Nici un dezvoltator important nu isi mai permite acum sa nu construiasca “verde” si foarte curand acest trend va fi urmat si de jucatorii locali, care au proiecte mai mici pe piata de birouri, afirma Cezar Florea, LEED Green Associate, seful departamentului de project management al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Trendul cladirilor verzi si, implicit al certificarilor care atesta faptul ca o dezvoltare este verde, s-a facut simtit in special pe piata de birouri. Pe acest segment, cladirile Euro Tower si Lakeview, ambele amplasate pe bulevardul Barbu Vacarescu din Bucuresti, au fost primele care au obtinut certificate BREEAM. In zona Pipera-Voluntari, Swan Office &Technology Park a fost prima cladire care a obtinut certificarea BREEAM.

Cele doua sisteme pricipale care au reusit sa se impuna in Romania sunt LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) si BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), iar odata cu ele au aparut si consultanti imobiliari specializati in consilierea dezvoltatorilor pentru obtinerea unor astfel de certificari. Jones Lang LaSalle, unul dintre cei mai importanti consultati imobiliari din piata locala, are trei angajati care detin acreditari LEED. Motivul: dezvoltatorii au nevoie de astfel de servicii.

“Proiectele mari de birouri, cu suprafete de peste 20.000 mp, nu pot ignora subiectul certificarii acestora. Pur si simplu dezvoltatorii importanti nu isi mai permit sa nu construiasca verde. Inertia dezvoltatorilor romani este inca mare din aceasta perspectiva, insa intotdeauna trendul este dat de jucatorii globali”, spune Cezar Florea (foto), coordonatorul departamentului de project management in cadrul Jones Lang LaSalle.

La ce ajuta acreditarea LEED?

Cezar Florea este unul dintre putinii consultanti imobiliari de pe piata locala care a obtinut deja acreditarea LEED. Desi a terminat Facultatea de Constructii, el spune ca obtinerea unei astfel de acreditari nu tine neaparat de domeniul in care ai studiat, ci mai degraba de dorinta de dezvoltare personala.

“Obtinerea acreditari LEED dureaza cel mult trei luni, in functie de cat de repede inveti, iar costurile ajung la circa 500 de dolari. Nu trebuie neaparat sa ai background tehnic, tine doar de dorinta de a invata. Este adevarat insa ca trebuie sa aloci cateva ore pe zi si uneori chiar weekend-uri”, povesteste consultantul Jones Lang LaSalle.

Departamentul de project-management al Jones Lang LaSalle a fost infiintat inca de la inceputul anului 2009, compania mizand si pe amploarea pe care dezvoltarile verzi o vor lua si in Romania.

“Marea majoritate a dezvoltatorilor din Romania merg de obicei fie pe sistemul european BREEAM, fie pe cel american, LEED. Cel din urma este in mod special solicitat de catre investitorii americani”, explica Florea.

Ce inseamna obtinerea unei certificari LEED sau BREEAM pentru o cladire de birouri? Studiile realizate la nivel global pe cladiri care au astfel de certificari au aratat ca services charge-ul (costurile cu intretinerea) scad cu 10-15% fata de o cladire similara. In plus, facturile de energie electrica, contorizate separat pentru fiecare chirias, pot fi mai mici cu 20-30%.

Dorinta dezvoltatorilor de a construi verde nu tine doar de aceste cifre. „Chiriasii mari, reprezentanti de multinationale care au birouri in foarte multe tari, au standarde la nivel global care trebuie impuse si la nivel local. Prin urmare, orice dezvoltator care vrea sa atraga sau sa pastreze un astfel de chirias in cladirea lui trebuie sa se gandeasca la obtinereaunei certificari”, incheie CezarFlorea.

Pe piata de birouri, cladirea Platinum Business and Convention Center, amplasata pe DN1, este deocamdata singurul proiect finalizat care incearca sa obtina acreditarea LEED, in timp ce Ambasada SUA are deja certificare LEED.

Alte cladiri de birouri care sunt in curs de obtinere a unor certificari tip operare si mentenanta sunt City Gate (zona Piata Presei Libere), Floreasca 169A si Nusco Tower (ambele in zona Calea Floreasca-Barbu Vacarescu).

Mai ramane de vazut cand vor incepe si dezvoltatorii romani sa obtina certificari pentru proiectele lor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri