In ritmul actual, consolidarea locuintelor incadrate in clasa I de risc seismic si care pot cadea la primul cutremur mai serios va fi finalizata abia la sfirsitul acestui secol. In ultimii ani au fost reabilitate doar sase cladiri.
La nivel national sint citeva mii de cladiri cu risc seismic ridicat, numarul lor exact nefiind cunoscut, autoritatile locale neefectuind inca o expertizare completa a acestora. Locuinte nesigure sint in multe orase, printre care Braila, Roman, Galati, Ploiesti, Cimpina, Brasov, Timisoara, dar mai ales in Bucuresti. Capitala detine suprematia in aceasta privinta, intrucit aici exista citeva sute de cladiri care au fost catalogate de experti ca prezentind un pericol mare de prabusire in cazul producerii unui cutremur.

Doar sase cladiri consolidate

Din cele 350 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, pericol foarte mare de prabusire prezinta nu mai putin de 122 de cladiri multietajate construite inainte de 1940. Pentru ca au fost proiectate sa faca fata unui singur seism si peste ele au trecut deja trei cutremure foarte mari, este mai mult ca sigur ca nu vor mai rezista unei noi zdruncinaturi. In ultimii doi ani au fost consolidate sase cladiri cu risc seismic ridicat. Anul acesta avem in executie 12 lucrari, din care vom finalize pina la sfirsitul anului noua, a precizat Lszl Borbly (foto), ministru delegat pentru lucrari publice. Daca avem in vedere ca aceste locuinte au fost singurele reabilitate in ultimii 15 ani, putem spune, la un calcul simplu, ca in ritmul actual de reabilitare constructiile vechi din Romania vor fi sigure in cel mai bun caz abia la finalul acestui secol.

Fonduri folosite pe jumatate

Autoritatile motiveaza incetineala cu care se lucreaza prin lipsa banilor de la buget, dar mai ales a populatiei. Anul trecut au fost alocati de Guvern pentru consolidarea acestor locuinte aproape 14,5 milioane de lei noi, dar, din lipsa activitatii, nici jumatate din acesti bani nu au fost cheltuiti. Pentru anul in curs, prevederile bugetare sint de 10 milioane de lei noi din care sa fie consolidate 55 de cladiri cu risc seismic ridicat. Astfel, programul de actiuni pe 2006 include 14 cladiri in executie (12 imobile cu peste 4 etaje, construite inainte de 1940 in Bucuresti, si cite una in Galati si Roman). Pentru alte 21 de cladiri urmeaza sa se organizeze contractarea lucrarilor de consolidare (cite unul in Ploiesti, Cimpina si Bacau, iar restul in Capitala), iar pentru 20 de cladiri din Bucuresti construite inainte de 1940 urmeaza sa se contracteze proiectele lucrarilor de consolidare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri