Activitatea totala de inchiriere de spatii industriale in prima jumatate a anului a scazut la aproximativ 53.000 mp, fiind afectata de instabilitatea politica si de extinderea procesului de finalizare a tranzactiilor, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

Raport spatii industriale

In primul semestru, piata spatiilor industriale a fost dominata de productie, sector ce a devenit unul dintre cei mai importanti factori de crestere a PIB in Romania. Activitatea totala de inchiriere de spatii industriale in primele sase luni a insumat aproximativ 53.000 mp, la care se adauga tranzactiile directe de 16.500 mp, inregistrand o scadere fata de semestrele precedente.

Cea mai mare tranzactie din primul semestru a fost vanzarea fabricii Nokia (35.000 mp) catre producatorul de electrocasnice De’Longhi. In prezent, 20.000 mp clasa A de spatii industriale sunt in constructie in zona Bucuresti, potrivit CBRE. In afara Capitalei, stocul modern de spatii industriale va creste pana la finalul anului cu aproximativ 45.500 mp, momentan fiind in constructie aproximativ 34.500 mp.

„Piata industriala din Romania prezinta in continuare interes pentru investitori si se estimeaza ca aproape 50% din volumul investitiilor directe va fi absorbit de catre sectorul industrial pana la sfarsitul anului. (...) O serie de companii internationale si-au extins deja liniile de productie din Romania, acestea devenind importante unitati exportatoare”, a declarat Marian Orzu, seful departamentului de industrial al CBRE Romania.

Pe de alta parte, continua Orzu, activitatea pe piata locala a fost afectata de instabilitatea politica si de extinderea procesului de finalizare a tranzactiilor, motiv pentru care cererea pentru spatii industriale a inregistrat descresteri pe intreg teritoriul Romaniei.


Doar 9.400 mp de spatii industriale au fost inchiriati in Bucuresti

O scadere semnificativa s-a inregistrat in zona Bucurestiului, cu numai 9.400 mp tranzactionati, iar la nivelul intregii tari cererea a scazut cu aproximativ 56% in comparatie cu aceeasi perioada din 2011. Stocul de spatii vechi a inregistrat un reviriment, astfel incat jumatate din volumul tranzactionat in zona Capitalei a fost de clasa C, in timp ce in restul tarii ponderea acestui tip de spatii industriale a reprezentat 12%.

In 2011, zona Bucurestiului a inregistrat cel mai mare nivel al tranzactiilor, insa in primul semestru al acestui an judetul Cluj a dominat topul, cu 70% din totalul tranzactiilor, insumand peste 47.800 mp, dintre care 12.000 mp reprezinta tranzactii directe.

La nivel national s-a inregistrat un numar total de 16 tranzactii, cu o suprafata medie de 3.300 mp. Vanzarea fabricii Nokia catre producatorul de electrocasnice De’Longhi (35.000 mp) si inchirierea de catre Draexlmaier a 2.400 mp in Olympian Park Brasov, au fost cele mai mari tranzactii din primul semestru al acestui an, potrivit CBRE.

Investitii pe piata spatiilor industriale s-au inregistrat in judetele Cluj (Turda, Jucu, Luna), Dambovita, Dolj, Timis, Prahova si Bihor. Stocul de spatii industriale din zona Bucurestiului a ramas la acelasi nivel ca in ultimele doua semestre. In prezent, 20.000 mp (clasa A) sunt in constructie in cadrul Bucharest West Industrial Park pentru operatorul logistic DSV, chirias ce ocupa deja 30.000 mp.

In afara Capitalei, stocul modern de spatii industriale va creste pana la finalul lui 2012 cu 45.500 mp, prin livrarea a aproximativ 11.000 mp in S1 2012 si a inca 34.500 mp aflati momentan in constructie.

Chiriile au ramas stabile

Chiria de referinta a ramas la acelasi nivel cu cel inregistrat in semestrul precedent. Pentru suprafete intre 500 mp si 999 mp, chiria de referinta variaza intre 4 si 4,2 euro/mp. Din totalul tranzactiilor din primul semestru al anului, 69% au avut o suprafata sub 999 mp.

In zona Bucurestiului, atat chiria medie cat si cea prime pentru spatii industriale au ramas stabile, la 3,75 euro/mp, respectiv 4,1 euro/mp. Chiria prime din Capitala continua sa fie printre cele mai mici din Europa Centrala si de Est, unde proprietati prime din Praga, Budapesta sau Belgrad se inchiriaza pentru 4,5 euro/mp.

Randamentul prime pentru zona Capitalei a ramas stabil, la 10,25%, si este unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, in Praga randamentul prime a ajuns la 8%, iar in Budapesta este de 8,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri