Proprietarii de apartamente vechi din Bucuresti spera sa isi vanda locuintele cu preturi usor mai bune, dupa trecerea perioadei de vacante si in contextul asteptarii unei cereri mai mari pentru ultimele fonduri din programul Prima Casa, asa ca au plusat cu cateva sute sau chiar mii de euro mai mult la preturi in octombrie.
Atitudinea proprietarilor poate fi pusa si pe seama anunturilor privind epuizarea fondurilor pentru Prima Casa, ceea ce ar putea duce, potrivit oficialilor portalului Anunturiparticulari.ro, la o crestere a cererii.

Astfel, in acest context, pentru prima oara in acest an, raportul lunar de monitorizare Anunturiparticulari.ro indica cresteri de pret pe toata linia intr-un interval de 30 de zile la garsoniere, apartamente de doua si trei camere.

Exceptie de la aceasta tendinta o fac apartamentele de patru camere pentru care proprietarii au solicitat un pret mai mic cu 2% in luna octombrie. O explicatie in acest sens este insa numarul mai mic de oferte inregistrat lunar pe acest segment.

Luna care tocmai se incheie mai atinge un record: in octombrie, s-a consemnat cel mai mare numar de oferte pentru aceasta perioada a anului din 2009 incoace, nivelul fiind similar lunii septembrie 2012.

Fata de luna septembrie 2012, aprecierile de pret pornesc de la 600 euro, in cazul apartamentelor de doua camere, si trec de 3.000 euro, in cazul unitatilor de trei camere.

Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera in Bucuresti a crescut in octombrie pentru prima oara din 2008 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind pragul de 36.760 euro. Daca variatia pe un interval de 12 luni este de +1%, echivalentul a aproape 200 euro, in comparatie cu luna septembrie 2012, observam o crestere de 6,5%, respectiv peste 2.200 euro.

O usoara crestere de la o luna la alta se inregistreaza si in cazul apartamentelor de doua camere. Daca in septembrie 2012 pretul mediu solicitat de proprietari ajungea la 55.150 euro, in octombrie, a ajuns la 55.740 euro, in crestere cu 1%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, statisticile inregistreaza o depreciere de 4%, de la aproximativ 58.200 euro.

Apartamentele de trei camere se inscriu si ele intr-un trend de crestere de la o luna la alta, variatia de pret fiind de 4% pe un interval de 30 de zile, din septembrie in octombrie 2012, echivalentul a peste 3.200 euro. Pretul mediu solicitat de proprietarii apartamentelor de trei camere trece in octombrie de pragul de 78.000 euro, dar este cu 3% mai mic fata de aceeasi luna a anului trecut, cand un apartament era in medie valorificat de proprietarii lui la peste 80.200 euro.

Singurele tipuri de unitati la care s-au consemnat scaderi au fost apartamentele de patru camere. Pretul mediu pentru o astfel de unitate in Bucuresti a ajuns in octombrie la aproximativ 94.500 euro, cu 2% mai putin comparativ cu luna septembrie a acestui an, cand proprietarii solicitau in medie 96.500 euro. Raportat la un interval de 12 luni, observam o variatie de pret de -6%, de la 100.900 euro.

Numarul de oferte

2.328 este numarul total de apartamente scoase la vanzare de proprietarii bucuresteni in luna care tocmai se incheie, raportul Anunturiparticulari.ro consemnand astfel cel mai mare numar de oferte din ultimii 3 ani. Nivelul este similar celui inregistrat in luna septembrie a acestui an cand pe piata erau vehiculate 2.329 de noi oferte.

Apartamentele de doua camere conduc in topul numarului de oferte, potentialii clienti avand la dispozitie in octombrie 910 noi oferte de vanzare pe acest tip de unitati. Oferta este cu 15% mai bogata decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand pe piata apareau aproximativ 790 de oferte noi, si apropiata ca nivel de oferta lunii septembrie 2012.

Proprietarii apartamentelor de trei camere au scos pe piata in octombrie 730 de unitati, cu 13% mai multe decat in urma cu exact 12 luni, echivalentul a 644 de unitati. Oferta se mentine astfel la acelasi nivel cu oferta disponibila in septembrie 2012.

In cazul garsonierelor, numarul ofertelor il depaseste in octombrie atat pe cel inregistrat in luna septembrie a acestui an, cat si pe cel din octombrie anul trecut: 462 de unitati au fost scoase la vanzare in luna care tocmai se incheie, cu 5 mai multe fata de luna septembrie si cu 17 comparativ cu luna octombrie. La fel ca in fiecare luna, proprietarii apartamentelor de patru camere pun la dispozitia clientilor cel mai mic numar de oferte din total. In octombrie, au fost scoase la vanzare 226 de astfel de unitati, cu 19 mai multe atat fata de luna septembrie a acestui an, cat si comparativ cu luna octombrie 2011.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri