Fondul britanic de investitii Argo Real Estate a redus pentru al doilea an consecutiv chiriile pentru retailerii din parcurile comerciale Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava, scaderile ajungand in 2011 la 2,4 milioane de euro, iar renegocierile ar putea continua si in 2012.
"Pentru Sibiu Shopping City (foto), la fel ca si in anul anterior, 2011 a fost un an de constrangeri pentru mediul economic care a avut ca rezultat necesitatea extinderii discounturilor la chirii acordate retailerilor, in valoare de 1,4 milioane de euro in 2011. Gradul de ocupare este in prezent de 93%. Ne asteptam ca si 2012 sa fie un an provocator pentru activitatea de comert, dar speram ca semnalele de imbunatatire sa aiba efecte pozitive asupra performantelor din acest an", se arata in raportul financiar aferent anului 2010-2011, incheiat la 30 septembrie.

In cazul centrului Suceava Shopping City, cu o suprafata de 50.000 de metri patrati, gradul de ocupare este de 98%.

"Gradul de ocupare s-a mentinut la 98% in ciuda competitiei mari de pe piata din Oradea. La fel ca si in anii anterior conditiile pietie ne-au fortat sa mentinem majoritatea discouturilor oferite chiriasilor pentru a pastra nivelul de ocupare. Discounturile la chirii in 2011 s-au ridicat la circa un milion de euro si ne asteptam ca acestea sa nu creasca in 2012, chiar daca piata din Suceava ramane competitiva, cu cinci centre in imediata vecinatate", se mentioneaza in raport.

Chiriile incasate au scazut cu 3,5 mil. euro

In aceste conditii, fondul a obtinut in perioada analizata chirii de 10,5 milioane de euro, in scadere fata de anul anterior, cand incasarile au fost de 14 milioane de euro.

In 2010, fondul a acordat un discount chiriasilor de 3,5 milioane de euro.

Valoarea de piata a celor doua centre comerciale era la sfarsitul lunii septembrie de 181 milioane de euro, fata de 170,3 milioane de euro in septembrie 2010.

Argo detine in Sibiu cel mai mare parc de retail din afara Capitalei, cu o suprafata de circa 80.000 de metri patrati, in cadrul caruia se afla doua hipermarketuri (Real si Carrefour), un magazin BauMax, doua magazine de mobilier (Mobexpert si Mobilia), doi jucatori din retailul de electrocasnice (Flanco si Media Galaxy) sau retaileri vestimentari precum Takko, Hervis, New Yorker si C&A. Argo negociaza si cu retailerul suedez H&M pentru atragerea in centrul comercial.

Proiectul este singurul centru de mari dimensiuni din Sibiu.

Pe de alta parte, proiectul din Suceava, unde piata este mult mai competitiva, in prezent functionand alte trei proiecte - Iulius Mall, Galleria si Real, cu o galerie comerciala, are ca principali chiriasi Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy, BauMax, Takko sau Orsay.

Argo mai detine in Romania parcurile comerciale Era Shopping Park Iasi si Oradea, preluate integral in luna septembrie a anului trecut, de la compania cipriota Omilos. Astfel, fondul britanic este cel mai mare proprietar de spatii de retail din Romania, cu active evaluate la 343,3 milioane de euro, avand o suprafata inchiriabila de circa 215.000 de metri patrati.

Era Shopping Park Oradea cuprinde 65.000 de metri patrati si are ca principali chiriasi pe Carrefour, Altex si Bricostore. Era Shopping Iasi are 49.000 de metri patrati, Carrefour si Praktiker fiind cei mai mari chiriasi. Ambele proiecte sunt in curs de extindere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri