Romania a inceput sa-i atraga precum un magnet pe investitorii imobiliari din Europa. Dupa italieni, nemti si spanioli a venit randul britanicilor, apropiata integrare in UE sporind interesul acestora pentru proprietati imobiliare mioritice.
Nu este vorba numai despre firme, ci si despre persoanele fizice care au 100.000-200.000 de lire sterline pe care doresc le investeasca intr-o afacere ce nu necesita vreun efort managerial. Sectorul imobiliar romanesc ofera o asemenea posibilitate. Tara noastra a intrat in atentia britanicilor dupa ce mai multe ziare si reviste din Regat au publicat articole ample pe acest su-biect. Un reportaj difuzat la inceputul anului de postul TV Channel 4 a sporit de zece ori interesul investitorilor imobiliari britanici. Exista deja doua site-uri in Marea Britanie care promoveaza proprietati romanesti. Principalul avantaj, comparativ cu Spania sau Franta, este potentialul real de crestere a preturilor pe termen mediu si lung, iar asta-i captiveaza pe investitori, declara Alex Pintea, director general la firma Romanian Development.

Legislatia actuala permite cetatenilor straini sa cumpere apartamente si case, insa fara terenul aferent. Strainii nu pot sa detina terenuri in Romania pana la sfarsitul anului 2011, termen prevazut in Tratatul de aderare, Capitolul 4 - Libera circulatie a capitalurilor. Potrivit acestui document, interdictia de dobandire a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru resedinta secundara de catre cetateni din UE va fi mentinuta timp de 5 ani de la data la care intram in UE, iar pana la 31 decembrie 2013 acestia nu vor putea achizitiona terenuri agricole, paduri si terenuri forestiere. La fel si in cazul romanilor care vor sa cumpere proprietati in tarile UE.

Portita legala

Vestea buna este ca legislatia permite firmelor straine sa detina terenuri. Singura restrictie care se aplica cetatenilor straini este ca, daca doresc sa cumpere terenuri sau o casa cu un pic de curte, trebuie sa infiinteze o firma in Romania si aceasta va detine terenul cumparat sau terenul aferent casei cumparate, spune Mihaela Costin, reprezentantul www.anglo-romaniandevelopment.co.uk, unul dintre site-urile care promoveaza proprietatile romanesti in Anglia. Deja firmele italiene, spaniole si germane detin mari suprafete de terenuri agricole in Romania. Interesul europenilor pentru terenurile agricole nu este deloc intamplator. Preturile sunt de cel putin 5 ori mai mici decat in Vest, iar investitia este o afacere foarte buna, explica Liviu Ureche, patronul Universal Fortis Imobiliar.

Randamente tentante

Tot mai multi oameni din Marea Britanie cauta o piata profitabila in Est dupa ce in Spania, Franta si SUA, care au reprezentat destinatii sigure, a scazut ritmul profitabilitatii, afirma consultantul Edward Russell, care ii sfatuieste pe clientii britanici ce sa cumpere in Romania. El ofera si informatii despre proprietatile imobiliare pe site-ul www.homesinromania.co.uk.

Majoritatea pietelor occidentale ofera randamente modeste, iar unele sunt chiar in regres. De exemplu, in Franta, Spania sau Marea Britanie profitul anual mediu in imobiliar nu se ridica la 5%. Exista si exceptii, dar investitorii britanici considera ca aceste piete sunt saturate si nu mai au potential. In schimb, Romania ofera randamente de cel putin 10 % si, potrivit evolutiei pietei, nu va scadea sub aceasta cifra cativa ani de aici inainte, considera Alex Pintea.

Recuperarea investitiei

Strainii vor sa cumpere terenuri in majoritatea zonelor. Daca anul trecut exista interes numai pentru Bucuresti si Valea Prahovei, acum doresc case sau terenuri si in zona Clujului, in Delta Dunarii sau pe malul marii, spune Mihaela Costin. Ea adauga si ca exista un interes major pentru terenuri si apartamente in cladiri noi.

Cum se obtine profitul? Cei care au investit in terenuri vand in momentul in care preturile au crescut suficient, de obicei peste 100%, spune Alex Pintea. Iar cei care cumpara o casa sau un apartament inchiriaza la un randament cuprins intre 7 si 10% pe an. Acesta se adauga la majorarea preturilor si, in general, dupa 4-5 ani, majoritatea speculatorilor vand imobilele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri