Proiectul rezidential Green Lake, dezvoltat de grecii de la Quality Living Developers, a intrat in insolventa in vara lui 2011, iar banca si dezvoltatorii vin cu milioane de euro pentru a-l salva de faliment. Totusi, banii adusi de investitor nu acopera decat o mica parte din datorii, iar unii din creditorii chirografari sunt nemultumiti de sumele infime pe care le vor recupera.
Administratorul judiciar al companiei Green Lake Developers, AA Total Insolvency propune adunarii creditorilor un plan de reorganizare pentru societate, bazat pe disponibilitatea bancii finantatoare, Banpost, de a acorda o refinantare, dar si pe faptul ca actionarii sunt dispusi sa vina cu bani de acasa pentru stingerea partiala a datoriilor.

In cazul votarii planului de reorganizare, actionarii vor veni cu fonduri proprii de circa 2 milioane de euro pentru achitarea datoriilor, conform programului de plati din planul de reorganizare, spune Ioan Mandache Nistor, practician in insolventa la AA Total Insolvency pentru wall-street.ro.

In ipoteza realizarii Planului de reorganizare, care ar urma sa fie votat luna viitoare, creantele garantate vor fi acoperite in proportie de 100%, cele salariale in proportie de 80%, creantele bugetare in proportie de 50%, creantele chirografare indispensabile in proportie de 80% si creantele chirografare vor fi satisfacute in proportie de 1%.

Pe langa creditul banca, compania are in prezent datorii totale de peste 12 milioane lei. Planul de reorganizare obliga compania la plata a circa 1,2 miloane de lei din aceste datorii, la care se adauga taxe si cheltuieli ale administratorului judiciar de peste 5 mil. lei.

Dupa achitarea datoriilor, in procentele prevazute in plan, si refinantarea creditului, intr-o perioada de 3 luni, dezvoltatorul va ramane doar cu obligatia returnarii noului credit bancar, scapand de celelalte datorii.

Posibila "stergere" a unor datorii de circa 10 milioane de lei ale societatii debitoare ii nemultumeste pe unii creditori, chiar daca planul de reorganizare este in sine cea mai buna optiune si pentru ei.

Creditorii chirografari sunt cei care de obicei in procesul de lichidare nu mai reusesc sa recupereze niciun leu din datorie. Prin acest plan vor primi o mica parte din bani pe care ii au de recuperat. Sumele sunt insa modice, fiind de ordinul miilor de lei.

Unul din creditorii nemultumiti este compania Spectrum 93. Reprezentantul companiei este nemultumit ca printre creditorii care vor recupera bani, conform planului de reorganizare, sunt si companii ale dezvoltatorului.

Avocatul Dragos Barbulescu, reprezentantul companiei Spectrum 93, fima care are de recuperat peste 200.000 lei si va reusi potrivit planului sa recupereze circa 2.000, spune ca insolventa companiei cuprinde si nereguli, cum ar fi acceptarea creantei Bancpost, in conditiile in care aceasta banca a preluat creditul de la EFG, banca care a finantat initial constructia, dupa intrarea in insolventa a proiectului.

Administratorul judiciar al companiei debitoare, AA Total Insolvency a replicat ca de fapt Bancpost a preluat acest credit in 2010, inainte de intrarea in insolventa, pronuntata abia in vara lui 2011, asa ca este legal din punct de vedere juridic.

Intrebat daca se va opune planului de reorganizare, Barbulescu comenteaza „suntem sub papucul bancii, care detine peste 60% din creante”.

Oficialul AA Total Insolvency puncteaza si faptul ca optiunea reorganizarii este solutia optima, in conditiile in care valoarea de piata a activelor din patrimoniul societatii este in jurul a 12 milioane de euro, iar valoarea de lichidare ar fi de usor peste 9,8 milioane euro, ceea ce ar inseamna ca nici macar banca, creditor cu garantii, nu isi va recupera toti banii, cu atat mai putin ceilalti creditori.

Tabelul definitiv al creantelor impotriva Green Lake a fost depus la inceputul lunii februarie, insa pe 9 martie acesta a suferit o rectificare ca urmare a confirmarii de catre judecatorul sindic a vanzarii a doua vile contractate anterior de doi dintre creditori, firmele Digital Telecom si All Media 2002.

Astfel, tabelul definitiv rectificat al creantelor arata ca masa credala a firmei cuprinde 39 de creditori cu o suma totala de 73,96 milioane lei.
In acest context, „creditorul garantat, Bancpost SA si-a exprimat disponibilitatea pentru acordarea unui credit in euro reprezentand echivalentul sumei de 52.387.196,00 lei. Obtinerea acestei surse de finantare este una dintre ipotezele cheie pentru fundamentarea planului de reorganizare intocmit de administratorul judiciar si depus la dosarul cauzei. In afara creditului de capital ce urmeaza a fi acordat de Bancpost SA, in calitate de creditor majoritar, sursa de finantare va fi completata de catre actionarii Societatii debitoare, pana la acoperirea necesarului ce rezulta din Plan”, se mentioneaza in planul de reorganizare al societatii.

Planul de reorganizare va fi derulata pe o perioada de 3 luni, timp in care societatea va efectua demersurile pentru refinantarea creditului deja existent si finantarea capitalului de lucru necesar realizarii planului de reorganizare.

Green Lake este un proiect rezidential de 110.000 metri patrati situat in nordul Bucurestiului, construit pe un teren de 107.000 de metri patrati pe malul lacului Grivita de compania de dezvoltare imobiliara Quality Living Developers (QLD), apartinand unui grup de oameni de afaceri din Grecia, prin intermediul Greenlake Development. QLD a anuntat opt proiecte imobiliare in Romania.

Complexul ar urma sa cuprinda la finalizare peste 540 de apartamente si vile, investitia fiind estimata la circa 100 milioane euro, potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor dezvoltatorului.

Planurile dezvoltatorului vizau constructia in doua faze a proiectului, prima etapa a fost finalizata si cuprinde 118 apartamente si 39 de vile, iar potrivit reprezentantilor firmei a fost vanduta in proportie de 60%. Dezvoltarea fazei a doua a proiectului a fost oprita, potrivit unor informatii anterioare.

Compania Greenlake Development este detinuta de Quality Living Developers, inregistrata in Romania si de Edetrio Holdings cu sediul in Cipru.
Sursa foto: GreenLakeresidences.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri