008.

“Acum fata de anii dinainte de boom este ca acum nu putem sa zicem ca nu exista competitie”, mai spune Gheorghe.

Mai mult, Gheorghe isi aminteste ca prin 2003 apetitul de a investi in Romania nu era atat de mare, existand o competitie mare la nivel regional cu Polonia, Cehia si Ungaria. Atunci aveai ce sa cumperi pe aceste piete. Acum apetitul este scazut din cauza problemelor financiare.

Cum arata piata de retail acum 7 ani?

Spre finalul anului, in Romania existau 9 mall-uri , dintre care trei in Bucuresti: Bucuresti Mall, Plaza Romania si City Mall (deschis in octombrie 2005-n.r.).

In prezent, numarul centrelor comerciale din Capitala este trei ori mai multe mall-uri la care se adauga mai multe parcuri de retail importante si alte cateva proiecte aflate in constructie sau in pre-inchiriere. Daca in 2005 se discuta de un numar mic de mall-uri existente, acum cel putin pe piata din Capitala se discuta de o supraaglomerare si de zone in care nu mai exista loc pe piata pentru o noua dezvoltare.

Totusi sunt si zone care in opinia analistilor sunt inca neacoperite cum este estul si nordul Capitalei. Pentru ambele zone insa sunt proiecte mari in plan. In est ar urma sa se construiasca Parklake Plaza, iar in zona de nord este in plan Promenada.

La nivel de livrari anul 2011 a fost unul slab, insa spre deosebire de anii dinainte boom-ului cand stocul era foarte mic, in prezent depaseste 2 milioane de metri patrati.

Chiriile din mall-uri ajungeau si la 120 euro pe metru patrat lunar in 2005 in Bucuresti, asta si ca urmare a numarului mic de spatii disponibile. In prezent, chiriile prime in centrele comerciale se situau intre 65-70 euro/mp/luna, iar in cazul a multe din proiectele noi dezvoltatorii se bat in a oferi tot felul de beneficii chiriasilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri