In anii boom-ului imobiliar Jonathan Mann, un investitor american, prezenta planuri mari de dezvoltare pentru Romania pentru proiecte in valoare totala de 1,5 mld. euro. Anul acesta, cel mai scump dintre proiectele pe care investitorul ar fi dorit sa le inceapa a intrat in insolventa.
Compania Universul Chitila Development a intrat in insolventa la finalul lunii februarie. Proiectul ar fi urmat sa cuprinde locuinte, birouri si spatii comerciale pe o suprafata de 800.000-1 milion de metri patrati, o investitie estimata de omul de afaceri la aproape un miliard de euro. Proiectul era planificat sa demareze in 2009.

Pe langa acest proiect aflat in insolventa, omul de afaceri se mai confrunta cu o cerere de demarare a procedurii de insolventa din partea Alpha Bank. Banca cere insolventa Universul SRL, companie cumparata in 2006 de american.

Compania este detinuta in proportie de 99,99% de BJJ Universul Development din Cipru, restul fiind detinut de Universul Management si Dezvoltare. Unul dintre administratorii companiei este Mann. Compania Universul si-a cerut insolventa singura cu o saptamana inainte de inregistrarea cererii Alpha Bank pe Tribunalul Bucuresti. BJJ Universul Development este si actionarul Universul Chitila Development.

Anterior, potrivit unor informatii transmise de companie catre Rasdaq, Tipografia Universul urma sa contracteze de la Alpha Bank Romania un credit de maximum 9,25 mil. euro pentru finantarea operatiunilor proprii si acordarea unui imprumut (7 milioane euro) firmei BJJ Proiecte Imobiliare, la care Mann este actionar minoritar. Compania Universul a fost delistata de pe Rasdaq in noiembrie 2008.

In 2008, investitorul declara ca finantarea investitiilor ar fi asigurata de Alpha Bank, Piraeus si fonduri de investitii din SUA.

Mann mai avea inca doua proiecte imobiliare, un complex cu 10.000 de apartamente pe fosta fabrica Prefa Brasov si unul in Bucuresti la Palatul Universul din zona Cismigiu.

Oficialii Universul Properties Management si Dezvoltare, companie a carei adresa fizica corespunde cu cea a Universul Development, compania care urma sa dezvolte proiectele imobiliare, nu au dorit sa comenteze informatiile.

Sursa foto: Universul.eu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri