Oficialii Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, o investitie de 60 de milioane de euro, spun ca nu exista nicio hotarare de demolare a cladirii de birouri, reactia acestora venind dupa ce Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a anuntat ca Tribunalul Dambovita a dat prima decizie pentru desfiintarea turnului Cathedral Plaza.
“Daca intr-adevar o instanta judecatoreasca s-a pronuntat cu privire la obligarea Primariei Generale a Capitalei de a dispune anumite masuri in legatura cu cladirea fara a cita macar Millennium Building Development (MBD), vom verifica circumstantele in care o asemenea hotarare judecatoreasca a putut fi emisa fara respectarea celui mai elementar drept la aparare al proprietarului cladirii.”, a declarat Robert Rosu, avocatul Millennium Building Development. “In orice caz, o sentinta pronuntata intr-un asemenea cadru procesual nu este opozabila MBD”, a mai spus avocatul.

De altfel, Tribunalul Dambovita nu a dispus demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Primaria Generala a Capitalei sa emita un act administrativ prin care sa dispuna anumite masuri in legatura cu cladirea. Orice astfel de act administrativ va fi atacat de MBD, in concordanta cu drepturile sale legale.

Prin urmare, contrar afirmatiilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, lupta in instanta este departe de a se fi incheiat, iar Millennium Building Development a obtinut deja o victorie la Tribunalul Neamt, care a respins o cerere de demolare formulata de arhiepiscopie.

Afirmatiile dezvoltatorului constructiei de langa Biserica Sfantul Iosif au venit la cateva ore dupa ce Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucuresti a transmis un comunicat de presa prin care spunea ca Tribunalul Dambovita, prin sentinta civila nr. 2520/2012, l-a obligat pe Primarul General al Municipiului Bucuresti sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza.

„Suntem in masura sa prezentam in fata autoritatilor publice si ultima veriga solicitata in vederea desfiintarii constructiei ilegale, inaltata prin abuz, inselatorie, prin parghii oculte, cu multi bani investiti in acte cel putin dubioase. Avem deja o prima hotarare definitiva privind desfiintarea acestei aventuri ilegale cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instantei de judecata sa oblige chiar pe investitor la demontarea constructiei pentru a inlatura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Reamintim ca si DNA continua cercetarile in cazul celor care au semnat procesul-verbal de receptie fictiva a constructiei”, a declarat Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu.

In motivarea sentintei de catre Tribunalul Dambovita se arata ca „decizia de desfiintare a constructiei reprezinta o masura de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte”.

In 2006, anul demararii proiectului au fost stranse 153.000 de semnaturi impotriva constructiei, conform datelor Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Pe de alta parte, conform unui sondaj al dezvoltatorului realizat de catre The Money Channel Institute, bucurestenii nu isi doresc demolarea Cathedral Plaza (56%) o masura pe care o vad ca pe o oportunitate de a crea noi locuri de munca (69%) si de a aduce taxe la bugetul local (53%). De asemenea, 55% dintre bucuresteni asteapta din partea Primariei Generale solutii pentru mentinerea cladirii., potrivit acestui sondaj.

Millennium Building Development spun ca Arhiepiscopia Romano-Catolica si-a dat initial acordul pentru proiectul Cathedral Plaza, exprimandu-si dorinta ca aceasta cladire sa puna in valoare Catedrala “Sf. Iosif” si sa ofere un spatiu de intalnire in piateta pentru enoriasii romano-catolici, acestea fiind respectate de catre investitor.

Proprietarul cladirii, finalizata, este firma Millennium Building Development, controlata de fondul american de investitii Miller Global, printr-un vehicul din Cipru.

Epopeea cladirii de birouri Cathedral Plaza a inceput in 2006, cand s-a obtinut autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1 si apoi au inceput lucrarile.

Cathedral Plaza este amplasata langa Catedrala Sfantul Iosif din Capitala, si face obiectul unor dispune in instanta cu Arhiepiscopia Romano-

Catolica Bucuresti. Investitia in imobil se ridica la aproximativ 60 de milioane de euro.

Cladirea are 19 etaje si o suprafata construita de circa 25.000 de metri patrati, din care 15.000 de metri patrati inchiriabili.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri