Numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in birouri va scadea cu aproximativ 25% in urmatoarele decenii, pe fondul popularizarii modalitatilor de lucru de la distanta, insa spatiul total alocat unui angajat va creste cu un procent cuprins intre 25-33%, arata un studiu al companiei de consultantanta imobiliara Colliers International.

Studiu generatia Y

Dupa ce in ultimii ani, spatiul alocat per angajat a cunoscut o scadere continua, in urmatoarele decenii se va intensifica nevoia pentru spatii de lucru colaborative, ceea ce va duce la cresterea spatiului per angajat cu pana la o treime, potrivit raportului citat.

Pe de o parte, numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in birouri va scadea cu aproximativ 25%, pe fondul popularizarii modalitatilor de lucru de la distanta, insa spatiul total alocat unui angajat va creste cu 25-33%. In prezent, spatiul alocat unui angajat variaza intre 12 si 15 mp, potrivit Colliers, fata de 8-10 mp, cat era in perioada 1990-2000.

Evolutiile diferite ale celor doi factori vor conduce, in final, la o contrabalansare a eroziunii cererii, avand ca rezultat mentinerea sau chiar majorarea cererii pentru spatiile de birouri in viitor, spun consultantii Colliers.
Avansul tehnologic si diversificarea activitatilor profesionale vor avea un impact considerabil asupra felului in care este configurat mediul de lucru, aceasta fiind o tendinta tot mai vizibila si pe piata locala.

"Atentia este indreptata tot mai mult catre birourile flexibile"

“Se observa o scadere a interesului pentru spatiile de lucru traditionale, in timp ce atentia este indreptata tot mai mult catre birourile flexibile, ce pot fi usor adaptate eventualelor schimbari survenite in dimensiunea, activitatea sau strategia companiei”, a declarat Maria Florea, associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers.

Intrucat reducerea costurilor cu chiria reprezinta una dintre principalele masuri luate de companii pentru cresterea profitului net, vor exista si in viitor presiuni pentru utilizarea de tehnologii si solutii de amenajare flexibile, in scopul diminuarii spatiului ocupat.

In acelasi timp, o prioritate a companiilor o vor reprezenta motivarea si cresterea productivitatii personalului.

“Cu toate ca in perioada urmatoare se vor dezvolta diverse variante in care angajatii vor lucra la distanta, aceste tendinte de modificare a relatiilor si a modalitatilor de lucru vor conduce la cresterea raportului de suprafata utilizabila per angajat si, automat la necesitatea de construire a unor noi spatii de birouri clasa A”, a explicat Andrei Voica, responsabil cu serviciile de amenajare a birourilor in cadrul Colliers.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri