Finantarea constructiei locuintelor ANL destinate inchirierii vor putea fi asigurate si de catre investitorii privati, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat.
Masura vizeaza cresterea numarului de locuinte si constituirea, la nivel national, a unui fond locativ destinat inchirierii, la care sa aiba acces cat mai multe persoane. Realizarea programului revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), informeaza Mediafax.

"Finantarea structurii economice, tehnice si juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor va fi realizata de ANL din surse de la bugetul de stat. Investitorii privati vor primi in schimbul locuintelor realizate o cota-parte din chiriile incasate, insotita de unele plati unitare periodice, care urmeaza a fi rambursate de catre ANL din surse de la buget", se arata intr-un comunicat al MDRT.

Lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare din exteriorul locuintelor vor fi realizate de catre autoritatile publice locale, finantarea fiind asigurata din surse de la bugetul de stat si/sau bugetul local, iar cele din interiorul perimetrului destinat locuintelor se pot realiza fie de catre autoritatea publica locala, in masura in care se pot aloca fonduri in acest sens, fie de catre investitorul privat in cadrul contractului de concesiune.

Pentru asigurarea rentabilitatii proiectului ANL va initia procedura de atribuire a contractului de concesiune numai dupa inceperea lucrarilor de viabilizare si tehnico-edilitare pana la limita perimetrului destinat constructiei de locuinte.

Investitorul privat va fi cel care, pe langa asumarea constructiei, va administra locuintele construite, colectand chiriile si cheltuielile de intretinere. La incetarea contractului de concesiune, activele realizate in cadrul programului raman in domeniul public al statului si in administrarea ANL.

ANL va realiza o baza de date care va centraliza toate solicitarile pentru construirea de locuinte prin program, formulate de autoritatile publice locale si centrale, precum si datele privind terenurile disponibile si constructiile nefinalizate in diverse stadii de executie aflate in proprietatea acestora, inclusiv situatia retelelor de utilitati si a dotarilor tehnico-edilitare necesare.

Consiliile locale vor stabili masurile necesare pentru luarea in evidenta si analiza solicitarilor de locuinte si vor da publicitatii locul de primire a solicitarilor si actele justificative necesare. Cererile privind repartizarea de locuinte realizate prin program se analizeaza de comisii constituite in acest scop.

Locuintele se acorda in functie de rezultatele obtinute in urma aplicarii unei grile de criterii cu punctaje aferente. Solicitantul unei astfel de locuinte, precum si ceilalti membri ai familiei acestuia nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusiva si sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, in localitatea in care a solicitat locuinta.

Cel care doreste o locuinta trebuie sa aiba contract de munca cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din acesta.

Cuantumul chiriei pentru o locuinta obtinuta nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata.

Jumatate din incasarile din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat si 20% ANL.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri