Circa 46% din suprafata de birouri contractata in primul semestru al anului este acoperita de contracte de preinchiriere, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.


Volumul total al tranzactiilor de inchiriere la sfarsitul primului semestru din 2012 totalizeaza 121.000 mp, dintre care cererea reprezinta 85% (103.000 mp), fiind cu 18% mai mica in comparatie cu S1 2011, iar restul de 18.000 mp au fost de fapt obiectul renegocierilor si reinnoirile contractuale.

Cererea a fost impartita intre tranzactii de relocare (40%), extinderi (14%) si tranzactii de pre-inchiriere (46%).

Majoritatea tranzactiilor au fost in zona de nord

Majoritatea tranzactiilor de inchiriere a avut loc in zona de nord (34%) si in zona Pipera (37%). Tranzactia medie a fost de 1.250 mp.

Cele mai mari tranzactii ca suprafata au fost incheiate de catre Raiffeisen Bank in Sky Tower (23.000) si de Oracle in Floreasca Park (20.000 mp). Cele mai active companii in S1 2012 au fost cele din sectorul IT & C si Financiar, cu 39% si respectiv 26% din totalul cererii.

Rata de neocupare pentru spatiile de birouri din Bucuresti a scazut in al doilea trimestru al anului cu 0,15% in comparatie cu T1, continuand tendinta de scadere inregistrata inca de la inceputul anului 2011. La sfarsitul primului semestru rata de neocupare se situeaza in jurul valorii de 13,7%, spun consultantii CBRE.

Rate de neocupare peste medie se inregistreaza in zone periferice, precum Pipera si zona de Est, in timp ce CBD si zona de Vest continua sa inregistreze cele mai scazute rate de neocupare.

In total, in Capitala sunt aproximativ 290.000 mp de spatii de birouri libere in cladiri de clasa A si B, dintre care aproximativ 43% se afla in zona Pipera.

Chiriile au ramas stabile

Chiria prime a ramas stabila la valoarea de 19,5 euro/mp/luna, iar chiria de baza s-a mentinut neschimbata. In zonele centrale, chiriile de baza s-au situat intre 16 - 18 euro/mp/luna, iar in zonele periferice, chiriile de baza pentru cele mai bune proiecte sunt intre 11 - 16 euro/mp/luna.

Chiriile nete sunt mai reduse cu 10% - 20%. Pachetele de stimulare oferite de proprietari depind de locatia, calitatea si rata de neocupare a cladirii, iar ofertele tipice includ luni gratuite de chirie si o contributie a proprietarilor la costurile de amenajare.

In perioada urmatoare rata de neocupare va continua sa scada trimestrial, in timp ce spatiile de birouri de calitate situate in locatii bune devin din ce in ce mai greu de securizat. Motivati de strategia de reducere a costurilor, ocupantii spatiilor de birouri sunt pusi in situatia de a decide intre o relocare sau o prelungire a contractului existent, in timp ce actualii proprietari iau in considerare ofertele proiectelor anuntate atunci cand isi planifica strategia, spun consultantii CBRE.

Cum activitatea de pre-inchiriere demonstreaza perspective promitatoare, piata de birouri in S2 2012 anunta sa inregistreze tendinte opuse: tranzactii de reinnoire vs. tranzactii de pre-inchiriere.

Ce se construieste

Livrarile de spatii noi de birouri au ramas limitate si au totalizat aproximativ 25.000 mp in S1, iar pana la sfarsitul anului se anticipeaza ca vor fi livrati 75.000 mp, potrivit raportului CBRE Romania

In T2 2012 au fost livrate doua cladiri de birouri, Unicredit HQ si Delea Veche Offices, care insumeaza 23.000 mp, iar in primul trimestru al acestui an a fost finalizat Barbu Vacarescu Office, cu o suprafata inchiriabila de 2.000 mp. Astfel, in prima jumatate a anului au fost livrati 25.000 mp, iar stocul spatiilor moderne din Bucuresti la sfarsitul S1 2012 insumeaza aproximativ 2,14 milioane mp. Pana la sfarsitul anului, se asteapta sa fie livrati 75.000 mp in proiecte de birouri, precum AFI Business Park – faza I, Aviatorilor Business Plaza sau ART Business Center 6.

In ceea ce priveste demararea unor lucrari noi de constructie, in S1 2012 dezvoltatorul Portland a inceput constructia proiectului Floreasca Park, proiect ce are ca termen de finalizare sfarsitul anului 2013.

Cu toate acestea, nivelul livrarilor de spatii noi va continua sa fie limitat fata de anii precendenti. Previziunile pentru 2013 demonstreaza ca nivelul de noi spatii de birouri livrate va fi doar cu 10% mai mare comparativ cu 2012.

In prezent, se afla in constructie aproximativ 110.000 mp cu termen de livrare estimat pentru 2013, dintre care 40% sunt deja pre – inchiriati, si se estimeaza ca stocul de birouri va atinge in T4 2013 nivelul de 2,3 milioane mp. Printre proiectele ce urmeaza sa fie finalizate anul viitor se numara Sky Tower, Siriului OB, Floreasca Park si Hermes Business Campus – cladirea B.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri