Cele mai utilizate sisteme de fatade din Romania beneficiaza de costuri initiale de constructie cu pana la 60% mai mici, dar conduc la cheltuieli de intretinere cu 25% mai mari pentru chiriasi, in comparatie cu alte solutii folosite in zona UE, spun oficialii Immpuls, companie de consultanta, proiectare si project management in real estate.
Mai mult, potrivit companiei, investitiile initiale in echipamentele necesare pentru racirea cladirilor de birouri in cazul acestui tip de fatade sunt de patru ori mai mari decat in pietele mature.

“Majoritatea cladirilor de birouri din Bucuresti au fost proiectate si construite facand economie de idei, bani si timp. Spre exemplu, fatadele cortina, de multe ori considerate a fi simbolul modernitatii, sunt folosite in mod exagerat in peisajul autohton. Ele sunt construite ieftin, cu materiale de proasta calitate si sunt neadecvate climei din Romania. Suprafetele mari vitrate, cu factori slabi de protectie solara si de izolare termica conduc la un consum sporit de energie si la disconfortul chiriasilor”, explica Tudor Popp, managing director Immpuls Real Estate Solutions.

Fatada unei cladiri reprezinta intre 20% si 35% din costurile de constructie si este unul dintre argumentele principale de convingere a investitorilor si chiriasilor.

Immpuls atrage atentia asupra faptului ca, de cele mai multe ori, in momentul alegerii fatadei s-a luat in calcul doar investitia initiala, fara a se avea in vedere costurile de administrare pe termen lung, cheltuielile de intretinere sau confortul utilizatorilor. De exemplu, la o suprafata construita de 15.000 m.p. a unei cladiri de birouri, varianta de fatada cu protectie solara simpla (sticla cu factor solar), intalnita frecvent pe plan local, aduce dezvoltatorului economii de 2 milioane euro la fatada, dar un plus de circa 0,75 mil. euro la echipamente si genereaza pentru chiriasi costuri aditionale de pana la 200.000 euro anual fata de un sistem de fatada performant.

Aspectul cladirii, controlul costurilor operationale si confortul sporit pentru utilizatori sunt doar cateva dintre cerintele importante ale chiriasilor. Decisiva pentru indeplinirea lor este alegerea tipului adecvat de fatada, fara a face rabat de la calitate. Principalele probleme identificate la cladirile de birouri din Bucuresti sunt lumina naturala insuficienta sau prea puternica, aportul redus de aer proaspat si zgomotul exterior deranjant. Ignorarea acestor aspecte decisive a condus la dificultati pentru proprietarii de cladiri in a atrage chiriasi noi si la disconfort pentru utilizatorii existenti.

Immpuls va organiza pe 27 februarie evenimentul „Piata de birouri din Romania: Perspective pozitive sau dificultati pe termen lung?”, cea de-a doua conferinta din seria evenimentelor „The truth behind the facade/Adevarul din spatele fatadei” si singura dedicata in exclusivitate viitorului cladirilor de birouri din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri