Compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania s-a extins puternic, dar silentios, pe administrarea cladirilor, in prezent avand in portofoliu aproape 1.000 de spatii. Extinderea va continua si in perioada urmatoare, fiind vizate in special retelele marilor jucatori din economie, iar un alt “motor” de crestere il constituie administrarea proiectelor distressed, descrisa simplu de seful Coldwell: “ne place sa reparam companii”.
Divizia de property si facility management a Coldwell Banker Affiliates of Romania a fost infiintata inca din 2007, an in care compania a intrat pe piata de consultanta imobiliara si este condusa de Marcel Alexe. Dincolo de extinderea pe rezidential, un segment urmarit si de alti jucatori din piata de profil, Coldwell Banker s-a extins "in liniste" pe administrarea de proprietati, astfel incat in prezent administreaza circa 900 de cladiri, cu un total de aproape 800.000 mp de spatii.

"Am crescut pe cladiri individuale pana in 2009, iar apoi am facut o schimbare de strategie si ne-am orientat asupra portofoliilor si retelelor din tara. Acolo competitia este mai puternica, dar mai mica din punct de vedere al numarului de jucatori. In prezent, avem circa 800.000 mp in administrare: circa 1.000 mp pe 700 de cladiri si o medie pe 200 mp pe inca 200 de cladiri", a declarat, pentru wall-street.ro, Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Romtelecom, cel mai important client

Unul dintre cei mai importanti clienti ai diviziei de property si facility management a Coldwell Banker este operatorul de telecomunicatii Romtelecom, care detine circa 780 de cladiri, majoritatea aflandu-se in orasele din tara. Coldwell Banker ofera de la inceputul anului 2011 servicii de mentenanta pentru toate spatiile Romtelecom, iar strategia consultantului imobiliar vizeaza in continuare castigarea de clienti care detin retele extinse de spatii.

"In trecut, am pus accent pe cladiri mari din Bucuresti, dar acum vreau «sa pun piciorul» in tara, pentru ca retelele mari au 70-80% din puncte in tara, iar acestea trebuie sa fie servite la fel ca Bucurestiul. Urmarim clientii din energie, din domeniul bancar sau din distributie", a mai spus Ilie.

Cate milioane se fac din administrarea cladirilor?

Extinderea Coldwell Banker pe property si facility management s-a vazut si in cifra de afaceri a companiei din ultimii ani. In 2010, veniturile aduse de aceasta divizie au fost minoritare, ridicandu-se la 1,6 milioane de euro din totalul de 3,6 milioane de euro, cifra de afaceri comunicata de companie.

Anul trecut insa, departamentul de administrare a cladirilor a adus cele mai mari venituri, de circa 2,8 milioane de euro, Coldwell Banker nefacand publice inca rezultatele financiare pentru 2011. "Cresterea a venit din retelele de spatii castigate si din retail. Spre exemplu, divizia de retail, respectiv Radu Tanasescu si echipa sa, a facut un milion de euro anul trecut", arata Valentin Ilie.

O alta sursa de venit o reprezinta asa numitele distressed assets, adica proiectele cu probleme, fie aflate in insolventa sau faliment, fie care nu inregistreaza rezultatele dorite de proprietari sau de bancile finantatoare.

"In acest an, cresterea va veni din serviciile furnizate proiectelor distressed. Ne place sa reparam companii. Nu ne consideram mai buni decat altii, ci privim lucrurile total diferit. Ceea ce incercam sa facem este sa valorificam sau sa ridicam valoarea colateralului de real estate", explica seful Coldwell Banker.

Concentrare pe orasele din tara

Dupa ce a castigat circa 900 de cladiri, administrate de o echipa de 250 de angajati si colaboratori, Coldwell Banker se va concentra si in acest an pe extinderea in orasele mari din tara si mai putin pe Bucuresti.

"Ne propunem ca pana la finalul anului sa avem 25-30 de puncte puternice in tara. In cifre, pentru acest an estimam o crestere de circa 10% a businessului. Este suficient, avand in vedere ca anul trecut a inceput cu un contract nou, iar anul acesta a inceput cu bugete nevotate", incheie Valentin Ilie.

In prezent, reteaua Coldwell Banker include 35 de agentii imobiliare, dintre care 17 se afla in Bucuresti. Consultantul imobiliar care s-a extins agresiv in ultimii ani a inceput sa isi optimizeze reteaua, cateva agentii fiind relocate in spatii mai bune sau cu chirii mai mici, iar o agentie, amplasata pe strada Batistei din centrul Capitalei, a fost de curand inchisa.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri