Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a raportat pentru prima jumatate a anului un profit atribuibil actionarilor de 14,37 milioane de euro, dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din chirii au crescut in primul semestru la 19,1 milioane de euro, fata de 16,18 milioane de euro.
“Grupul a realizat castiguri distribuibile in valoare de 15,80 euro centi pe actiune pentru perioada de sase luni incheiata la 30 iunie 2012. Acestea reprezinta rezultatul evolutiei puternice continue ale activelor grupului, a achizitiei favorabile a City Business Centre din Timisoara, Romania, din februarie 2012, a veniturilor aditionale obtinute din chirii datorate investitiilor ce au avut loc in Brasov si Pitesti, finalizate in luna decembrie 2011 si acordului incheiat cu vanzatorii Promenada Mall”, se arata in comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti.

4 proiecte de retail in dezvoltare sau extindere

In cadrul Promenada Mall Braila, extinderea ofertei de fashion a fost finalizata pe 10 mai 2012, odata cu deschiderea H&M si C&A. NEPI preconizeaza o extindere suplimentara pentru a raspunde cererilor altor chiriasi internationali de fashion.

In ceea ce priveste proiectul Ploiesti Shopping City, a carui deschidere este programata pentru 15 noiembrie 2012, au fost semnate contracte de chirie pentru prima faza a extensiei Carrefour cu 66 chiriasi incluzand Altex, Bamboo, Bershka, Cinema City, Douglas, Fishbone, H&M, Intersport, Leonardo, Massimo Dutti, Nescafe, New Yorker, Office Shoes, Orsay, Paul, Pull and Bear, Quasi Pronti, Reserved, Segafredo, Stradivarius, Swarovski, Vodafone, Yves Rocher si Zara. NEPI estimeaza ca centrul comercial sa fie complet inchiriat la data deschiderii.

Un alt proiect detinut de NEPI este Brasov Shopping City, pentru care fondul a finalizat achizitia si leaseback-ul unei constructii de retail (incluzand terenul aditional) de la Mobexpert, cel mai semnificativ comerciant roman de mobila. Proprietatea achizitionata este adiacenta strip mallului recent dezvoltat de NEPI si hipermarketului Carrefour din Brasov. Fondul de investitii intentioneaza sa combine si sa redezvolte aceste proprietati intr-un centru comercial regional, in parteneriat cu Carrefour Property.

“Proiectul este supus aprobarii Consiliului de Administratie si necesita obtinerea aprobarilor planurilor. Discutii initiale cu potentiali chiriasi au confirmat o cerere puternica pentru acest proiect. Dezvoltarea este planificata sa se desfasoare in doua faze, si ne asteptam ca prima faza a constructiei sa inceapa inainte de sfarsitul anului”, se mai arata in raport.

Cel mai recent proiect de retail este Vulcan Value Centre, unde NEPI s-a implicat intr-un joint-venture pentru a achizitiona si dezvolta locatia unei foste fabrici care se afla intr-o “zona slab deservita si foarte populata a Bucurestiului”. Sud-africanii planuiescsa dezvolte un centru comercial ancorat de un hipermarket. Constructia va incepe cand autorizatia de constructie va fi obtinuta, cel mai probabil inainte de sfarsitul acestui an.

Miza pe birouri creste

In ceea ce priveste portofoliul de birouri recent achizitionat,NEPI a cumparat in Timisoara trei cladiri de birouri existente cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 27.250 mp si s-a angajat sa achizitioneze doua cladiri suplimentare care sunt in faza de constructie. “Se estimeza ca una dintre aceste doua cladiri va fi finalizata pana in septembrie 2012. Pana la data de azi a fost inchiriat un procent mai mare de 60% din aceasta cladire”, se arata in raport.

In Cluj-Napoca, NEPI a achizitionat un teren de 18.082 mp in joint-venture cu Ovidiu Sandor, dezvoltatorul City Business Centre din Timisoara (foto), in vederea dezvoltarii in trei faze, a unui spatiu inchiriabil de birouri de clasa A de aproximativ 52.000 mp.Procesul de planificare a aprobarilor pentru proiect este in curs si lucrarile de constructie sunt estimate sa inceapa pana in noiembrie 2012. Prima faza a constructiei va fi finalizata pana in primavara anului 2014.

Prima mare vanzare

NEPI a facut in acest an si o prima mare vanzare. Fondul a incheiat un acord pentru vanzarea hipermarketului din parcul de retail Auchan Pitesti pentru suma de 28,7 milioane de euro, valoarea contabila fiind de 21 milioane de euro.

In prima jumatate a anului, compania a atras o suma totala de 66 milioane euro prin intermediul unui plasament catre vanzatori si a altor doua plasamente private in primele sase luni ale anului.

Grupul a reinnoit facilitatea de credit in valoare de 9,5 milioane euro, obtinuta de la UniCredit Bank. Un imprumut pentru constructii in valoare de 33,5 milioane de euro a fost obtinut de la BRD (o subsidiara a grupului Societe Generale) in luna iulie 2012, pentru dezvoltarea proiectului Ploiesti Shopping City. NEPI si Carrefour Property detin fiecare 50% din proiect, prin urmare Grupul inregistreaza in contabilitate 50% din imprumut.

“Proprietatile din portofoliul NEPI continua sa inregistreze performante datorita duratelor mari ale contractelor si a clientilor care au garantii corporative puternice. Grupul urmareste in mod activ oportunitati de achizitii si dezvoltare si va face declaratii in legatura cu acestea la momentul potrivit”, se mai arata in raport.

NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piatacreat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri