Peste 40 de achizitii de proiecte imobiliare au avut loc in perioada crizei pe plan local, intr-o piata linistita, caracterizata printr-un apetit redus de investitii.
Aproape jumatate din numarul total al achizitiilor s-au situat sub 10 milioane euro ca valoare si doar doua tranzactii au fost de peste 100 mil. euro, din care una este o achizitie internationala, care a inclus si proprietati din Romania.

Doar 2 investitori au avut un parcurs constant pe parcursul ultimilor 4 ani, NEPI, care a preluat cladiri prin tranzactii de peste 300 mil. euro si care vizeaza in continuare noi investitii pe plan local si Immofianz, care nu a realizat tranzactii noi, insa in tot acest timp a inceput sa preia integral proiectele sau companiile in care avea participatii inca dinainte de criza, parte a strategiei de curatare a portofoliului .

Criza finantarii bancare pentru dezvoltari imobiliare, care s-a soldat cu blocarea majoritatii proiectelor imobiliare aflate in plan sau in stadii incipiente de constructie, preseaza investitorii care au capital si care inainte de criza preluau proiecte deja finalizate, sa intre in zona dezvoltarilor imobiliare.

Acesta este si cazul Immofinanz, care a preluat mallul Polus din Constanta pentru a finaliza constructia si astfel sa poata inaugura proprietatea. NEPI a inceput, in paralel cu achizitiile de cladiri gata finalizate, sa dezvolte proiecte imobiliare noi, in parteneriat cu alte companii. Fondul de investitii sud-african a inceput deja constructia unui mall in Ploiesti, in parteneriat cu Carrefour si mai are in plan alte doua dezvoltari.

Joint venture-ul dezvoltator-hipermarket este un tip de parteneriat care incepe sa se dezvolte pe piata locala, Auchan a dezvoltat astfel mallul Electroputere Parc din Craiova impreuna cu K&S Development. NEPI si Carrefour vor semna un alt parteneriat, pe langa cel din Ploiesti, pentru constructia unui centru comercial in Brasov. De altfel, hipermarketurile au devenit extrem de active pe piata, iar Auchan, Carrefour si Cora au fiecare cateva proiecte de centre comercial in plan.

Achizitia proiectului de retail Coresi Brasov de catre Immochan, divizia imobiliara a Auchan si preluarea birourilor City Business Centre Timisoara de catre NEPI sunt principalele tranzactii imobiliare din 2012, dupa un 2011 in care numarul tranzactiilor a dat sperante de mai bine consultantilor.

2011 a fost un an bun pentru tranzactii, insa dinamica a fost influentata major de un deal international care a vizat si active din Romania: preluarea Europolis de catre CA Immo. Tranzactia a inclus proiecte mari de pe plan local cum ar fi cladirile de birouri Europa House si Sema Park si parcul industrial Europolis Logistic Park. Potrivit datelor DTZ, dealul este evaluat la 180 mil. euro, ceea ce ar pozitiona CA Immo pe locul doi in topul cumparatorilor din criza, dupa NEPI si inainte de Immofinanz.

Immofinanz a continuat achizitiile pe plan local in 2011, preluand integral mallul Gold Plaza, dupa finalizare, dar si prin cumpararea integrala de dezvoltatorului rezidential Adama pentru 42 mil. euro.

In 2011 au loc si tranzactii mari “in familie”. Argo a preluat retail parcurile Era din Oradea si Iasi, iar Raiffeisen Property preia de la Raiffeisen Evolution turnul de birouri Sky Tower. In niciuna dintre cele doua tranzactii nu au fost facute publice valorile de achizitie.

Insolventele aduc si ele doua vanzari mari in 2011: Ioannis Papalekas cumpara City Mall cu 17,3 mil. euro, iar proiectul rezidential My Dream Residence este vandut unui cumparator ramas “anonim”.

Fata de 2010, cand tranzactiile intre parteneri deja existenti in proiect au dat tonul pietei,2011 a fost un an cu o paleta mai larga de cumparatori si de proiecte imobiliare.

In afara de NEPI, tranzactiile importante din 2010 au fost derulate intre partenerii deja existenti in proiecte. Constructorul Arcadom a preluat pentru 35,5 mil. euro o parte din mallul Atrium Arad, Immoeast (actualul Immofinanz) a cumparat integral o serie de proiecte unde avea deja participatii, printre care mallul Polus din Constanta ( acum Maritimo Constanta-n.r.) sau centrul comercial West Gate din Craiova.

Tot in 2010 a avut loc si prima vanzare a unui mall aflat in Insolventa, Tiago Oradea. Centrul comercial a fost vandut la licitatie publica pentru mai bine de 30 mil. euro, fiind cumparat de o societate detinuta de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cel care dezvolta si proiectul Baneasa din Capitala.

Situatia din 2010 a fost totusi mai buna decat in 2009, cand pana la finalul anului, piata a fost compusa doar din dealuri mici, izolate.

Finalul de 2009 a adus insa o raza de optimism. Fondul de investitii NEPI a cumparat European Retail Park Braila de la Belrom, intr-o tranzactie evaluate la 63 mil. euro.

Tranzactia prevedea o structura in doua componente, respectiv bani si actiuni emise de NEPI, potrivit informatiilor transmise la accea data de compania DTZ Echinox, firma care a intermediat tranzactia.

Tot atunci NEPI avea o intelegere cu Belrom pentru preluarea a inca doua parcuri de retail din portofoliul belgienilor, deal care a cazut, insa, cateva luni mai tarziu ca urmare a disputelor legate de pret dintre cele doua parti.

NEPI a continuat insa achizitiile de proiecte de pe plan local, iar in ultimii 4 ani a incheiat tranzactii de peste 300 mil. euro.

2008 a fost un an scindat in Romania, criza resimtindu-se abia din toamna, cand prabusirea Lehman Brothers a scos si jucatori de pe piata locala din faza de negare, iar dificultatile economice au devenit o certitudine.

Criza a venit insa si cu una dintre putine tranzactii de portofoliu din ultimii 4 ani, Dinu Patriciu cumparand activele fondului de investitii Fabian cu 50 mil. euro.

In ceea ce priveste ponderea tranzactiilor per segmente imobiliare, retailul a atras cei mai multi cumparatori, insa de cele mai multe ori preturile au fost de ordinul milioanelor de euro. Birourile au inceput sa castige teren de la finalul lui 2010, iar tranzactiile mari au inceput sa apara o data cu achizitia Floreasca Business Tower de catre NEPI. De asemenea, birourile sunt o componenta importanta in portofoliile mixte achizitionate, asa ca, cel mai probabil, depasesc ca valoare investitiile in retail.

Celelalte segmente de piata au fost foarte sarace in tranzactii, existand doar achizitii izolate.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri