Pe piata investitiilor imobiliare din Romania, estimata la 90 de milioane de euro in primul trimestru al anului, incepe sa apara un nou trend: cumparatorii, oameni de afaceri locali sau fonduri de investitii, isi indreapta atentia tot mai mult spre proprietatile de cel mult 15 milioane de euro, care pot fi achizitionate fara finantare bancara.
Volumul tranzactiilor imobiliare a ramas sub 100 de milioane de euro in primele trei luni ale anului, potrivit estimarilor consultantilor imobiliari, tranzactia care a “salvat” piata fiind vanzarea complexului de birouri City Business Centre din Timisoara. Astfel de tranzactii erau des intalnite in perioada de boom a pietei imobiliare, insa in prezent, un alt tip de deal-uri incep sa se contureze in real estate-ul local.

“Tranzactiile mai mici de 15 milioane de euro au avantajul ca nu implica neaparat finantare. Cei care cauta astfel de proprietati sunt fie oameni de afaceri autohtoni, care au afaceri in alte domenii si care gasesc in acest moment proprietati de prestigiu la vanzare, fie companii care prefera sa-si achizitioneze un sediu in detrimentul inchirierii, dar si fonduri de investitii care cumpara proprietati mai mici pentru a imparti riscul sau pentru a evita lipsa finantarii”, a explicat, pentru wall-street.ro, Costin Barbu (foto), senior consultant in cadrul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Ce proprietati poti cumpara cu 15 mil. euro

In ceea ce priveste proprietatile care pot fi cumparate cu pana la 15 milioane, in prezent, pe piata exista o oferta mult mai diversificata decat in trecut, spune Costin Barbu, facand referile la cladirile detinute de companii al caror activitate principala nu este real estate-ul si care sunt oferite la vanzare fie goale, fie inchiriate.

„Spre exemplu, cu 15 milioane de euro poate fi cumparata o cladire de birouri cu o suprafata de 6.000-8.000 mp, intr-o zona semicentrala sau centrala in Bucuresti, cu o chirie care poate fi mentinuta pe termen lung ”, spune Costin Barbu Tot cu aceasta suma mai poate fi achizitionat un imobil cu destinatie comerciala, de 3.500 -5.000 mp, in Centrul Vechi al Capitalei sau un depozit de 25.000 – 30.000 mp care beneficiaza de infrastructura buna, amplasat la periferia marilor orase.

Spre comparatie, in 2008, cu 15 milioane de euro putea fi cumparata o unitate cu o suprafata cu 30 – 35% mai mica fata de cele care pot fi achizitionate acum. La preturile din prezent, adauga Barbu, se aplica o marja de negociere de 10-20%, in functie de de existenta unei finantari obtinute in prealabil si de termenii acesteia.

„O cladire cumparata cu 15 milioane de euro poate aduce venituri din inchirieri de 100.000-125.000 euro/luna”, subliniaza Constin Barbu.

Multe negocieri, putine tranzactii

Insa chiar daca apetit pentru cumparaturi exista, tranzactiile de acest fel nu sunt inca multe. Printre cele mai recente tranzactii sub 15 milioane de euro, se numara: cladirea de birouri Astoria Business Center (10 milioane de euro in trimestrul al doilea din 2011) si hotelul Duke, impreuna cu un spatiu industrial (in total, 7 milioane de euro, in primul trimestru din 2012).

„In ultimii doi ani, cu toate ca au existat multe negocieri avansate, putine tranzactii s-au finalizat. In urma acestor negocieri, multi proprietari au realizat deja due diligence-ul legal, tehnic si fiscal, proces care usureaza foarte mult o tranzactionare viitoare”, incheie consultantul The Advisers/Knight Frank.

Ramane de vazut la cate astfel de tranzactii vom asista in 2012, dupa ce economia Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de perioada octombrie-decembrie si a revenit in recesiune tehnica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri