Millennium Building Development, dezvoltatorul cladirii de birouri Cathedral Plaza din Capitala, a inaintat saptamana trecuta o plangere si o solicitare de solutionare in procedura de urgenta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), prin care reclama deciziile Curtii de Apel de la Suceava prin care a fost anulata autorizatia de constructie a cladirii. Avocatul care se ocupa de caz este Ron Soffer (foto), cel care il reprezinta la CEDO si pe miliardarul american George Soros.
Ron Soffer are un birou de avocatura in Paris, infiintat in 1994, insa lucreaza in domeniu inca din 1984. Avocatul israelian a practicat avocatura in Israel si New York.

Firma sa, Cabinet Soffer, se concentreaza pe litigii comerciale, penale si civile, dar si pe arbitraj.

Ron Soffer s-a nascut in Israel in 1960, iar studiile si le-a efectuat in New York. Soffer a practicat avocatura in Israel pana in 1987, apoi s-a mutat in New York, unde a practicat avocatura in cadrul Republic National Bank, unde a lucrat pana in 1991. Soffer este membru al barourilor din Paris, New York si Israel.

“Am acceptat cazul Cathedral Plaza pentru ca mi s-a parut unul clar de violare a dreptului la proprietate private”, a spus avocatul.

In cazul Cathedral Plaza, celebrul proiect imobiliar care este implicat intr-un scandal de cativa ani cu Arhiepiscopia Romano-Catolica, si care a trecut de la extaz, la agonie, ca urmare a deciziilor tribunalelor din Romania, Soffer mizeaza pe de o parte pe incalcarea dreptului la proprietate privata, sustinand ca legislatia privind avizele de constructie este neclara, fapt demonstrat si de faptul ca Curtea de Apel Ploiesti a respins in 2009 cererea de anulare a autorizatiei de constructie, pentru ca mai apoi la Suceava sa se decida exact contrariul, iar autorizatia sa fie anulata.

Un alt aspect pe care mizeaza Sofer este ca decizia de la Suceava este o revizuire a unei decizii definitive si irevocabile din proiect.
“Astfel de revizuiri se pot face doar daca exista probe noi solide intr-un caz”, spune Soffer, care marseaza in cazul de la CEDO si incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Oficialii Cathedral Plaza nu au cerut despagubiri la CEDO.

Neclaritatea legii este argumentul adus in discutie de Soffer si intr-un caz in care este implicat miliardarul Soros, in care potrivit Les Echos, Curtea Europeana a dat dreptate statului francez in defavoarea omului de afaceri.

Epopeea cladirii de birouri Cathedral Plaza a inceput in 2006, cand s-a obtinut autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1 si apoi au inceput lucrarile. La scurt timp dupa, Arhiepiscopia Romano Catolica a adus dezvoltatorul in instanta.

Dupa ce initial instanta s-a pronuntat in defavoarea dezvoltatorului, apoi Curtea de Apel Ploiesti a dat o decizie definitiva si irevocabila in favoarea Millenium Building.

Intre timp, la finalul lui 2010, constructia cladirii a fost finalizata, dar disputele din Tribunal nu s-au incheiat. Arhiepiscopia a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde a fost revizuita decizia din Ploiesti si autorizatia de constructie a fost anulata . In vara lui 2011, la Suceava a fost respinsa cererea devoltatorului de anulare a deciziei precedente a Curtii, asa ca momentan proiectul este finalizat, dar nefunctional din cauza faptului ca se afla in ilegalitate.

In prezent, Arhiepiscopia Romano-Catolica cere demolarea cladirii.

Prin plangerea de la CEDO, dezvoltatorul spera ca daca primeste o analiza favorabila va putea schimba situatia in care se afla momentan proiectul.

Sursa foto: Isparis.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri