Dupa ce in ultimii doi-trei ani companiile au incercat sa-si balanseze avantul imobiliar din 2008, prin renegocieri de chirie sau reducerea spatiului de birouri ocupat, acum incep sa priveasca din nou inainte si chiar sa se gandeasca la preinchirieri, lucru imposibil in 2010.
“Companiile au trecut peste socul scaderii de vanzari sau a profitului si acum privesc inainte. 2010 a fost anul in care companiile s-au concentrat «sa stinga niste incendii» si au pus accent pe renegocieri sau chiar pe relocari in spatii mai ieftine. Perioada de renegociere a trecut, iar companiile incep sa se intrebe «ce urmeaza?»", spune Viorel Opait (foto), corporate services director in cadrul Colliers International Romania.

In prima jumatate a anului, pe piata de birouri din Bucuresti au fost tranzactionati circa 72.000 mp de birouri, dintre care aproximativ 65.000 mp au fost reprezentati de cerere noua, adica relocari, extinderi sau preinchirieri, restul de 7.000 mp fiind prelungiri de contracte.

Ce cauta companiile: preinchirieri si consolidari

Preinchirierile au atins in primul semestru o cota de 40% din totalul celor 72.000 mp tranzactionati, iar specialistul Colliers este de parere ca acestea vor deveni tot mai frecvente in perioada urmatoare.

„Avem clienti care iau in considerare din nou preinchirierea unui spatiu de birouri. Sunt companii din domeniile IT, financiar si FMCG. De asemenea, o tendinta pe piata de birouri este reprezentata de consolidari, cum au fost cazurile Flanco, eMag, ING si Pepsi”, continua Opait. Toate aceste tranzactii au fost consiliate de Colliers.

In perioada de boom, companiile s-au “raspandit” pe unde au gasit spatiu disponibil, spune brokerul, dar acum multe dintre contracte expira si companiile inteleg ca este mult mai eficient sa isi consolideze toate operatiunile intr-un sediu. Decizia de a parasi o cladire depinde insa si de atitudinea proprietarului, respectiv de deschiderea acestuia catre o negociere cu actualul chirias.

“ING a fost un deal interesant, o consolidare care a inceput cu ca o dorinta de renegociere in vechiul sediu. Cred ca daca proprietarul venea cu o chirie mai buna, indiferent de dorinta ING de mutare, avea sanse mari sa-i tina acolo. Dar a intins coarda si apoi a fost momentul nostru”, spune Viorel Opait.

Colliers a intermediat anul trecut relocarea ING Bank in Crystal Tower, pe bulevardul Iancu de Hunedoara, in apropiere de Piata Victoriei.

Romania pierde in fata Poloniei

Pe langa companiile existente care isi relocheaza sau extind biroul, in ultimele luni au aparut si companii care fie intra in Romania, fie isi transfera aici operatiunile din alte tari. Astfel de cazuri au fost reprezentate de Carestream si Societe Generale, care au inchiriat recent peste 3.000 mp in birourile lui Liviu Tudor din vestul Bucurestiului.

“Vedem doua lucruri: companii noi care vin in Romania, nu foarte multe, este adevarat, si companii care isi transfera segmente de business in tara noastra. Au costuri mai putine datorita centralizarii, chiriile sunt bune, iar salariile sunt mai mici. Pe de alta parte, concuram cu Polonia si de obicei pierdem pentru ca nu oferim stimulente companiilor care vor sa ofere locuri de munca”, explica managerul Colliers.

Spatiile de birouri in “era” Facebook

O alta schimbare in strategia imobiliara a companiilor o reprezinta tipul de spatiu cautat. Astfel, companiile sunt mult mai atente la planificarea spatiului, adica la cati angajati pot lucra efectiv intr-un anumit birou. In plus, spatiul deschis devine tot mai cautat pe masura ce nevoia de comunicare dintre angajati creste.

“Observam multe companii care in trecut au lucrat in spatii inchise si acum migreaza catre open space, in special cele care se consolideaza, pentru ca vor o comunicare mai usoara. Nevoia de spatiu scade, dar este compensata cu zonele de relaxare. Tineretul vrea sa interactioneze: totul este Facebook, totul este iPad”, spune Viorel Opait.

Cea mai mare tranzactie intermediata de Colliers in prima jumatate a anului a fost relocarea Samsung (3.000 mp) in cladirea Platium Business and Convention Center (foto sus), din apropierea aeroportului Henri Coanda. Viorel Opait este increzator si spune ca in urmatoarele luni mai multe tranzactii mari, inclusiv preinchirieri, urmeaza sa fie finalizate.



“Asteptam sa vedem cateva proiecte mai mari, consolidari sau chiar extinderi. Diferenta ca si volum de spatiu tranzactionat poate fi data de preinchirieri. In trecut aveai 70% preinchirieri, iar in ultima vreme am avut aproape 100% inchirieri, insa incepe sa se schimbe balanta”, afirma el.

In ceea ce priveste chiriile, consultantul Colliers spune ca depinde de zona, dar in cele mai multe cazuri nu exista premise pentru care chiriile spatiilor de birouri ar putea creste, iar in zonele bune, un maxim realist este 17 euro/mp, dincolo de acest nivel chiriile nefiind sustenabile pe termen lung.

“Sunt voci care spun ca vor creste chiriile ca sa justifice niste mutari. Realist vorbind, nu cred ca in zone precum Aviatorilor sau Aurel Vlaicu exista motive pentru care chiriile ar putea creste. E drept, sunt multe contracte semnate in perioada de boom la peste 20 euro/mp. Insa acum niciun investitor serios nu ar mai fi interesat de o astfel de cladire”, incheie Viorel Opait.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri