Chiriile birourilor centrale si semicentrale din Capitala au crescut usor in acest an, in special ca urmare a spatiilor disponibile limitate si a cererii "consistente".
”In timp ce pietele europene traditionale se lupta pentru a atrage chiriasi, pe pietele emergente aflate in expansiune rapida, precum Bucuresti, se inregistreaza usoare cresteri ale nivelului chiriilor datorate cresterii economice si a unei cereri consistente de spatii de birouri. Pentru tarile din Europa Centrala si de Est se preconizeaza o crestere relativ solida a PIB in jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins intre 2012 si 2016”, a declarat Karine Wookford, global head of occupier research la DTZ.

”In CBD (Central Business District), rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A depaseste 90%, astfel inregistrandu-se o usoara crestere a chiriei atat in aceasta zona cat si in zonele semi-centrale. Drept urmare, pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone, este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrarile de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal”, declara Madalina Cojocaru, head of office department in cadrul DTZ Echinox.

Potrivit studiului DTZ, pietele in care ocupantii ar trebui sa ia in calcul renegocierea chiriilor pentru spatiile de birouri sunt Budapesta si Praga, unde chiriile au stagnat in ultimii doi ani. Pietele din orasele germane Hamburg si Munchen se pozitioneaza similar, desi Hamburg este o piata mult mai volatila si mai putin previzibila in ceea ce priveste modificarile nivelului chiriilor. Aceeasi situatie este valabila in Barcelona si Dublin. La polul opus, pe unele piete europene, incluzand Londra si Moscova, cresterea nivelului chiriilor se manifesta deja sau este iminenta.

Ca urmare a tensiunii din Zona Euro si cresterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a mentinut in general la un nivel scazut in prima jumatate a anului. In Madrid, Milano si Kiev s-au inregistrat scaderi ale chiriilor. Cu toate acestea, cresterea economica solida a determinat marirea nivelului chiriilor in tarile nordice.

In perspectiva, potrivit estimarilor DTZ, chiriile pentru spatiile prime din Europa vor creste in urmatorii cinci ani cu 1,6% pe an, urmand cresterea moderata a PIB-ului de 1,5%. Se preconizeaza ca orasul Antwerp va deveni cea mai atractiva piata pentru ocupanti, fiind urmat de Budapesta, Riga si Tallin. In ciuda faptului ca Londra - West End si Moscova sunt cele mai scumpe piete, acestea vor cunoaste si cea mai mare crestere in intervalul 2012 - 2016, cu cresteri ale chiriilor in locatii prime de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Aceasta crestere se va manifesta indeosebi catre sfarsitul perioadei estimate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri