Dezvoltator de apartamente, proprietar de hoteluri, patron de ziar (Ring) si finantator de echipa de fotbal (Dinamo), Ionut Negoita a povestit pentru wall-street.ro ce alte planuri de investitii are in urmatoarea perioada si in ce zone vede oportunitati.
In ultimii ani, cuvantul cheie in business a fost eficientizare. “Eficientizarea ramane cuvantul de ordine in afaceri si in acest an, alaturi de imbunatatirea serviciilor. Trebuie sa ai un produs cat mai competitiv, fara a iesi in pierdere. Este nevoie de agresivitate in sensul pozitiv, de implicare si de munca”, spune Negoita.

Chiar daca in prezent zona de dezvoltare a afacerilor este la un nivel mult redus fata de boom, Ionut Negoita si-a propus sa demareze, in primavara acestui an, constructia unui turn de apartamente cu 13 etaje langa proiectul rezidential Confort City.

Proiectul este in plan inca din 2010, cand a decis sa transforme proiectul care, initial, ar fi urmat sa cuprinda un mall si birouri, in apartamente si un spatiu destinat unei clinici private.

In acest an, Negoita vrea sa isi puna in aplicare planurile. Noul proiect de langa Confort City ar urma sa cuprinda peste 300 de unitati locative si ar presupune o investitie de circa 12-14 milioane euro. Investitia ar urma sa fie derulata din fonduri proprii, iar pretul mediu de vanzare sa se situeze in jurul a 50.000 euro, spune Negoita.

Omul de afaceri se asteapta ca pana in decembrie blocul turn sa fie ridicat. Cum a gandit omul de afaceri aceasta dezvoltare, fata de conceptul din boom?„Chiar si atunci cand multi dezvoltatori gandeau fantasmagoric si aduceau in piata apartamente suprafete mari si finisaje de lux, noi ne-am gandit proiectele astfel incat sa fie accesibile ca pret, cu suprafete mai mici si finisaje medii”, spune Negoita, care a adaugat ca aceste criterii se vor mentine la noul proiect, doar ca acum preturile vor fi cu 35-38% fata de cele din boom.

Nu doar preturile de vanzare sunt insa diferite, ci si perioada in care locuintele se vand. Daca in momentul in care se lansa pe piata proiectul Confort City, compania avea deja cateva sute de rezervari la scurt timp de la scoaterea in piata, acum pentru noul proiect, Negoita estimeaza ca va fi necesar circa 2 ani de la ridicarea constructiei pentru a se finaliza vanzarile.

„Inainte ne rugau clientii, acum ii rugam noi pe ei. Inainte era o piata a excesului, acum este la polul opus, asteptam inca intrarea in normalitate”, spune Ionut Negoita.

Despre piata rezidentiala, Negoita spune ca se asteapta ca in acest an sa aiba o evolutie similara cu cea din 2011. Potrivit omului de afaceri, Prima Casa acopera 90% din volumul total al locuintelor vandute in proiectele sale prin credite bancare. Din totalul vanzarilor de apartamente din proiectele lui Negoita, 60% se fac prin credite bancare, restul tranzactiilor realizandu-se prin sistemul de rate la dezvoltator sau cu cash.

Acesta spune ca in 2011 a vandut circa 340 de apartamente.

Legat de executarea silita a cateva zeci de apartamente detinute de fratele sau Robert Negoita de catre ANAF, Ionut Negoita spune ca impactul asupra afacerii nu a fost major. „Au fost cateva zeci de apartamente dintr-o mie”, a declarat el.

Planurile de dezvoltare ale omului de afaceri nu se opresc aici, desi acest bloc turn cu locuinte este cel mai avansat proiect.
La nivel de planuri, Negoita ar vrea sa mai faca un proiect rezidential in Nordul Capitalei. „Exista ori varianta de a cumpara un teren, ori de a ma asocia cu cineva care are un teren in zona”, spune Negoita care nu a dorit sa dea detalii despre stadiul negocierilor, mentionand doar ca se discuta de cateva luni.

Proprietatile scoase la licitatie de RA-APPS reprezinta o alta oportunitate de investitie la care omul de afaceri se uita in prezent. Intrebat daca a luat deja in vizor vreo proprietate si are de gand sa participe la licitatii, omul de afaceri a raspuns ca depinde de ce oprtunitati se ivesc.

RA-APPS va vinde 130 de imobile la licitatie publica intr-o prima faza. Momentan aceste imobile sunt in proces de evaluare. Dupa finalizarea acestei proceduri urmeaza sa se stabileasca preturile de pornire si datele licitatiilor.

De asemenea, un plan mai vechi de extindere a fost readus in discutie de Negoita: achizitionarea unor noi hoteluri, pe litoral si la munte. Acesta spune ca la ora actula preturile din piata sunt mult reduse fata de 2009, fiind cu circa 50% mai mici si ca sunt oportunitati de achizitie. Cat de avansate sunt negocierile in acest sens? „Bani sunt. Eu fac oferta si astept. Nu ma grabesc. Banii sunt mai pretiosi acum”, spune Negoita.

Negoita controleaza patru hoteluri in Capitala, Rin Grand Hotel, Rin Central, Rin Airport si Rin Express. Unitatile cumuleaza 2.100 de camere si au obtinut in 2010 o cifra de afaceri de 14,1 milioane de euro.

Omul de afaceri spune ca in 2011 business-ul a fost relativ stabil, fluctuatiile compensandu-se. „A fost o usoara crestere a numarului de turisti si o scadere pe zona de evenimente, dar la final de an business-ul a fost stabil”, spune Negoita, care pentru 2012 si-a bugetat, insa, o crestere de 7%.

„Anul acesta am accesat si alte canale, cum ar fi cataloagele turoperatorilor germani, printre altele”, spune Negoita, care in plus considera ca Romania ar trebui sa devina o destinatie din ce in ce mai cautate, fiind un loc nou si interesant in peisajul de destinatii din UE. Recent, Negoita a scazut cu 50% tarifele in hotelurile sale in perioada in care Bucurestiul a fost blocat de viscol. Intrebat daca va mentine scaderea de tarife, el a raspuns ca tarifele vor fi la acelasi nivel cu cel din 2011 in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri