Circa 90.000 metri patrati de spatii de birouri au fost livrati anul trecut in Capitala, cea mai mica suprafata din ultimii 6 ani. Anul acesta ar urma sa se livreze 130.000 metri patrati de birouri, iar circa 35% din suprafata este deja pre-inchiriata sau va fi ocupata de proprietar, spun consultantii Jones Lang LaSalle.
In 2013, insa, JLL estimeaza ca oferta de spatii de birouri va fi mai redusa, urmand sa se ridice la maxim 70.000 m.p.

"La fel ca si in alte capitale europene, si in Bucuresti oferta in scadere, de spatii de calitate din zona centrala de afaceri, va stimula cresterea pretului de inchiriere. Rata de neocupare va fi in descrestere datorita mentinerii cererii de spatii de birouri cat si a scaderii activitatii de constructie. Cu toate acestea, scaderea va fi modesta, si va depinde in mod direct de evolutia economica globala care va avea un impact direct asupra cererii de spatii de birouri si extinderii suprafetelor ocupate de companiile internationale", spun oficialii JLL.

In T4 2011, stocul modern de spatii de birouri a crescut cu 38.000 mp (in 5 imobile). Cladirile cu cele mai mari suprafete finalizate in acest trimestru sunt Novo Park G si Crystal Tower (ambele 100% ocupate la livrare).

In anul 2011, au fost finalizate 9 imobile insumand aproximativ 90.000 mp suprafata inchiriabila, reprezentand o scadere cu 65% fata de suprafata de birouri livrata in anul 2010. De asemenea, aceasta este cea mai mica suprafata de birouri finalizata in ultimii 6 ani pe piata de birouri din Bucuresti.

Activitatea totala de inchiriere in T4 2011 a atins 42.000 mp (42 de contracte) cu aproximativ 50% din activitatea trimestrului fiind reprezentata de contracte de renegociere/re-inchiriere (17 contracte). Restul suprafetelor tranzactionate in T4 au facut subiectul contractelor pentru spatii noi sau extinderi ale spatiilor de birouri deja contractate, potrivit JLL.

Cu toate ca activitatea ultimului trimestru a fost mai mica in comparatie cu trimestrele anterioare, activitatea de inchiriere a anului 2011 (excluzand contractele de renegociere si/sau re-inchiriere care au insumat aproximativ 57.000 mp) a fost de 200.000 mp.

"Suntem de parere ca in urmatorii doi ani, contractele de pre-inchiriere vor domina activitatea de preluare de spatii de birouri, mai ales in cazul cererilor pentru suprafete mari sau consolidari de operatiuni ale companiilor internationale de pe piata locala (si a caror activitate se desfasoara in mai multe puncte de lucru)", spun consultantii JLL.

In T4 chiriile contractuale prime (spatii de clasa A din zona centrala de afaceri) sunt estimate intre 19-19,5 euro/mp/luna. In T4 s-a inregistrat o usoara crestere, cu 2,6% a chiriilor contractuale din zona centrala de afaceri.

Pentru anul 2012 se previzoneaza o tendinta usor crescatoare a chiriilor avand in vedere limitarea ofertei de calitate atat in zona centrala de afaceri cat si din alte zone de interes ale Bucurestiului, spun analistii JLL.

Rata totala de neocupare a scazut la 14,8%, cu suprafete mari disponibile in cladiri amplasate in cateva zone periferice ale orasului. Cele mai mari rate de neocupare se inregistreaza in zona Baneasa si Pipera Nord.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri