Fratii Marius si Emil Cristescu, cu o avere estimata la 300-350 de milioane de euro, au inceput constructia unui proiect de birouri in Timisoara, o treime din investitie fiind asigurata din fonduri europene.
Anul trecut, averea familiei Cristescu depasea 300 de milioane de euro, suma ce-i claseaza pe fratii Marius si Emil pe locul 12 in topul celor mai bogati oameni din Romania, potrivit topului Forbes. Cea mai recenta investitie a familiei este un proiect de birouri in Timisoara, al doilea oras dupa Capitala care s-a dezvoltat masiv in ultimii ani pe segmentul spatiilor de birouri de clasa A.

Emil Cristescu a raspuns pentru wall-street.ro la cateva intrebari privind noua investitie si potentialul pietei de birouri din Timisoara.

Wall-Street.ro: Ati inceput recent lucrarile de constructie pentru Optica Business Center. Cum va arata acest proiect?
Emil Cristescu: Lucrarile de constructie au demarat in luna mai anul curent si vor fi finalizate in 12 luni. Corpul A are o suprafata de 5.400 mp in regim de inaltime P+2 ,respectiv 1800 mp pe nivel, iar corpul B are o suprafata de 5.500 mp in regim de inaltime P+3. Aceasta cladire va include si un Data center.

Proiectul beneficiaza de mijloace de transport in comun si acces auto facil, parcare, climatizare conform standardelor europene, sistem de securitate, sistem BMS (Building Management Sistem) si generator electric.

Wall-Street.ro: La cat se ridica investitia si de unde vin banii?
Emil Cristescu: Optica Business Center prevede o investitie de 6 milioane de euro pentru cele doua cladiri, dintre care 2 milioane vor fi finantate din fonduri europene. Diferenta va fi asigurata prin finantare bancara si din fonduri proprii ale societatii. In ultimul an, dar si in prezent, bancile au o atitudine foarte rezervata fata de proiectele imobiliare

Wall-Street.ro: Proiectul Optica Business Center a fost anuntat inca dinainte de criza. De ce ati decis sa incepeti in acest an?
Emil Cristescu: Lucrarile de constructie depind de finantare. Cererea de finantare pentru fondurile europene a fost depusa in luna septembrie 2010, insa in acest an am incheiat toate formalitatile.

Wall-Street.ro: Rata de neocupare pe piata de birouri din Timisoara este ridicata in prezent, insa mai multe cladiri sunt deja in constructie. Va fi suficienta cerere cat sa absoarba si spatiile din Optica?
Emil Cristescu: Avantajul acestui proiect este ca se adreseaza companiilor care cauta conditii de lucru la standarde europene, dar beneficiaza totodata de conditii financiare mult reduse fata de oferta din zona centrala a Timisoarei.

Wall-Street.ro: Mai exact, ce tip de companii targeteaza Optica Business Center?
Emil Cristescu: Proiectul targeteaza back office–uri ale diverselor societati de retail, bancare sau de asigurari, companii IT, precum si call centere.

Wall-Street.ro: Au fost semnate deja contracte de preinchiriere?
Emil Cristescu: Exista negocieri in diverse stadii pentru circa 4.000 mp, cu diversi clienti care doresc sa inchirieze suprafete intre 200 mp si 1.500 mp. Agentul care se ocupa de inchirierea acestor cladiri este Cushman&Wakefield.

Wall-Street.ro: La cat se ridica in prezent investitile realizate de familia Cristescu in imobiliare? Mai aveti alte planuri in real estate in urmatorul an?
Emil Cristescu: Investitiile noastre in domeniul imobiliar se ridica la peste 100 de milioane de euro. Mai avem in diverse stadii de pregatire proiecte in Timisoara si Bucuresti, care vor fi anuntate la momentul demararii.

Stocul modern de spatii de birouri din Timisoara este estimat la 89.800 mp, dintre care jumatate reprezinta cladiri de clasa B, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle in parteneriat cu Ralf Consulting. Din stocul disponibil de clasa A, peste 70% se afla in proiectul City Business Centre, dezvoltat de Ovidiu Sandor si cumparat recent de fondul de investitii NEPI, unde au fost finalizate pana in prezent trei cladiri.

Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Timisoara variaza intre 15 si 17 euro/mp plus TVA, la care se adauga service charges de 3-3,5 euro/mp plus TVA, potrivit aceluiasi studiu.

Fratii Cristescu detin grupul Bega, care a fost infiintat in 1990 si cuprinde in prezent 30 de firme active in mai multe domenii, printre care industria chimica (Begachim, Chimforex), foraj petrolier (Foraj Sonde Craiova), comert (Bega Com), turism (Bega Turism), transport (Bega Trans Auto) si imobiliare (Bega Imobiliare). Grupul are peste 10.000 de angajati si ruleaza afaceri anuale de peste 120 mil. euro.

Cei doi oameni de afaceri mai detin 70 de hectare din platforma industriala Faur Bucuresti, fostele uzine 23 August.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri