2011 poate fi considerat anul renasterii, intrucat a fost primul an de la debutul crizei in care au fost lansate noi proiecte de birouri, spun evaluatorii de la Darian. In a doua parte a anului insa, optimismul investitorilor s-a mai temperat, iar pentru 2012 biroul in vila reprezinta principala tendinta.
Volumul livrarilor de spatii de birouri va inregistra in acest an o crestere de la 140.000 de metri patrati la 200.000 de metri patrati, majoritatea proiectelor urmand sa fie inaugurate in Bucuresti, Timisoara si Iasi, potrivit companiei de consultanta si evaluare Darian.

In conditiile in care, la nivel national, stocul de spatii moderne de birouri s-a situat la un nivel de circa 1,8 milioane metri patrati, anul acesta si in cel ce urmeaza sunt prevazute pentru inaugurare mai multe proiecte aflate in acest moment in curs de dezvoltare, se arata in raportul citat.

Printre acestea se afla proiecte cum ar fi Sky Tower din Bucuresti (50.000 de metri patrati suprafata inchiriabila), Liberty Center Technological Park din Cluj-Napoca (22.000 mp), complexul Palas din Iasi (20.000 mp), Trident Plaza in Constanta (14.000 mp) si City Business Center 4 din Timisoara (9.000 mp).

Spatiile de birouri moderne (clasa A) au fost vandute in a doua jumatate a anului trecut cu preturi cuprinse intre 2.300 si 2.700 euro/mp in Bucuresti, 1.550-1.750 euro/mp in Cluj-Napoca, 1.200-1.500 euro/mp in Constanta si 950-1.200 euro/mp in Iasi.

Pe de alta parte, in 2012 evaluatorii de la Darian estimeaza o crestere a cererii pe segmentul spatiilor din vile.

“Aceasta crestere coroborata cu faptul ca vilele pretabile pentru birouri sunt tot mai rare, va genera o crestere a chiriilor pentru birourile situate in vile”, crede Adrian Crivii, presedintele Darian. Pentru acestea din urma se estimeaza o crestere de aproximativ 10-15% a chiriei, in timp ce pentru birourile din cladiri moderne de clasa A si B, chiria se va stabiliza.

In ceeea ce priveste Capitala, in al doilea semestru al anului trecut, nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a stagnat, desi la nivel national s-a constatat o scadere de 9 procente.

Chiriile pentru cele mai bune spatii de birouri, din zona centrala de afaceri, variaza in Capitala intre 16,5 – 20,5 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile clasa B se incaseaza chirii de 12-15 euro/mp/luna.

In topul chiriilor pentru spatiile de birouri, Bucurestiul este secondat de Cluj-Napoca (13-14 euro/mp pentru spatiile de birouri din clasa A) si Timisoara (11,5-14,5 euro/mp), potrivit Darian.

La polul opus, cele mai reduse chirii le gasim in Bistrita si Satu-Mare (4,5-6,5 euro/mp). Pentru semestrulal doilea din 2011, gradul de neocupare pentru birourile de clasa A, la nivel national a fost de aproximativ 13%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri