Lipsa finantarii va ramane principala provocare in piata imobiliara si in 2013, o mare parte din proiectele anuntate, pe toate segmentele, in valoare de peste 300 de milioane de euro, fiind realizate exclusiv din surse proprii ale investitorilor
"Sunt cateva provocari cu care se va confrunta piata imobiliara din Romania in 2013. Cea mai importanta este lipsa surselor de finantare atat pentru dezvoltatori, cat si pentru investitorii care vor sa cumpere proiecte imobiliare. In 2013, bancile vor finanta doar produse bune si detinute de clienti cu reputatie, cu un «track record» bun dovedit. Pentru a evita sindicalizarile, bancile vor acorda credite de pana la 25-20 milioane de euro", a declarat agentiei Mediafax David Hay, director executiv al AFI Europe Romania, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de pe piata locala.

Din cauza acestei deficiente a pietei, tot mai multi investitori, care nu vor sa rateze ocazia de a detine proiecte imobiliare in Romania, au pus la bataie bani proprii pentru a dezvolta atat cladiri de birouri, cat si spatii de retail sau locuinte.

Astfel, grupul suedez Skanska, care a intrat anul acesta pe piata locala prin achizitia unui teren in Bucuresti, vrea sa inceapa primul proiect din Romania, o cladire de birouri, cu fonduri proprii.

"Pentru noi este cel mai bun moment pentru a investi in Romania. Suntem norocosi ca operam cu banii nostri si stim ca in zilele noastre banii sunt o problema, banii costa bani, iar competitia sufera din cauza lipsei finantare", declara luna trecuta Andreas Lindelof, presedintele Skanska Romania.

Grupul, un gigant pe piata europeana a constructiilor, va construi o cladire de 52.000 metri patrati, in trei faze, lucrarile urmand sa inceapa in primul trimestru al anului viitor. In aceste conditii, constructia intregului proiect este programata sa fie incheiata in 2018. Skanska va fi si contractorul general al proiectului. Compania nu a anuntat valoarea investitiei, insa aceasta ar putea depasi 60 de milioane de euro.

Tot in segmentul spatiilor de birouri, fondul de investitii sud-african NEPI si omul de afaceri Ovidiu Sandor, vor construi un complex in Cluj-Napoca, cu o suprafata de 52.000 metri patrati pe un teren al fostei fabrici Tricotajul Somesul. Lucrarile la prima etapa a complexului, cu o suprafata inchiriabila de 19.000 metri patrati, vor fi finalizate in prima parte a anului 2014, iar finantarea acestei etape va fi asigurata exclusiv din surse proprii ale partenerilor.

Grupul belgian Atenor a decis sa inceapa constructia complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera, prima faza urmand sa fie finalizata in luna noiembrie 2013, iar dezvoltarea va fi finantata din fondurile obtinute printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 60 milioane de euro. Proiectul a fost anuntat in noiembrie 2010, data la care repre¬zentantii dezvoltatorului spuneau ca vor incepe con¬structia parcului de afaceri deoarece cred ca zona Pipera are inca potential. Atenor a anuntat ca va investi circa 150 de milioane de euro in complexul de birouri, din care 30 de milioane de euro pentru prima faza.

Si grupul austriac S Immo vrea sa contruiasca o cladire de birouri in zona Grivita, investitie de 66 milioane de euro, tot din surse proprii. Compania nu a anuntat exact cand vrea sa inceapa constructia, insa imobilul este disponibil spre inchiriere.

Nu doar dezvoltatorii de birouri au renuntat sa mai spere la finantarile bancare, ci si cei de spatii de retail si de locuinte.

Astfel, dezvoltatorul imobiliar Anchor Grup, din Turcia, a anuntat ca va aloca din fonduri proprii 50 de milioane de euro pentru extinderea si reconfigurarea celor doua mall-uri detinute in Bucuresti, Plaza Romania si Bucuresti Mall. Dezvoltatorul va beneficia de sprijinul Fiba Holding, grup din care face parte.

Tot de sprijin intern va beneficia si dezvoltatorul mall-ului Promenada din zona Floreasca. Raiffeisen Bank International finanteaza cu 95,5 milioane de euro constructia centrului comercial dezvoltat de compania Raiffeisen evolution, investitie de circa 150 de milioane de euro.

Si Adama, detinuta de fondul austriac de investitii Immofinanz, a inceput sa investeasca fonduri proprii pentru continuarea proiectelor rezidentiale din Romania. Doua dintre acestea, incepute deja, presupun investitii de circa 11 milioane de euro.

"Din cauza lichiditatilor reduse, cel mai probabil vor fi dezvoltate in 2013 doar proiecte mici sau medii, ceea ce va duce la o continuare a consolidarilor pe piata, astfel ca vor mai ramane doar dezvoltatorii profesionisti si cei puternici din punct de vedere financiar. De asemenea, din acest motiv nu ma astept la noi jucatori pe piata locala. Sursele de finantare in 2013 vor continua sa fie bancile austriece. Am putea vedea fonduri private de investitii sau asiguratori care sa inlocuiasca bancile, dar nu vad o schimbare reala din acest punct de vedere", anticipeaza reprezentantul AFI Europe.

AFI Europe se va focusa anul viitor pe finalizarea centrului comercial AFI Palace Ploiesti, cu o suprafata de 28.000 de metri patrati, investitie de circa 40 de milioane de euro, pentru care deschiderea este programata pentru luna octombrie 2013. In plus, compania va continua constructia mall-ului AFI Palace B.Noi, tot de 28.000 metri patrati inchiriabili, a carei lansare este prevazuta pentru 2014.

Pe segmentul de birouri, dezvoltatorul va construi AFI Park 2, a doua cladire din complexul de langa centrul comercial AFI Palace Cotroceni. AFI Park 2 va totaliza 12.000 metri patrati si reprezinta o investitie de 22 milioane de euro. Finalizarea constructiei este stabilita pentru februarie 2014.

Compania nu a anuntat de unde vor proveni fondurile necesare dezvoltarii acestor proiecte.

Printre norocosii care au primit totusi finantare bancara in acest an pentru proiecte imobiliare in Romania se numara Portland Trust (BCR) si grupul ceh S Group (PPF Bank).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri