Volumul investitiilor imobiliare este in scadere atata in Romania, cat si in intreaga regiune, iar estimarile pentru intreg anul au fost rectificate agresiv.
Dupa un prim trimestru incurajator, in care volumul investitiilor din Romania s-a situat la 99 mil. euro, activitatea a scazut substantial in T2 cand valoarea tranzactiilor s-a ridicat doar la 25 mil. euro. Singura tranzactie din trimestrul al doilea a fost achizitia platformei Tractorul Brasov de catre Auchan, evaluata la 25 mil.euro.

Per total in S1 valoarea tranzactiilor a fost in linie cu ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani. Totusi, tranzactiile din primul semestru din 2012 egaleaza volumul din intreg anul 2009.

Apetitul bancilor pentru imprumuturi a ramas scazut ceea ce a avut un impact direct asupra investitilor.

Volumul investitiilor imobiliare in zona Europei Centrale si de Est a scazut in al doilea trimestru al 2012 la 327 mil.euro, dupa ce in primul trimestru al anului s-a ridicat la 834 mil. euro.

Criza datoriilor suverane continua sa aiba un impact negativ asupra intregii zone euro, inclusiv asupra Europei Centrale si de Est. Totusi, Romania si Polonia sunt cele mai putin expuse.

In Romania, in acest an se estimeaza ca volumul investitiilor va atinge o valoare cuprinsa intre 250 - 300 mil. euro, mai scazuta fata de estimarea DTZ, care se ridica pentru anul 2012 la 400 - 450 mil. euro, spun oficialii companiei de consultanta. Estimarea initiala a companiei se baza pe faptul ca bancile vor aduce pe piata active de credite neperformante.

In Romania, sectorul de retail a continuat sa fie atractiv pentru potentialii investitori, acesta fiind sustinut de cresterea consumului populatiei in prima jumatate a anului 2012. Romania ocupa locul trei in ceea ce priveste cresterea consumului in UE, acesta ridicandu-se la peste 5,9%.

„In Bucuresti, se asteapta ca proprietatile de tip prime sa atraga investitorii straini in urmatoarea perioada. Legat de acesta, anticipam o crestere moderata in ceea ce priveste volumul de tranzactii pentru cea de-a doua jumatate a anului 2012”, este de parere Cristian Ustinescu, investment director in cadrul DTZ Echinox (foto).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri