Eduard Zehetner, CEO-ul grupului Immofinanz, a povestit pentru wall-street.ro cum vede evolutia pietei imobiliare din Romania, care sunt provocarile si unde exista potential pentru noi dezvoltari.


In urma cu cativa ani Romania era un adevarat El Dorado pentru multi investitori imobiliari. Din cei multi intrati pe piata, acum, in criza, au mai ramas doar cativa, printre care si grupul austriac Immofinanz, care si-a cladit un portofoliu urias in Romania si si-a asigurat titlul de cel mai mare investitor din real-estate, detinand proiecte (finalizate, in dezvoltare sau in proiect) evaluate la peste 1 mld. euro.

Cum vede gigantul austriac piata locala in 2013, un an in care avem in continuare o economie care se zbate? „Romania ramane o zona cu un imens potential imobiliar, dar care mai are de recuperat. In contextul economic actual, dezvoltatorii imobiliari au inghetat numeroase proiecte, insa nu au parasit piata locala, datorita perspectivelor bune”, a declarat Eduard Zehetner.

La ce se asteapta de la 2013? ”Este de asteptat sa asistam la mici imbunatatiri ale conditiilor de piata, pentru toate cele patru clase de active detinute de Immofinanz Group: birouri, retail, logistica, precum si rezidentiala. Suntem bine pozitionati, astfel incat suntem pregatiti pentru o crestere a pietei – prin capacitatea noastra de dezvoltare si baza financiara solida de care dispunem, putem reactiona rapid la oportunitati, pe masura ce acestea apar, pentru a mari frecventa masinariei noastre imobiliare”, spune seful Immofinanz.

Asteptarile pozitive ale managerului gigantului austriac sunt naturale avand in vedere ca 2012 a adus venituri in crestere pentru grup pe plan local.

Grupul austriac Immofinanz a obtinut in prima jumatate a anului fiscal 2012/2013, 1 mai - 31 octombrie, venituri in crestere cu 8% , la 23,6 milioane euro, din inchirierea celor 18 proprietati operationale din Romania, reprezentand 7,2% din veniturile totale.

Cum sunt rezultatele financiare din Romania? “Suntem multumiti de performantele obtinute aici, iar Romania este una dintre pietele noastre de baza din regiune. Profitul operational obtinut in aceasta tara reprezinta aproape o treime din EBIT la nivelul intregului grup”, spune Zehetner, care a mentionat ca sunt perspective bune pe toate segmentele pe care grupul este prezent.

„In ceea ce priveste cladirile noastre de birouri din Bucuresti, se observa o crestere a procentului de ocupare. Portofoliul nostru numara mai multe proprietati clasa A in locatii foarte bune, iar rata de ocupare in Bucuresti este de aproximativ 90%, un nivel cu mult deasupra celui al pietei”, a spus Zehetner, care a adaugat ca erata de ocupare a crescut si la unele dintre proprietatile logistice ale companiei.

„Acest sector (logistic-n.r.) este unul stabil datorita pietei de retail, aflata in recuperare. Romania ramane o regiune in care sectorul de retail este in crestere, cu o nevoie si un potential urias de recuperare”, a explicat seful Immofinanz.

Cum sunt perspectivele in zona rezidentiala, segment in care Immofinanz a investit in ultima perioada prin preluarea integrala a Adama si noile investitii demarate de subsidiara?

„Sectorul rezidential este momentan afectat de constructia de noi proprietati la periferie. In plus, preturile pe piata rezidentiala principala sunt inca prea mari pentru majoritatea romanilor”, spune Zehetner.

„In domeniul rezidential, nevoile clientilor vor deveni un factor decisiv - in contextul actual, in care potentialii cumparatori cauta sa achizitioneze imobile la preturi accesibile, vom tine cu siguranta cont de nevoile lor. Acestea fiind zise, in anii urmatori, Adama, subsidiara noastra, va dezvolta in mare parte unitati rezidentiale de calitate, la preturi accesibile, insa se va concentra si pe categoriile de dezvoltare de mijloc si superioara”, a completat seful grupului austriac.

Despre segmentele cu potential pe plan local seful Immofinanz spune ca in prezent retailul ofera oportunitati de crestere datorita faptului ca, in mai multe orase, piata nu a fost inca saturata de spatii moderne de retail. “Retailerii internationali isi continua expansiunea, sunt si jucatori noi care intra pe piata, dar cea mai mare parte a pietei locale inca trebuie exploatata. Orasele mici, cu mai putin de 80.000 locuitori, au devenit tinte pentru depozitele mari destinate retailului”, spune Zehetner.

Totusi, desi sunt domenii cu potential nu vedem un boom al dezvoltarii. „Este necesar un program sustinut de stimulare a economiei pentru ca piata imobiliara sa inceapa din nou sa creasca. De la factori micro, precum cererea locala si puterea de cumparare, la cei macro, ca inflatia sau rata de crestere a PIB-ului – toate aceste elemente vor influenta viitorul pietei imobiliare din Romania“, a spus seful Immofinanz.

O alta mare problema in dezvoltare este finantarea bancara. In ce sectoare si in ce conditii am putea simti o revigorare a finantarilor? „Nu credem intr-o revenire pe termen scurt la situatia de dinaintea crizei sau in revigorarea, in anii urmatori, a apetitului bancilor pentru finantari consistent garantate. In timp ce majoritatea bancilor germane s-au retras, institutiile financiare austriece si filialele lor locale au ramas in tara, continuand sa deserveasca piata, alaturi de bancile locale”, spune seful Immofinanz, adaugand „raportul imprumut/valoare a scazut rapid, in pas cu marjele ridicate, cauzate de cresterea costurilor de finantare, acestea datorandu-se partial dobanzilor reduse. In ceea ce priveste proiectele de dezvoltare, bancile cer, pe langa un serviciu de asigurare a pre-inchirierii, injectarea in prealabil a unor sume substantiale. In plus, imprumuturile pentru achizitii de terenuri nu mai sunt disponibile”

Totusi, el mentioneaza ca atata timp cat vorbim o structura financiara puternica, se poate beneficia de finantare in conditii acceptabile. Investitorii experimentanti beneficiaza de pe urma relatiilor lor de lunga durata cu institutii financiare, care continua sa-si deserveasca clientii de baza pe toate pietele lor importante.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri