Grupul suedez Skanska este interesat sa cumpere si alte terenuri in Romania pentru proiecte imobiliare, dupa ce a finalizat prima achizitie in Bucuresti pentru constructia unui complex de birouri, in zona Floreasca-Barbu- Vacarescu, pe care il va dezvolta din fonduri proprii.
"Pentru noi este cel mai bun moment pentru a investi in Romania. Suntem norocosi ca operam cu banii nostri si stim ca in zilele noastre banii sunt o problema, banii costa bani, iar competitia sufera din cauza lipsei finantare. Am analizat Romania acum cativa ani. Am venit in Romania in 2007 si era o piata foarte dificila, era o situatie disproportionata in ceea ce priveste costurile, serviciile. Era o mare petrecere de nunta. Am stiut ca nu era o piata sustenabila pentru noi. Am asteptat ca piata sa se aseze, apoi a venit Lehman Brother si criza financiara. Bineinteles ca nu am putut prevedea magnitutidinea crizei", a declarat, potrivit Mediafax, Andreas Lindelof, presedintele Skanska Romania.

Skanska a anuntat luni ca a cumparat de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu un teren de 15.000 de metri patrati, in zona Floreasca-Barbu-Vacarescu, pentru primul proiect de birouri de pe piata romaneasca. Tranzactia se ridica la aproximativ 17 milioane de euro, cu TVA.

"Lucrurile s-au asezat, iar Romania este o piata unde exista o cerere pentru produsele pe care Skanska le realizeaza, respectiv pentru dezvoltari comerciale, birouri, rezidentiale sau infrastructura. Am decis sa ne focalizam pe dezvoltarile comerciale, respectiv pe cele de spatii de birouri si speram sa extindem aceasta arie in anii urmatori", a explicat Lindelof.

Compania vrea sa construisca un proiect de birouri de 52.000 metri patrati, in trei faze, lucrarile urmand sa inceapa in primul trimestru al anului viitor. In aceste conditii, constructia intregului proiect este programata sa fie finalizata in 2018. Skanska va fi si contractorul general al proiectului.

"Prima faza, de 18.000 de metri patrati inchiriabili va fi finalizata in 2015, iar restul pana in 2018. Este un proiect mare, care nu se intampla peste noapte. Este riscant sa incepem cu un proiect mare, de aceea vom construi in faze. Facem pas cu pas, sa controlam riscurile, sa vedem daca exista cerere. Vom incepe constructia speculativa, chiar daca nu avem antecontracte. Am inceput activitatea de inchiriere si sunt companii interesante, dar dureaza cam jumatate de an pentru a incheia un contract", a explicat reprezentantul Skanska.

Lindelof nu a mentionat investitia pe care o va atrage proiectul, precizand ca inca se lucreaza la evaluarea costurilor.

Skanska va continua sa caute terenuri in Romania, in principal in Bucuresti.

"Nu am venit in Romania doar pentru un proiect. Continam sa evaluam terenuri, ne uitam la posibilitatea de a achizitiona altele. Vrem sa continuam sa cumparam terenuri. Poate ne vom extinde si in alte arii, in afara proiectelor de birouri. Piata romaneasca este interesanta, si sunt alte orase pot fi interesante. Acum avem insa o misiune, Bucurestiul, care este o misiune importanta", a afirmat Lindelof.

In opinia sa, singurul dezavantaj al pietei imobiliare din Romania in prezent este lipsa investitorilor care sa cumpere proiecte finalizate.
"Romania este o piata ca oricare alta din Europa, ofera si oportunitati, dar si temeri. Noi, insa, suntem incantati de oportunitatile pe care le ofera Romania. Poate nu exista o piata a investitiilor, dar lucrurile se vor schimba. In general, noi construim, inchiriem si apoi vindem. Suntem un dezvoltator", a mai precizat Lindelof.

In ceea ce priveste piata de birouri din Bucuresti, el spune ca exista o cerere puternica pentru spatii de birouri verzi, in locatii corecte si cu parametri corecti, iar stocul este cu mult mai redus decat in alte capitale europene. Din acest motiv, reprezentantul Skanska spune ca este posibil ca prima faza a proiectului din Bucuresti sa fie integral inchiriata inainte de finalizare.

Terenul achizitionat de companie se afla pe strada Gara Herastrau, in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.

Skanska este prezent in Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Marea Britanie, SUA si mai multe tari din America Latina. In perioada 2007-2010, grupul a desfiintat peste 10.000 de locuri de munca, 17% din totalul posturilor, din cauza recesiunii mondiale.

Skanska a finantat si a dezvoltat 1,9 milioane de metri patrati de spatii comerciale in intreaga lume si are peste 500.000 de metri patrati de spatii de birouri in dezvoltare. Grupul a avut in 2011 afaceri de aproape 1,4 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri