Omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, cel mai mare proprietar de malluri, cu o avere estimata la circa 100 de milioane de euro, inaugureaza pe 31 mai complexul urbanistic Palas Iasi, cea mai scumpa dezvoltare imobiliara din afara Bucurestiului, o investitie de 260 de milioane de euro.
Iulian Dascalu are aproape 43 de ani (n.r.: ii va implini pe 21 iulie) si o avere estimata la aproape 100 de milioane de euro, potrivit topului Forbes Romania.

El a inceput constructia proiectului Palas Iasi in 2007, finalizarea fiind planificata initial pentru anul 2010. Dupa mai multe amanari si o intarziere de doi ani, Dascalu inaugureaza astazi o investitie de 260 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai scumpa dezvoltare imobiliara din afara Capitalei, dar si cel mai scump proiect de real estate construit de un roman. Palas Iasi include si cea mai mare parcare subterana din Romania si prima de acest fel din Iasi, cu 2.500 de locuri, care a costat 73 de milioane de euro.

Printre chiriasii Palas Iasi se numara: Auchan, Village Cinemas, H&M, Tommy Hilfiger, Massimo Dutti, Zara, Humanic, New Look, Douglas, Stradivarius, Bershka, Pull&Bear, Oysho, LC Waikiki, Stefanel, Hervis Sports, Levi’s, Motivi, Oodji, L’Occitane, Sephora, Intersport, Deichmann, Ecco, Il Passo, Nikon-Yellow Store, Subway, KFC Drive Thru si Pizza Hut Delivery.

Dascalu a fost primul roman care a adus retaileri internationali de top, precum H&M sau Zara, in mallurile sale, un altul care a mai reusit acest lucru fiind Dan Adamescu, proprietarul Unirea Shopping City.

Proiectul compus din spatii de retail, birouri, hoteluri si apartamente urmeaza sa-i aduca lui Dascalu venituri din inchirieri de circa 10 milioane de euro pe luna, cele mai mari sume provenind din spatiile comerciale, potrivit unor declaratii din 2010 ale omului de afaceri.

Reteaua Iulius Group a fost infiintata in anul 1991 de catre Iulian Dascalu, iar in prezent detine patru malluri in Iasi, Timisoara, Suceava si Cluj-Napoca, care totalizeaza o suprafata construita de 426.346 mp de spatii comerciale, la care se adauga proiectul Palas Iasi.

Peste 40 mil. euro/an din malluri

Anul trecut, cifra de afaceri a celor patru malluri Iulius, detinute de Iulian Dascalu a crescut usor la 41,4 milioane de euro. In toamna anului trecut, dezvoltatorul roman spunea insa ca peste 70% din veniturile incasate din chirii merg la banci. Spre exemplu, Palas Iasi a fost finantat de trei banci: Emporiki Bank, Italo-Romena si UniCredit, aceasta din urma acordand finantarea cea mai mare, de peste 120 de milioane de euro.

Pe langa cele patru malluri si proiectul mixt Palas Iasi, Dascalu mai detine o cladire de birouri de mici dimensiuni in Cluj-Napoca, oras unde vrea sa inceapa, dupa deschiderea Palas, inca un proiect de birouri.

Investitiile lui Iulian Dascalu in imobiliare se ridica la 600 de milioane de euro, iar pana in prezent, omul de afaceri nu a luat in calcul decizia de a vinde vreun mall. “Iei o decizie de vanzare cand vrei sa faci altceva sau ai nevoie de bani, iar noi nu suntem in niciuna din aceste variante”, spunea el in vara lui 2011.

O armata de angajati

Pentru Dascalu, lucrau anul trecut circa 900 de oameni in cele patru malluri, la care se adaugau cei 1.400 de muncitori activi pe santierul de la Palas Iasi. Acum, dupa deschidere, complexul din Iasi va crea peste 4.000 de locuri de munca. Un centru comercial Iulius este coordonat de circa 200 de oameni, cel mai important pivot fiind seful de mall care poate aduce 10% din veniturile proiectului.

Citeste in continuare si alte declaratii ale omului de afaceri Iulian Dascalu despre:

Angajati: "Orice om poate fi inlocuit, chiar si eu. Problema este daca il inlocuiesti cu unul mai bun sau cu unul mai slab”.
Leadership: " Important nu este sa fiu eu foarte bun, ci sa am o echipa foarte buna. Un singur om nu poate conduce patru-cinci malluri”.
Piata de locuinte: “Pe rezidential nu vom mai dezvolta, nu este o piata buna. Poate peste cinci-sase ani isi va reveni si business-ul asta. Insa trebuie sa privim realisti, nu ne asteptam la o revenire a pietei maine, nu este posibil. 2012 va fi un an stabil si poate de la sfarsitul anului va incepe o perioada de crestere”.
Palas Iasi: "Pentru Iasi, Palas nu este doar un proiect imobiliar, el dezvolta tot ce inseamna infrastructura si aduce business nou in oras. Vor fi companii internationale care isi cresc business-ul din Romania pe locatiile din Iasi”.
Anul curent:
“2012 va fi un an bun, mai bun decat 2011, dar si un an aglomerat. Spun un an bun pentru ca estimam o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro si aglomerat pentru ca deschidem proiectul Palas la Iasi, incepem constructia unei cladiri de birouri la Cluj, iar in Suceava aducem H&M si operatorul de cinema Village”.
Amanarea proiectului: “Nu cred ca pierd cinci milioane pentru ca deschid mai tarziu, nu pot sa pierd ceva ce n-am avut”.
O noua investitie in imobiliare: "Si maine as incepe din nou un proiect precum Palas Iasi. L-as incepe cu ochii inchisi. Este un moment bun pentru investitiile imobiliare, orice se spune acum, pe timp de criza, plasamentele in imobiliare raman investitii avantajoase”.

Sursa fotografii: Pagina de Facebook a Palas Iasi
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri