Doar 1.600 de apartamente noi au fost finalizate anul trecut in Bucuresti, acesta reprezentand cel mai scazut nivel din ultimii opt ani, arata un raport al consultantilor imobiliari de la Joness Lang LaSalle si Reas. Insa chiar si in acest context, preturile locuintelor noi continua sa scada.
Anul trecut Bucurestiul a inregistrat o scadere semnificativa in ceea ce priveste numarul unitatilor rezidentiale finalizate. In jur de 1.600 de unitati locative au fost finalizate in Capitala, o scadere cu 41% fata de anul 2010. In acelasi timp, reprezinta cel mai mic numar de unitati locative finalizate in ultimii 8 ani, spun consultantii Jones Lang LaSalle.

Rezultate slabe au fost raportate si in alte capitale din zona Europa Centrala si de Est (vezi grafic). Cu toate acestea, numarul unitatilor locative finalizate in Varsovia, oras cu o populatie similara cu a Bucurestiului a atins 9.700 unitati in 2011, iar in Budapesta, oras atat de mult atins de criza economica, au fost finalizate de doua ori mai multe unitati locative comparativ cu Bucurestiul.

“Este surprinzator ca un oras cu o cerere atat de mare de unitati locative si cu un decalaj atat de mare intre unitatile noi si cele vechi, nu a reusit in era post-comunista sa depaseasca, in medie, nivelul de 3.000 unitati finalizate anual. Pe de alta parte, nu au lipsit declaratiile dezvoltatorilor rezidentiali de a construi mii de unitati in proiecte nenumarate in anii de boom imobiliar, dar multe dintre acestea au ramas in faza de proiect si/sau dovedit a nu fi economic fezabile”, spun consultantii imobiliari.

Pe piata rezidentiala din Bucuresti si zona metropolitana a fost anuntat un numar “incredibil de mare” de proiecte rezidentiale, insa, pana in prezent, numai cateva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au disparut, au intrat in insolventa sau au falimentat, se mai arata in raport.

Apartamentele noi s-au ieftinit cu 4% in 3 luni

In primul trimestru din acest an, preturile apartamentelor noi au scazut in medie cu 4%, potrivit raportului realizat de Jones Lang LaSalle in parteneriat cu Reas.

“In timp ce anul 2011 a fost caracterizat de usoara crestere a preturilor medii de vanzare, este de asteptat ca in 2012 sa observam o corectie mai drastica a preturilor. Proiectele noi, demarate dupa criza economica, au fost adaptate la piata locala atat ca design cat si ca preturi totale de vanzare. Proiectele demarate in perioada de boom imobiliar sunt inca disponibile spre comercializare, dar se asteapta o corectie a preturilor de vanzare la realitatea zilelor noastre”, potrivit companieiJones Lang LaSalle.

Pentru 2012 este previzionata o usoara crestere a pietei rezidentiale, spun consultantii imobiliari. Intr-un optimism moderat, unii se pot astepta la vanzari stabile, si numai cativa dezvoltatori sunt asteptati sa anunte noi proiecte.

“Cel mai probabil preturile vor suferi alte corectii. E nevoie ca marii jucatori sa depuna eforturi in a recastiga increderea potentialilor cumparatori si sa-si consolideze numele pe piata. Dezvoltatorii cu disponibilitati financiare si care au in vedere planuri pe termen lung pe piata locala, pot folosi acest interval de timp pentru a investi intr-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte in viitor”, se mai arata in raportul Jones Lang LaSalle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri