Un birou imaculat si orientat spre client, asa ar putea fi descris in cateva cuvinte sediul McDonald’s Romania. wall-street.ro a vizitat biroul companiei din Piata Victoriei, aflat in cladirea America House, la parterul careia exista si un restaurant McDonald's.
Sali de conferinta amenajate astfel incat sa ii reprezinte pe clientii din grupurile tinta, panouri care infatiseaza ceea ce este specific fiecarei echipe in parte, birouri amenajate cat mai aproape de personalitatea angajatilor, sunt doar cateva din aspectele care caracterizeaza biroul imbracat in opere ale lui Roman Tolici si “scaldat” in lumina naturala.

Compania si-a mutat sediul in toamna anului trecut in cladirea America House de la Piata Victoriei, unde ocupa circa 700 mp, asa ca angajatii nu au doar avantajul luminii naturale si a unui sediu nou, ci si a unei zone usor accesibile, apropiata de metrou.

Selectia cladirii a durat cateva luni, iar cel mai mult a contat pozitionarea, dar si posibilitatea de a deschide un restaurant McDonald’s langa sediu, mai ales ca angajatii companiei isi tin frecvent intalnirile in McCafe.

McDonald’s a transformat insa un spatiu clasic open space astfel incat sa ofere angajatilor si clientilor un loc cat mai familiar.

Panouri sau dulapuri in loc de pereti

Pentru a pastra ideea de comunicare intre departamente, dar in acelasi timp pentru a realiza si o delimitare, echipa McDonald’s a gasit o solutie creativa si pragmatica, utilizand panouri sau dulapuri in loc de pereti. Aceasta solutie salveaza spatiu, dar in acelasi timp, prin faptul ca nu se merge pana in tavan cu “peretii” se pastreaza ideea de comunicare intre departamente.

Mai mult, solutia gasita de companie permite o mai buna modulare a spatiului, dar si un grad de flexibilitate mai mare, spatiile putand fi recompartimentate daca sunt modificari in departamente. Pa langa aceste dulapuri, departamentele sunt delimitate si prin panouri care au imagini reprezentantive pentru respectivul department.

La amenajarea spatiului a lucrat o echipa din mai multe departamente ale McDonald’s impreuna cu designerul Irina Solomon.


Intregul concept al amenajarii a avut la baza ideea de individualizare, de crearea unui loc in care fiecare sa se poata regasi, a unei atmosfere in care atat angajatii, cat si clientii, sa se simta familiar.

Compania are amenajate 4 sali de sedinta. O sala mare, care este folosita si pentru sesiunile de training si alte 3 spatii. Exista o sala in care sunt reprezentantii clientii tineri ai companiei, prin afise cu personaje celebre si culori vesele, o alta sala care ii reprezinta pe clientii familii, incercand sa transpuna in zona de office o sufragerie clasica, cu o masa mare, oglinzi, cos de jucarii sau o lampa si o treia in care sunt reprezentate valorile organizatiei.

De asemenea, in sediu mai exista si un spatiu de intalniri individuale, cu canapele, flori si un dulap cu trofee, diverse distinctii primite de companie de-a lungul anilor.

Bucataria si o mica zona pentru savurarea cafelei se mai numara printre lucrurile de care angajatii au parte in noul sediu. Bucataria este de altfel un loc extrem de important pentru echipa, aici, in fiecare vineri, se organizeaza un eveniment de socializare, un moment in care toata lumea se intalneste in bucatarie, de obicei pentru a lua masa impreuna. In cadrul acestor intalniri au loc si mese etnice, cu specific diferit, de la libanez, la chinez.

Cladirea America House, detinuta de fondul francez de investitii AEW Europe, are o suprafata inchiriabila de 27.000 mp, iar printre chiriasii sai se numara World Class, Deloitte, MasterCard, Ericsson, BCR, Tuca Zbarcea &Asociatii si S&T. Chiria pentru birourile din America House se situeaza in jurul nivelului de 19 euro/mp, potrivit declaratiilor anterioare ale fondului de investitii AEW Europe.


Sediul McDonald’s, pe scurt

Amplasare: cladirea America House, Piata Victoriei;

Suprafata: 700 mp;

Numarul de angajati din sediu: 60;

Locuri de parcare: 24, in incinta America House si intr-o alta zona special amenajata din apropiere.

BIROU DE COMPANIE este o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania.

Foto cover: mcdonalds.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri