Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ in 2013, urmand trendul din acest an, cand in primele noua luni a fost livrata o suprafata de doar 15.000 de metri patrati si nici nu se intrevad inceperi de noi proiecte, potrivit DTZ.
Astfel, stocul total s-a mentinut la circa 1,4 milioane de metri patrati, din care aproape 900.000 de metri patrati sunt concentrati in Bucuresti, relateaza Mediafax.

In primele sase luni ale anului nu au fost finalizate noi spatii industriale si logistice in Bucuresti, doar in trimestrul al treilea fiind livrata o suprafata de 15.000 metri patrati, reprezentand extensia depozitului companiei de logistica DSV in cadrul parcului logistic West Park, situat la 13 km de Bucuresti, pe Autostrada A1 Bucuresti - Pitesti.

"Pana la finele anului 2012 in Capitala nu se asteapta demararea unui nou proiect, iar pentru 2013 nu estimam o crestere semnificativa a stocului de spatii industriale si logistice moderne", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara.

In ceea ce priveste volumul inchirierilor, comparativ cu 2011, cand s-a inregistrat un record al ultimilor trei ani, in primele noua luni din 2012 suprafata tranzactionata s-a diminuat, ajungand la nivelul inregistrat in 2009, comparabil cu 2004, cand chiriasii au fost foarte precauti.

Astfel, in intervalul ianuarie-septembrie 2012 volumul inchirierilor a atins un nivel de aproximativ 45.000 metri patrati in Bucuresti. Lista celor mai semnificative tranzactii include 15.000 mp situati in parcul logistic detinut de Portland Trust inchiriati de DSV si 5.000 mp in Phoenix Logistics Park (Aviva), inchiriati de catre DB Schenker.

"Desi contextul acestui an a fost unul deosebit de provocator, am remarcat recent interesul a numeroase companii din diferite sectoare- logistica, retail, telecom si farmaceutic- de a se extinde sau de a patrunde pe piata din Romania. Suntem, asadar, optimisti ca anul 2013 va aduce o dinamizare in ceea ce priveste cererea de spatii logistice si industriale", a declarat Rodica Tarcavu, director al departamentului industrial din cadrul DTZ Echinox.

Rata de neocupare pentru depozite industriale si logistice de clasa A situate in Bucuresti a ramas constanta in primele noua luni ale anului 2012, incadrandu-se intre 10 si 13%.

In orase precum Timisoara, Arad si Ploiesti, importante centre logistice, rata de neocupare ramane inca ridicata, situandu-se la valori intre 13 si 15%.

"Avand in vedere estimarile in ceea ce priveste nivelul scazut de inchirieri pentru 2012, corelat cu lipsa unor livrari de spatii noi, pana la sfarsitul anului anticipam ca rata de neocupare va ramane constanta", se mentioneaza in comunicat.

Chiriile solicitate variaza intre 2,5 si 3 euro/mp/luna pentru depozitele de clasa B, remarcandu-se o mai mare flexibilitate a proprietarilor de spatii logistice in relatia cu acele companii care si-au restrans activitatea si/sau si-au redus considerabil costurile operationale.

"Pana la finele acestui an, estimam ca nivelul chiriilor va ramane constant", adauga sursa citata.

DTZ Echinox, parte a companiei UGL, asigura servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari, pe toate sectoarele pietei imobiliare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri