Judetul Clujul a fost extrem de activ in acest an pe segmentul industrial, fie ca este vorba de noi unitati de productie anunate la Jucu, fie ca discutam de planuri imobiliare de sute de milioane de euro in platforme industriale private. Ce avantaje are Clujul si ce urmeaza in zona „investitiilor”.
„Un pas in spate, doi in fata”, astfel ar putea fi caracterizata zona de productie din judetul Cluj. Nici bine nu a inchis portile Nokia, ca alte companii isi si anuntau intentiile de a investi in judet. Care sunt avantajele?

Felice Moretti, proprietarul companiei Battistero, firma care a anuntat ca pregateste o investitie de 50 mil. euro intr-o fabrica la Jucu, a precizat, anterior, ca a fost ales Clujul pentru aceasta investitie pentru asezarea sa geografica.

"Este mult mai usor de la Cluj sa distribuim produsele in Europa de Est si in tarile nordice. Noi vom produce la Jucu atat panettone, cat si biscuiti. Din punct de vedere strategic va fi o unitate de productie importanta. Dorim sprijinul autoritatilor locale si judetene, vrem sa fiti alaturi de noi, pentru ca piata este dificila si vom reusi daca vom face o echipa buna impreuna", a subliniat Moretti.

Totusi, de ce aceasta efervescenta in ultima perioada, pozitia judetului ramanand aceeasi? Alte zone interesante au inceput sa se aglomereze.

„Clujul este situata la jumatatea distantei dintre granitele tarii, asa ca este interesant pentru cei care fac productie. In plus, in Timisoara nu prea mai este loc, asa ca pentru cei care au importuri si exporturi cu vestul, Clujul este destinatia naturala pentru a investi”, a spus pentru wall-street.ro, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al companiei Cushman&Wakefield, consultant care are in portofoliu una dintre cele mai mari investitii imobiliare demarate in acest an, un parc industrial in Turda, judetul Cluj.

Si alti producatori insa sunt tentati sa deschida fabrici in Cluj.

„Avem deja discutii pentru spatii de productie si logistice in suprafata totala de circa 30.000-40.000 mp in parcul logistic din Turda. Pe productie discutam cu 2 companii interesate”, mai spune Sfetcu, care a adaugat ca deja se lucreaza la prima cladire logistica din parc, care are o suprafata de 16.000 mp.

Interes urias, dar concentrat pana acum in Tetarom


Totusi, desi atractia pentru Cluj a devenit vizibila, in special in acest an, dupa ce 3 productori au anuntat investitii in parcul industrial Tetarom, De’Longhi, care a cumparat unitatea Nokia, Bosch si, cel mai recent, un producator de cozonac din Italia, Clujul nu este in topul oraselor pe tranzactii imobiliare de spatii logistice sau de productie, in special pentru ca majoritatea deal-ulurilor au loc in Tetarom si sunt investitii realizate de companii pentru propria necesitate.

Totusi, ca urmare a investitiei Graells&Llonch si Europa Capital, probabil de anul viitor si tranzactiile de inchiriere de astfel de spatii vor incepe sa prinda avand, mai ales daca luam in calcul volumul spatiilor pentru care deja sunt discutii.

Ca business, Tetarom este profitabil, iar cifra de afaceri a fost intr-o continua crestere in ultimii ani. Potrivit informatiilor de pe ministerul de finante, Tetarom SA, compania care administreaza parcurile industriale a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de circa 5 mil. lei si un profit de peste 300.000 lei, in crestere fata de 2010.

Oficialii Tetarom nu au spus, pana la ora publicarii acestui articol, la ce se asteapta din punct de vedere financiar pentru anul acesta.

Care este modelul de business? Autoritatile se ocupa de drumurile de acces si utilitatile platformelor, iar apoi terenurile sunt concesionate catre investitori. „Legislatia prevede ca suma platita sa fie de 32 euro centi pe mp de teren, iar investitorii au posibilitatea sa cumpere dupa ce realizeaza 15% din investitie”, spune Sfetcu.

Chiar daca momentan Clujul este extrem de activ mai ales in zona de constructii industriale detinute de autoritati, in care companiile isi realizeaza propriile spatii, anul acesta judetul a reusit sa devanseze Bucurestiul in ceea ce priveste tranzactiile pe acest segment, prin vanzarea fabricii Nokia catre De'Longhi.

Ce urmeaza la Tetarom


Consiliul Judetean a aprobat anul acesta si asocierea cu municipiul Campia Turzii si comuna Luna, pentru infiintarea unui nou parc industrial, Tetarom V, care va avea o suprafata de 60 de hectare.

In judetul Cluj functioneaza in prezent trei parcuri industriale Tetarom. Tetarom I, infiintat in 2005, se gaseste la periferia municipiului Cluj-Napoca, unde functioneaza peste 25 de firme si un incubator de afaceri, Tetarom II este ocupat de compania americana Emerson, iar in Tetarom III, situat in comuna Jucu, vor deschide fabrici companiile Bosch si DeLonghi.

Parcul industrial Tetarom IV este in curs de infiintare in comuna Feleacu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri