Finantarea pare o adevarata misiune imposibila in 2012. In aceste conditii ce se va intampla cu anunturile de noi dezvoltari din domeniu, destul de multe in ultimul an? Razvan Gheorghe, seful consultantului imobiliar Cushman & Wakefield, raspunde scurt “Ne-am obisnuit sa se vorbeasca mult si sa se faca putin”.
Banii nu sunt disponibili in imobiliare, iar daca sunt disponibili sunt foarte scumpi, spune Gheorghe care a precizat ca totusi din exterior piata locala de retail este vazuta ca una cu potential. Potrivit sefului Cushman&Wakefield, disponibilitatea bancilor de finantare a scazut la nivel european din cauza reglementarilor de capitalizare si prudenta bancara.

“In Romania este o problema majora si pentru ca finantarea imobiliara se face in proportie covarsitoare de la banci, piata de capital fiind foarte mica. Ar trebui sa invatam si noi de la vecinii bulgari care au luat bani prin REIT. La noi nu exista legi care sa reglementeze aceste fonduri”, a explicat Razvan Gheorghe.

Cum trebuie sa arate un proiect de mall pentru a obtine finantarea? Gheorghe spune ca , in general, preinchirierile trebuie sa ajunga la 70%, iar finantarea efectiva acopera 50% din valoarea proiectului, excluzand terenul. De asemenea, primii bani care se investesc sunt cei proveniti din fonduri proprii.

Piata va fi insa dura in 2012 si sub alte aspecte nu doar in ceea ce priveste finantarea. “Ce ucide business-ul este greutatea de a prognoza din prezent”, considera Gheorghe.

Gheorghe mai spune ca in acest an va continua trendul de acaparare a cotei de piata de catre retailerii de tip discount din zona de fashion si sport, in timp ce in zona de office este posibil ca gradele de neocupare ale cladirilor inferioare sa creasca in acest an. La nivel de inchirieri, Gheorghe considera ca piata va ramane la acelasi nivel ca in 2011, insa mentioneaza ca este posibil sa fie cumparate mai multe terenuri si spatii.

Despre posibilele noi falimente din domeniul mallurilor, seful Cushman&Wakefield spune ca este posibil sa mai apara, insa cel mai probabil in cazul unor proiecte mici.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor de pe piata, Razvan Gheorghe spune ca s-a ajuns la un nivel suficient de mic, iar o contractie mai mare ar pune in pericol stabilitatea financiara a proprietarilor.“Chiriile din prezent sunt normale”, considera managerul.

In ceea ce priveste anul trecut, seful Cushman&Wakefield spune ca din punct de vedere al tranzactiilor a fost mai prost decat 2010, dar ca in schimb companiile de consultanta au castigat mai mult din zona de servicii, cum ar fi property si project management sau evaluari.
Pe aceasta zona a fost o crestere si pentru ca marile companii s-au focusat mai mult pe aceste domenii, decat in trecut, considera Gheorghe.

Despre business-ul Cushman&Wakefield, Gheorghe afirma ca s-a situat la acelasi nivel din 2010 si ca in continuare au inregistrat pierderi.

Afacerile Cushman & Wakefield au scazut cu peste 50% in 2010, pana la 1,67 milioane de euro, iar pierderile au crescut pana la 700.000 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri