In prezent, oferta anului 2013 este estimata la 130.000-150.000 mp cu o suprafata de aproximativ 50.000 mp deja pre-contractata, potrivit celui mai recent raport al Jones Lang LaSalle. Pentru 2013, compania asteapta chirii in scadere, dar si o cerere mai mare decat in 2012.
Cu toate ca pentru anul 2014 foarte putine proiecte sunt in constructie, JLL estimeaza oferta intre 70.000 si 90.000 mp.

„Ne asteptam ca activitatea de inchiriere a anului 2013 sa fie superioara anului 2012, cu importante intrari de companii internationale pe piata bucuresteana. In ceea ce priveste activitatea de constructie, au fost anuntate proiecte la standarde institutionale, majoritatea cladiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca raspuns la cresterea crescuta a clientilor, investitori si companii multinationale, pentru asemenea spatii de birouri”, se mentioneaza in raportul de piata al JLL.

Chirii, in scadere in prima jumatate din 2013

De-a lungul ultimului trimestru din 2012 chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri au ramas neschimbate fiind cotate la 18,5 euro/mp/luna.

„Este important de subliniat ca aceasta chirie s-a raportat pentru spatii de dimensiuni mici, excelent amplasate in zona centrala de afaceri. Estimam un trend descrescator al chiriilor prime in prima jumatate a anului 2013”, considera consultantii JLL.

Pachetul stimulentelor financiare reprezinta o practica comuna, dar cu o mare varietate in functie de locatie, specificatiile proiectului si etapa de inchiriere mai exact, inchiriere in spatii finalizate sau in proiecte in constructie.

Rata de neocupare este estimata la 16%


„Atragem in continuare atentia asupra faptului ca inainte de a trage concluzii, este necesara o analiza aprofundata a ratei de neocupare in functie de zona de afaceri si caracteristicile acesteia.Preconizam o scaderea a ratei de neocupare spre sfarsitul anului 2013. Aceasta va depinde in mare masura de decizia chiriasilor de a selecta cladiri deja finalizate in detrimentul proiectelor aflate in constructie, mentinerea tendintei de renegociere/re-inchiriere si daca vom asista la mai putine procese de consolidare”, se mai mentioneaza in raportul JLL.

Inchirierile, in usoara scadere anul trecut

In 2012 activitatea totala de inchiriere a atins 240.000 mp, cu putin sub activitatea inregistrata in anul 2011. Daca am compara, 2012 si 2011 se oberva ce cele mai importante diferente apar in ceea ce priveste contractele de renegociere/ re-inchiriere care in anul 2012 reprezinta 30% din activitatea anului cat si al noilor contracte de inchiriere care au atras 26% din activitatea totala de inchiriere. In mod contrar, in anul 2011, cererile noi pentru spatii finalizate au atras circa 50% din activitatea totala de inchiriere, in timp ce contractele de re-inchiriere au reprezentat circa 22%.

Oferta, mult redusa fata de 2011

Oferta noua de spatii de birouri a anului 2012 s-a ridicat la numai 48.000 mp. Comparativ cu anii anteriori, suprafata finalizata in anul 2012 reprezinta 54% din suprafata finalizata in anul 2011 si 17% din cea finalizata in anul 2010. Oferta anului 2012 a fost afectata atat de amanarea unor proiecte pentru anul 2013 cat si de intarzieri survenite in autorizarea unor cladiri fnalizate din punct de vedere al lucrarilor de constructie precum West Gate H5, Art BC 6 sau Cathedral Plaza.

Centrul de afaceri Tower Center International (TCI), una dintre cele mai importante cladiri de birouri din zona centrala de afaceri a Bucurestiului a reconfirmat in T4 disponibilitatea pentru inchiriere si a crescut stocul modern de birouri cu 29.000 mp suprafata inchiriabila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri