Piata imobiliara lipseste din statisticile oficiale care determina rata inflatiei. Valorile minime luate in calcul de notarii publici la vanzarea apartamentelor sunt sensibil mai mici decat cele efective, la care se incheie targul.
Apartament cu trei camere, construit in perioada 1977-1990, confort 1, la etaj intermediar, situat in Crangasi, pe strada Zboina Neagra. 35.000 euro fara imbunatatiri, 37.000 euro cu imbunatatiri. Acestea sa fie valorile reale? Nicidecum! Acestea sunt preturile minimale, comunicate de Camera Notarilor Publici Bucuresti, la care se calculeaza taxele platite in cazul unei tranzactii. Pretul pietei se ridica pe la 50.000 euro, asadar cu 35-40% mai mult decat cifrele trecute in catastif.

Probabil ca din 10 persoane care cumpara cu 50.000 euro un apartament in acea zona, cel putin 7 pun in documente 37.000 euro. Si atunci, daca ne intrebam cat costa cu adevarat trei camere in Crangasi, e clar ca nu in evidentele notarilor publici trebuie gasit raspunsul.

Institutul National de Statistica (INS) nu prezinta evolutii privind preturile bunurilor imobiliare. Acestea nici nu se iau in considerare atunci cand se calculeaza rata inflatiei. De aceea, se isca tot felul de controverse. Unii spun ca in ultimele 6 (sau 12) luni, apartamentele s-au scumpit, altii ca s-au ieftinit. La fel se intampla si la case, vile sau terenuri. Oricine poate afirma orice, pentru ca, in absenta unor statistici oficiale, nu ai cum sa-l contrazici.

Si totusi, grila combate evaziunea

La celelalte domenii de activitate, INS culege date de la institutiile si companiile de profil. Intr-o recenta conferinta de presa, l-am intrebat pe Margarit Musat, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), cand ar putea Uniunea sa furnizeze informatii referitoare la preturile la care se incheie tranzactiile pe piata imobiliara. Raspunsul a fost unul diplomatic, dar care a admis ca, de cele mai multe ori, vanzatorul si cumparatorul nu declara pretul real. Cand autentifica documentul la valoarea transmisa de catre acestia, notarul isi face datoria. Singura lui obligatie este sa verifice ca acea valoare nu coboara sub limita minima prevazuta de grila, pentru zona si categoria imobilului.

Aceste limite au rolul de a preveni evaziunea fiscala. Ele sunt de obicei sub piata tocmai ca sa nu introduca o povara in plus. Ar fi exasperant ca pentru apartamentul din Crangasi, pe care il iei la 50.000 euro, sa trebuiasca sa inscrii in documente cel putin 55.000 de euro. Pe de alta parte, daca nu ar exista grila, partile ar putea sa puna in acte in loc de 50.000 euro nu 37.000, ci chiar 3.000 sau 2.000 euro!

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1034

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri