Pe piata de birouri din Bucuresti, chiriile contractuale prime au ramas si in al doilea trimestru la valori similare cu cele de la inceputului anului, insa ce s-a schimbat a fost atitudinea proprietarilor, care au micsorat stimulentele financiare oferite companiilor chiriase, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Studiu de piata T2

Chiriile contractuale prime (n.r.: chirii pentru spatii de peste 500 mp, aflate in proiecte cu o buna locatie) sunt cotate intre 19- 19,5 euro/mp/luna in trimestrul al doilea, potrivit companiei Jones Lang LaSalle (JLL). "Nu a fost inregistrata nicio modificare trimestriala a chiriilor prime, insa asistam la o micsorare a stimulentelor financiare", subliniaza consultantii imobiliari.

De obicei, stimulentele financiare oferite de proprietari constau in luni gratis de chirie, cel mai adesea o luna gratis pentru fiecare an din contract, amenajarea spatiului pe cheltuiala proprietarului sau locuri de parcare gratuite. Spre exemplu, la un contract pe cinci ani, pentru o suprafata de 1.000 mp si la o chirie medie de 12 euro/mp, chiriasul poate obtine o reducere de 60.000 euro.

O importanta din ce in ce mai mare se acorda evolutiei chiriilor din asa numitele zone secundare de afaceri, avand in vedere numarul mic de proiecte din zona centrala de afaceri, cea care determina evolutia chiriilor prime, se mai arata in raport.

Preinchirierile au salvat piata

In ciuda recesiunii economice globale si a instabilitatii politice locale, piata spatiilor de birouri a inregistrat rezultate incurajatoare, mai se arata in raportul citat. Preluarea trimestriala de spatii de birouri, inclusiv contracte de renegociere, este estimata la 72.700 mp, ceea ce reprezinta o crestere de 34,8% fata de primul trimestru.

"Volumul tranzactiilor de inchiriere finalizate in primele sase luni ale anului in curs ne permite sa afirmam ca anul 2012 se va incheia cu performante similare anului anterior, in ciuda conditiilor macroeconomice globale, dar si a incertitudinii de pe scena politica romaneasca", a afirmat Marius Scuta (foto) , seful departamentului de birouri si reprezentare a chiriasilor a JLL Romania.

Daca sunt luate in calcul doar contractele noi de inchiriere finalizate in trimestrul al doilea, atunci suprafata este estimata la 58.700 mp, din care 42,3% sunt contracte de preinchiriere. In functie de zona geografica, patru zone au atras 78% din cererea noua de spatii de birouri: Floreasca-Barbu Vacarescu (37,8%), Pipera (17%), vest (13,2%) si centru-nord (10%), potrivit raportului Jones Lang LaSalle.

Preluarea de spatii de birouri a fost sustinuta de contractele de preinchiriere. Din totalul de 108.000 mp tranzactionati in primul semestru, au fost semnate contracte de preinchiriere pentru aproximativ 44% din totalul acestei suprafete.

Acest trend se va mentine si in a doua jumatate a anului, potrivit Jones Lang LaSalle, dar la o scara mai mica, avand in vedere ca nu se mai asteapta semnarea altor contracte de preinchiriere pentru suprafete mari, de peste 20.000 mp.

"Chiar daca pe termen scurt vom asista la livrarea unui numar mic de proiecte noi de birouri, ne asteptam la o revenire importanta a pietei de birouri in special prin lansarea in urmatoarelor 6-12 luni a noi proiecte, de anvergura, cu finalizare in 2015", a concluzionat Marius Scuta.


Ce cladiri noi apar in Capitala

In ceea ce priveste proiecte noi, in trimestrul al doilea a fost finalizat noul sediu al bancii UniCredit Tiriac, un imobil de 14.000 mp, in care grupul italian si-a mutat cateva dintre operatiunile locale, inclusiv sediul central. Cu aceasta noua deschidere, stocul finalizat in primele sase luni abia a atins nivelul de 24.600 mp, iar aproximativ 68.000 mp urmeaza a se finaliza in cea de-a doua parte a anului in curs.

Tot in al doilea trimestru au fost lansate oficial doua proiecte: Floreasca Park, dezvoltat de catre Portland Trust (37.000 mp,) care are deja un grad de preinchiriere de 60% si proiectul The Mark, al fondului de investitii austriac S Immo AG.

Rata totala de neocupare (spatii de clasa A&B) a crescut pana la 17% (incluzand TCI). De departe, cea mai mica rata de neocupare se inregistreaza in coridorul Floreasca-Barbu Vacarescu, in timp ce recordul negativ este raportat in zona Pipera Voluntari, se mai mentioneaza in raportul Jones Lang LaSalle.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri