Zonele semicentrale si, mai ales, soseaua Pipera-Tunari au devenit, in ultima perioada, cele mai cautate de catre developerii din sectorul imobiliar. Pe de o parte, pentru ca zonele centrale sunt deja aglomerate, dar si pentru ca preturile terenurilor nu au inregistrat, inca, cresteri foarte mari. Insa, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pe fondul suprasaturarii pietelor din regiune, un numar din ce in ce mai mare de investitori vor dori sa achizitioneze noi sedii de birouri in Capitala, mai spatioase si mai bine utilate.
Astfel de spatii sunt destul de putine in acest moment, iar deficitul nu poate fi acoperit altfel decat prin investitii majore in construirea de birouri la standardele inalte. Prin urmare, ce se mai construieste nou in materie de office building-uri in soseaua Pipera-Tunari?

Investitii de 150 milioane de euro

Investitiile in spatiile de birouri au depasit, in anul precedent, 150 de milioane de euro. Mai mult, stocul de spatii pentru noi birouri, care va fi livrat pe piata in 2006 in Capitala, este de aproximativ 180.000 de metri patrati, cu o crestere de 40% fata de anul trecut, potrivit unui raport al companiei imobiliare CB Richard Ellis.

Cu toate acestea, piata este inca la inceput, in comparatie cu pietele de birouri din Europa Centrala. De exemplu, la Praga, piata birourilor insumeaza 800.000 de metri patrati, la Budapesta 1.000.000 de metri patrati, iar la Varsovia, 2.000.000 de metri patrati.

De ce se construieste in Pipera?

Motivele pentru care developerii se orienteaza catre aceasta zona sunt numeroase. Primeaza disponibilitatea terenului, in sensul ca aici s-a construit inca destul de putin, iar spatiul ramas le permite constructorilor sa investeasca in imobile de clasa B+, care ofera aceeasi calitate ca si cele de clasa A, dar sunt situate in zone semicentrale. Mai mult, acestea ofera un numar important de locuri de parcare. De fapt, Ciprian Frisca, broker imobiliar, spune ca acesta este principalul avantaj al acestei zone, in comparatie cu office-urile din centrul Capitalei.

Astfel, desi zona este renumita pentru investitiile in sectorul rezidential, specialistii imobiliari prevad, pentru acest an, o orientare mai puternica a developerilor spre zona Pipera pentru constructia de birouri.

Inchirierea, preferata cumpararii

Cat priveste cererea, optiunile pentru inchiriere sunt mult mai numeroase decat cele pentru cumparare. Astfel, conform unui studiu Eurisko, raportul este de 85% la inchiriere pentru doar 15% la cumparare. Companiile multinationale, bancile, marile firme de IT si telecomunicatii, precum si companiile farmaceutice au fost cele care au cautat spatii de clasa B+, care sa le aduca un beneficiu de imagine si unde pot sa isi extinda afacerile. Astfel, preturile de inchiriere pentru birouri de clasa A variaza intre 17-20 euro/mp in timp ce pentru spatiile de clasa B ajung la 12-16 euro/mp. La vanzare preturile variaza intre 1.200-2.000 euro/mp, luand in calcul localizarea si finisajele cladirii.

Noi office building-uri in Capitala

Printre cladirile care au termen de finalizare programat pentru acest an se numara Pipera Business Center, North Gate Business Center, Nord City Tower sau America House.

- Pipera Office Building, un nou imobil de clasa A destinat birourilor si spatiilor comerciale, se afla in executie in zona Pipera. Cladirea, promovata de compania Regatta, este structurata pe parter si patru etaje, oferind o suprafata utila de 2.062 mp si o suprafata construita de 2.400 mp. Etajele sunt constituite fiecare din: open space (compartimentabil la cerere), circulatii verticale, grupuri sanitare, rest-room si tea-room amenajate.

- North Gate Business Center este dezvoltat de compania Creativ Invest Grup, care va construi doua imobile de birouri in zona de nord a Capitalei, pe soseaua Pipera-Tunari, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 21 de milioane de euro.

Gate Business Center este compus din doua imobile a caror suprafata totala construita este de aproximativ 32.000 de metri patrati si o suprafata utila de circa 20.000 de metri patrati.

Primul imobil va fi dispus pe 5 niveluri, cu parter si subsol, si va avea o suprafata utila de 15.500 de metri patrati. Cea de-a doua cladire, cu o suprafata de 4.400 de metri patrati, va fi structurata pe patru niveluri, subsol si parter.

- Nord City Tower este localizat in zona Pipera, in imediata apropiere a unor cunoscute show-room-uri.
Investitie apartinand unei companii romanesti, imobilul a fost proiectat de Atelier Axa. Lucrarile au inceput recent, cladirea fiind programata spre finalizare in primul trimestru al anului 2007.
Imobilul este structurat pe subsol, parter, mezanin si noua etaje, avand o suprafata totala de 12.230 mp. Cladirea este caracterizata de open space pe fiecare nivel. De asemenea, beneficiaza de lumina naturala pe toate laturile.

- America House a fost finalizat recent, primii chiriasi urmand sa se mute luna viitoare.
Proiectul de birouri, cu o suprafata de aproximativ 40.000 de metri patrati, a fost inchiriat in proportie de peste 95% pana in prezent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri