Dezvoltarea proprietatilor de tip brownfield (n.r.: amenajarea unei foste platforme industriala sau comerciale abandonate) nu atinge proportii mari in Romania din cauza cadrului legislativ ambiguu si incomplet, spun reprezentantii companiei americane de arhitectura, inginerie si constructii Epstein.
Multe dintre proiectele de retail anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe foste platforme industriale: in Brasov, Cora si Auchan dezvolta foste zone industriale: Hidromecanica si Tractorul Brasov; in Bucuresti, NEPI in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan, iar in Ploiesti, AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.

“La acest moment, dezvoltarea proprietatilor de tip brownfield in Romania, nu atinge proportii mari din cauza cadrului legislativ ambiguu si incomplet. Cu toate acestea, noile centre comerciale construite pe foste platforme industriale reliefeaza faptul ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii din Romania. In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane”, a declarat Randy Tharp (foto), managing director in cadrul Epstein Architecture & Engineering.

Avantaje si dezavantaje

Proprietatile urbane de tip brownfield sunt de multe ori atractive pentru dezvoltatori si investitori datorita amplasamentului zonal, a utilizarii eficiente a infrastructurii existente, a accesului mult mai facil la proprietatea respectiva. Pe de alta parte, un dezvoltator poate fi de multe ori obligat sa suporte costurile de demolare a structurilor existente si eventual sa decontamineze terenul, eliminand anumite substante periculoase, posibil existente.

“Chiar daca proprietatea necesita decontaminarea sau eliminarea deseurilor si demolarea fostelor structuri, aceste costuri sunt balansate de cele mai multe ori de anumite beneficii, cum ar fi utilizarea retelei de utilitati existente, transportul facilitat de prezenta mijloacelor de transport, minimizarea sau eliminarea necesitatii de a construi o noua parcare. In cele din urma, cu programe de stimulare pentru acest tip de proiecte, precum accelerarea procesului de autorizare, achizitionarea terenului la preturi reduse sau modice, contribuirea la costurile si operatiunile de curatare, vom vedea din ce in ce mai multe proiecte de birouri, industriale sau chiar rezidentiale, dezvoltate pe foste platforme industriale”, a continuat Randy Tharp.

Lipsa unei politici nationale clare in ceea ce priveste proprietatile de tip Brownfield, deficienta stimulentelor fiscale si a subventiilor, absenta cadrului legislativ, a reglementarilor privind investigarea terenului si lipsa expertizei locale sunt aspecte esentiale care impiedica dezvoltarea acestor proprietati in prezent, incheie managerul.

Epstein este o companie de arhitectura, inginerie si constructii cu sediul la Chicago, activa pe piata romaneasca de peste cinci ani, unde a dezvoltat proiecte pentru companii precum Lufkin Industries, Cameron, Emerson, WDP Development sau Petrom.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri