Bancile vor finanta doar proiectele imobiliare "care fac sens", sustenabile si cu riscuri reduse, spun bancherii, in timp ce investitorii imobiliari apreciaza ca dezvoltatorii ar trebui sa construiasca cu bani proprii, iar la finalizare sa refinanteze proiectele de la institutiile de credit.
"Dezvoltarea imobiliara este o industrie care implica capital propriu. Nu poti face afaceri imobiliare doar cu bani de la banca. Dezvoltatorii sa finanteze proiecte cu bani proprii si sa le refinanteze dupa finalizare", a declarat, miercuri, Martin Slabbert, directorul executiv al fondului sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), la conferinta "Noile tendinte in finantarea imobiliara", organizata de Ziarul Financiar si casa de avocatura Reff & Asociatii, informeaza Mediafax.

NEPI a fost in ultimii doi ani cel mai activ investitor imobiliar din Romania in ceea ce priveste achizitia de proiecte finalizate, dar este implicat, de asemenea, in dezvoltarea unor astfel de investitii.

Slabbert considera ca bancile mai devreme sau mai tarziu vor incepe din nou sa finanteze proiecte imobiliare, deoarece Romania le ofera marje de profit importante.

"Situatia curenta nu va continua la nesfarsit. Mai devreme sau mai tarziu bancile se vor intoarce pe piata romaneasca, unde inainte de criza obtineau marje de profit enorme", a aratat reprezentantul fondului sud-african, care marti a anuntat ca a atras 43,2 milioane euro printr-un plasament privat de actiuni catre actionarii din Marea Britanie, bani care vor fi utilizati pentru achizitii si dezvoltare.

Incredere in piata din Romania

Investitorul imobiliar are incredere in piata romaneasca, unde va continua sa investeasca agresiv in urmatorii ani. In prezent, NEPI detine in Romania active de 450 milioane de euro.

"Romania este intr-o stare foarte buna. Intr-o tara ca Romania, cu o perioada lunga de comunism, cheltuielile pentru imobiliare si infrastructura ar trebui sa fie cel mai important motor de crestere. Trebuie sa fie continuate investitiile in aceste sectoare pentru a avea crestere economica. Sunt pozitiv in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Cred ca bazele economice sunt sanatoase", a afirmat Slabbert.

El a adaugat ca printre atuurile pietei locale sunt nivelul redus al datoriei publice, dar si faptul ca a fost singura tara din Uniunea Europeana care a avut curajul sa adopte masuri dure de austeritate, respectiv cresterea TVA si scaderea salariilor bugetarilor.

Intrebat de ce in aceste conditii nu vin si alti investitori imobiliari in Romania, Slabbert a raspuns ca ceilalti investitori merg intr-o anumita destinatie doar daca este una populara la acel moment.

"Daca nu este ceva popular, nu merg. Romania nu este in top acum, nu este cunoscuta in Europa de Vest si exista si putina teama legata de aceasta piata", a mai spus reprezentantul NEPI.

Avantajele pe care le ofera Romania

Si Sergiu Manea, vicepresedinte trezorerie, piete de capital si group large corporates BCR, considera ca Romania are un avantaj mare prin prisma faptului ca exista o situatie de echilibru la nivelul sistemului financiar prin contributia bancii centrale si prin modul in care s-a derulat relatia cu institutiile internationale de creditare.

"Spre deosebire de alte tari din regiune mai dezvoltate, Romania are o sansa deosebita in urmatorii 2-5 ani. Avem un drum foarte clar, avem proiecte strategice de care se vorbeste, in IT, logistica, agricultura, insfrastructura", a aratat Manea.

Cand vine insa vorba de finantarea proiectelor imobiliare, reprezentantul BCR spune ca banca va sustine doar proiecte care "fac sens".

"Ne intereseaza sa finantam lucrari care fac sens, care pot fi sustinute si din capital propriu, cu un anumit grad de preinchiriere. Vechea modalitate bazata pe cresterea cotei de piata cu orice pret nu mai este valabila. Nu avem un buget pentru finantari imobiliare, insa avem un buget de profitabilitate pe sectorul de real estate", a precizat Manea.

El nu a indicat nivelurile actuale de preinchiriere si de capital propriu necesare pentru a obtine finantare, adaugand ca institutiile de credit internationale cereau o participare cu capital de 5-15% inainte de criza, iar acum impun 40-50%.

Reprezentantul BCR a explicat ca exista capital din partea bancilor pentru a finanta sectorul imobiliar, dar ca proiectele trebuie sa intre in competitie pentru a atrage banii, astfel ca va castiga cel mai sustenabil si cu riscul cel mai redus.

In acelasi context, Andrei Burz Panzaru, partener al casei de avocatura Reff si Asociatii, a declarat ca "robinetul creditarii" nu s-a inchis, dar este foarte bine strans.

"Vedem un numar mare de restructuari, de reesalonari, cat reprezinta repozitionarea dintr-un credit neperformant, intr-unul performant? Probabil ca nu 100%. Sunt cazuri insa in care executarea silita ar face mai mult rau decat bine", a spus Panzaru, care a adaugat ca in prezent Reff este in stadiu incipient de negociere a unei finantari de 30-40 milioane euro, dar in domeniul infrastructurii.

Pe de alta parte, consultantii imobiliari spun ca bancile si-au schimbat atitudinea fata de clientii din imobiliare, fortati de criza, dar ca o crestere a pietei depinde de schimbarea acestei abordari.

"Sub imperativul recapitalizarii care a marcat bancile in ultimul an, acestea si-au deplasat focus-ul de la strategii cu raza indelungata de actiune catre o abordare imediata in relatia cu clientii. Pentru a da pietei imobiliare o sansa reala de crestere, bancile ar trebui sa priveasca din nou relatia cu investitorii si cu dezvoltatorii ca pe un parteneriat pe termen lung, asa cum este de fapt natura business-ului de banking", apreciaza Cristian Ustinescu, investments director la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri