Firma Tatarasi Arena, infiintata de Red Management Capital pentru dezvoltarea unui complex rezidential in Iasi, a intrat in insolventa, pentru datorii de 80 milioane lei (18 milioane euro), avand la intrarea in incapacitate de plata disponibilitati banesti de 6 lei, transmite Mediafax.
Volksbank, cu 20 de milioane de lei, respectiv circa 25% din creante, este printre cei mai importanti creditori, potrivit tabelului preliminar al creantelor. North East Property Holdings, din Olanda, prin care Red Management Capital controleaza Tatarasi Arena, s-a inscris in tabel cu creante de 42,5 milioane de lei (70,37%), iar firma Instalatii Grup, constructorul general al complexului, cu 15,2 milioane de lei.

Banca a acordat firmei un imprumut pentru investitii in valoare de 14 milioane de euro, din care a fost trasa doar suma de 3,89 milioane euro, echivalentul a 17,37 milioane lei. Din cauza ca nu a fost indeplinit numarul de antecontracte prevazut in contract firma nu a mai putut beneficia de restul creditului.

Valoarea activelor firmei este estimata la 53,3 milioane de lei.

Red Management Capital, condus de omul de afaceri Andrew Stear, nu este la primul esec pe piata locala. Compania este proprietarul centrului comercial Armonia Mall din Braila, inchis dupa doar noua luni de functionare, pentru rezultate slabe. Firma prin intermediul careia este dezvoltat centrul comercial a intrat anul trecut in insolventa, iar mall-ul a fost scos la licitatie, fara succes insa.

Red este un grup controlat de fon¬du¬rile de investitii GED din Spania si Warburg Pincus din Statele Unite, care avea intentia sa dezvolte si numeroase alte proiecte, in orase precum Baia Mare, Satu Mare, Constanta, Iasi sau Giurgiu. Toate aceste proiec¬te au fost blocate, iar unele au ajuns de asemenea in insolventa sau faliment.

Grupul a dezvoltat si proiectul Armonia Arad, cumparat de compania austriaca Immofinanz, care au decis in acest an sa il inchida.

Administratorul judiciar al proiectului din Iasi este Casa de Insolventa Transilvania, care apreciaza in raportul in urma analizei cauzelor de intrare in insolventa a firmei ca exista posibilitatea ca aceasta sa devina solvabila, dar cu un aport din partea actionarilor sau a unui investitor strategic pentru finalizarea investitiei si valorificarea acesteia.

Complexul ar fi urmat sa cuprinda 7 blocuri de locuinte, fiind amplasat langa Iulius Mall din Iasi.

"Blocurile construite in cadrul complexului sunt situate langa Iulius Mall, Ateneul Tatarasi si a complexului studentesc Tudor Vladimirescu. Datorita acestei localizari exista posibilitatea ca apartamentele din cadrul complexului sa fie vandute sau inchiriate dupa finalizare", apreciaza sursa citata.

Pana la data intrarii in insolventa erau construite "la rosu" trei din cele sapte blocuri. Terenul a fost achizitionat in anul 2006, iar in 2007 a fost desemnat deja antreprenorul general. Firma nu a reusit sa vanda nicio locuinta, cu exceptia a 6 antecontracte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri