Asemeni refrenului unui hit la moda, sintagma apartamente noi destinate clasei medii insoteste, invariabil, mai toate proiectele rezidentiale proaspat anuntate pe piata. Cum numarul acestora este considerabil, cel putin in Bucuresti, s-ar putea crede ca, in sfirsit, ofensiva noilor constructii ar putea dezumfla preturile cerute pentru apartamentele inghesuite din blocurile ceausiste. Eroare, insa. Clasa medie careia i se adreseaza aceste noi proiecte presupune existenta unor cistiguri lunare nete de cel putin 600 1.200 euro de persoana. Cum ofertele recent lansate pe piata se vind la preturi cuprinse intre 40.000 si 200.000 de euro, pentru multi romni doritori de casa, apartamentele vechi continua sa ramina unica solutie.

BLOCURI TURN

Miile de apartamente bucurestene care urmeaza sa se finalizeze in urmatorii doi - trei ani, destinate asa-zisei clase medii, se vind la preturi de 750 - 1.500 euro/mp. Locatiile-gazda sint cartierele populare ale capitalei, precum Militari, Colentina, Vitan, Drumul Taberei si Titan. Astfel, in aceasta categorie se incadreaza proiecte precum Planorama, West Park si Jupiter, dezvoltate in zone unde preturile de achizitie ale terenurilor garanteaza un bun randament in raport cu targetul ales, respectiv clasa medie.

Una dintre trasaturile comune ale zonelor alese este reprezentata de accesibilitatea rapida la mijloacele de transport in comun: autobuze, troleibuze, tramvaie si metrou. De asemenea, in cartierele cu pricina numarul supermarketurilor si al institutiilor de invatamint primar (gradinite, scoli) este masiv. Un alt element definitoriu al acestor noi constuctii tine de regimul de inaltime al imobilelor. In general, aceste blocuri au intre 8 si 15 etaje. Cu cit se construieste mai mult in inaltime, cu atit dezvoltatorul fructifica mai bine terenul aferent, spune Radu Lucianu, partener al companiei Eurisko.

IN OLTENITEI, DOUA CAMERE COSTA 80.000 EURO

Ansamblul rezidential Jupiter, ale carui lucrari de constructie au demarat la inceputul acestui an, aduce pe piata imobiliara romneasca 188 de noi apartamente care se vor vinde la un pret mediu de 1.250 euro/mp (inclusiv TVA si loc de parcare). Proiectul situat in partea de sud a Capitalei, intre Parcul Tineretului si Lacul Vacaresti, va cuprinde trei blocuri, fiecare avind pina la 11 etaje. Apartamentele vor fi cu doua si trei camere, primele avind suprafete cuprinse intre 60,9 - 65,3 mp, celelalte masurind intre 78 - 84 mp.

Locuintele cu doua camere costa 80.000 de euro, iar cele cu trei camere se vor vinde cu aproximativ 100.000 de euro. Apartamentele sint prevazute cu centrala termica proprie, timplarie PVC cu geam termopan, parchet laminat in dormitoare si living. Bucatariile si baile sint complet mobilate si utilate cu aragaz, cuptor cu microunde, hota, masina de spalat vase si masina de spalat rufe (in baie). Potrivit promotorilor proiectului, pina la sfirsitul acestui an va fi gata cel dintii bloc, celelalte doua cladiri urmind sa fie date in folosinta pina la finalul anului 2007.

WEST PARK, CEL MAI IEFTIN

De departe insa, cele mai ieftine locuinte noi sint oferite de catre Rom Canada, care va construi, in cartierul Militari (in apropierea Lacului Dimbovita), un ansamblu format din 10 blocuri cu structura P + 7. Proiectul, care necesita o investitie de 35 milioane euro, va ocupa aproximativ 10 hectare de teren, unde va exista inclusiv un minimarket, o sala de fitness cu circuit inchis, o piscina, o scoala, o gradinita si un loc de joaca pentru copii.

Cele 488 de apartamente urmeaza sa fie finalizate in trei ani. Directorul Rom Canada, Ronsenman Lior, a spus ca in prima faza vor fi date in folosinta in jur de 180 de apartamente. Fiecare locuinta este prevazuta cu boxa si cel putin un loc de parcare. Cele 10 blocuri cuprind aproximativ 20 tipuri de apartamente, cu suprafete construite inchise de circa 86 - 160 mp. De asemenea, terasele aferente masoara intre 3,4 si 103 mp. Preturile de vinzare ale locuintelor sint cuprinse intre 69.000 - 103.000 euro, la care se adauga TVA. Compania mai construieste un ansamblu similar la Ploiesti, investitia fiind estimata la 15 milioane euro. Astfel, Central Garden Ploiesti va fi format din blocuri cu 8 etaje care vor insuma 180 de apartamente.

PLANORAMA ADUCE PESTE 1.000 DE APARTAMENTE

Unul dintre proiectele care a adus pe piata preturi dintre cele mai mici este ansamblul Planorama. Acesta este dezvoltat de catre Euro Habitat, pe un teren de 18.000 mp, amplasat in zona Colentina, la intersectia strazilor Doamna Ghica si Heliade intre Vii. Complexul va cuprinde patru blocuri de locuinte al caror nivel de inaltime este de 2S + P + 15 etaje, plus o cladire care va gazdui un club privat cu sala de sport si piscina acoperita. La subsolul cladirilor, va exista o parcare cu o capacitate de aproximativ 800 de autoturisme si tot aici vor fi amplasate camerele utilitare (depozite, camera de transformatoare si generatoare etc). Planorama va fi construita in patru etape, urmind ca in 2008, proiectul sa fie dat integral in folosinta.

Lucrarile de pregatire au fost demarate la sfirsitul lunii noiembrie 2005, iar pina in acest moment s-au contractat peste 50% dintre apartamentele prevazute a fi date in folosinta in prima faza a proiectului. Practic, s-au vindut toate apartamentele cu cite doua camere din primul bloc, ne-a spus Cristina Constantinescu, reprezentantul Neocasa, agentia care promoveaza proiectul. Cele patru cladiri vor totaliza 1.104 apartamente cu cite una si pina la trei camere, preturile de vinzare pornind de la 33.380 euro fara TVA. Astfel, cea mai mica locuinta este o garsoniera de 50 mp care va costa 39.722 euro (inclusiv TVA). Un apartament cu doua camere costa 65.600 euro, iar o locuinta cu trei camere, care masoara 84 mp, se va vinde cu 79.600 euro. Cel mai scump apartament din cadrul ansamblului masoara 107 mp, la care se adauga o terasa de 16 mp, si costa 86.900 euro. Preturile contin TVA.

MINI-BLOCURILE ADUC PRETURI DE PESTE 1.300 EURO/MP

In rapoartele de specialitate, consultantii imobiliari descriu proiectele noi ale caror preturi sar de 1.300 euro/mp ca fiind adresate clasei medii - plus. In opinia specialistilor Eurisko, aceasta clientela are venituri peste medie si reprezinta o trecere a developerilor, care initial au dezvoltat numai spatii rezidentiale de lux, catre apartamentele destinate clasei medii". De regula, asemenea oferte sint dezvoltate in cartiere din apropierea centrului Bucurestiului, precum Stefan cel Mare (unde se construieste Central Residential Park) si zona de Nord (Baneasa Residence).

Practic, proiectele noi care aduc pe piata niveluri de pret cuprinse intre 1.300 - 1.500 euro/mp construit intra in categoria ofertei destinate clasei medii - plus, astfel incit categoria de lux ajunge sa defineasca proiectele care propun preturi de peste 1.500 euro/mp. Noua tendinta este de a se construi in zone din afara capitalei, in cartiere recunoscute ca fiind reprezentate de vile si mini-blocuri. Un exemplu reprezentativ este proiectul Amfiteatru, a carui finalizare a fost programata pentru sfirsitul acestui an", spune Luiza Munteanu, research coordinator Eurisko.

113 APARTAMENTE PENTRU CLASA MEDIE-PLUS

Proiectul mentionat, situat in zona Iancu Nicolae (comuna Voluntari), va aduce pe piata aproximativ 30 de apartamente destinate asa-zisei clase mediiplus, pretul de vinzare al locuintelor fiind de 1.400 - 1.500 euro/mp (inclusiv TVA). Complexul Amfiteatru are o suprafata construita de 7.469 mp si dispune de facilitati precum sala de fitness, solar pina la gradina si locuri de joaca pentru copii. Complexul este alcatuit din trei corpuri principale, structurate pe parter si trei etaje. Apartamentele de la parter au suprafete de circa 207 mp, la care se adauga terase si balcoane. La primele doua etaje, locuintele dispun de o suprafata utila de aproximativ 245-264 mp, plus balcoane si terase. La ultimul etaj, sint dispuse apartamente cu suprafete cuprinse intre 220 230 mp.

Ansamblul va dispune de un serviciu care reprezinta o premiera pentru Romnia. Proprietarii noilor apartamente vor putea lasa personalului specializat o lista de cumparaturi si ce anume doresc sa li se gateasca, iar masa ii va astepta numai buna de servit cind se intorc acasa, precizeaza Robert Teodorescu, director in cadrul Regatta. Un alt proiect care se incadreaza in acesta categorie este Melbourne Residences, dezvoltat de catre grupul australian South Pacific in comuna Tunari. Astfel, pe un teren de 13.800 mp, se vor construi 15 miniblocuri (S+P+1), care vor totaliza 83 de apartamente. Lucrarile de constructie ale ansamblului, care necesita o investitie estimata la 15 milioane euro, urmeaza sa inceapa in august 2006.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri