Rata de neocupare pentru spatiile de birouri din Bucuresti a scazut in ultimul trimestru din 2011 de la 17% la 14,4%, cele mai putine birouri goale fiind in zona de vest a Capitalei, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

Piata de birouri

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a scazut treptat in fiecare trimestru din 2011, de la 17% la inceputul anului pana la 14,14% la sfarsitul lunii decembrie. In prezent, pe piata din Capitala sunt disponibili aproximativ 300.000 de mp de birouri, potrivit raportului citat.

Cea mai scazuta rata de neocupare (circa 8%) se afla in zona de vest a Capitalei, unde stocul de spatii libere este de 24.000 mp.

“Tendinta de scadere a ratei de neocupare va continua sa persiste si chiar sa se accentueze in acest an, putand sa ajunga pana la un nivel de 12-13%. Acest lucru se datoreaza gradului scazut de livrari noi si a cererii constante din ultimele trimestre ale anului trecut”, afirma Catalina Jigman (foto), coordonatorul departamentului de birouri al CBRE Romania.

Anul trecut, pe piata din Bucuresti a fost finalizata o suprafata de 125.000 mp de birouri, cu 55% mai redusa fata de 2010, cand au fost livrati 274.000 mp.



In prezent, sunt in constructie doar 170.000 mp, iar pana la sfarsitul anului vor fi livrati 130.000 mp de spatii noi de birouri, din care 34% sunt deja preinchiriate, se mai arata in analiza CBRE.

In ceea ce priveste suprafata inchiriata de companii, cererea in 2011 a fost de 207.000 mp, fiind impartita intre tranzactii de relocare (70%), extinderi (12%) si tranzactii de pre-finalizare (18%). Volumul tranzactiilor incheiate in 2011 este cu 16% mai ridicat fata de 2010 si cu 40% mai mare fata de 2009.

"Majoritatea tranzactiilor de inchiriere au avut loc in zona de Nord, CBD (Central Business District) si Nord Pipera. Preferinta chiriasilor pentru aceste zone a ramas constanta in ultimii doi ani, tinand cont de faptul ca 78% din totalul spatiilor noi a fost livrat in aceste zone", spun cei de la CBRE.

Chiriile spatiilor de birouri de clasa A, amplasate in zone centrale, sunt estimate la 19,5 euro/mp/luna si au ramas neschimbate pe tot parcursul anului 2011. Consultantii CBRE estimeaza ca nivelul chiriilor va ramane stabil in prima jumatate a anului, insa in semestrul al doilea va exista o presiune ascendenta asupra valorilor de inchiriere, in special in CBD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri