Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti sustine ca imobilul Cathedral Plaza va fi demolat indiferent de proprietar, preluarea Millennium Building Development SRL de catre omul de afaceri Ioannis Papalekas neschimband cu nimic decizia definitiva si irevocabila de demolare a Curtii de Apel Ploiesti
Potrivit unui comunicat de vineri al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preluarea Millennium Building Development SRL (MBD) de catre omul de afaceri grec Ioannis Papalekas nu schimba cu nimic decizia definitiva si irevocabila de demolare data de Curtea de Apel Ploiesti, nici situatia de periculozitate cauzata de lucrarile executate in graba si cu materiale de slaba calitate si nici pe cea de ilegalitate in care se afla aceasta, urmare a anularii autorizatiei de constructie prin decizia irevocabila a Curtii de Apel Suceava din 3 noiembrie 2010, a hotararii CEDO din 10 aprilie 2012 si a radierii intabularii din cartea funciara, operate in 27 septembrie 2011, de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti Sector 1.

Potrivit sursei citate, imobilul ramane o cladire ridicata fara autorizatie legala, care este radiata din cartea funciara, in prezent nebransata la utilitati, dar si "periculoasa si nefunctionala", care trebuie demolata.

"Sunt sigur ca bucurestenii si concetatenii nostri in general nu se mai lasa pacaliti de cei care incearca sa cumpere si sa vanda suflete si ca vor sti sa interpreteze stirile despre asa-zisa cumparare a cladirii ilegale Cathedral Plaza asa cum e: o ultima zbatere a unui proiect monstruos, care incearca sa desfigureze fata catedralei noastre, monument istoric si arhitectonic de valoare nationala si universala. Astept ca autoritatile competente sa puna in aplicare deciziile Justitiei si sa ia masurile administrative ce se cuvin pentru aducerea terenului in situatia anterioara", sustine Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Mitropolit Ioan Robu, citat in comunicat.

Totodata, reprezentantii Arhiepiscopiei precizeaza ca, in cazul in care "cineva s-a incumetat sa preia MBD", preluand in patrimoniu si turnul Cathedral Plaza, a dobandit si toate problemele legate de falsuri, acte ilegale si coruptie.

"Vinovatii raman, cercetarea penala isi urmeaza cursul firesc, iar hotararile de demolare continua sa fie manifestarea de vointa a unei puteri a Statului roman, care trebuie sa fie pusa in practica", se mai arata in comunicat.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) a anuntat anterior ca prin decizia din 23 ianuarie data de Curtea de Apel Ploiesti s-a dispus definitiv si irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc.

Potrivit ARCB, dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere si obtine protectia legala prin demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala (de parc), a devenit o realitate juridica incontestabila, prin ramanerea irevocabila a sentintei civile nr. 2520/2012, pronuntata de Tribunalul Dambovita. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curtii de Apel Ploiesti, sentinta civila a fost confirmata ca irevocabila, prin respingerea recursului exercitat impotriva acesteia, au precizat reprezentantii ARCB.

"Construirea fara autorizatie valabila, indreptateste la demolare si corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul si-a mai propus sa confere monumentelor istorice o zona de protectie menita sa asigure atat conservarea acestora, punerea lor in valoare, cat si protejarea victimelor oricarei agresiuni civile prin repararea integrala si in natura a prejudiciului produs", s-a aratat in motivarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012, citata intr-un comunicat remis Mediafax de ARCB.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, referitor la decizia instantei care obliga edilul Capitalei sa emita decizia privind desfiintarea constructiei Cathedral Plaza, ca asteapta sa vada "motivatia" magistratilor si ca va respecta legea.

Decizia pronuntata la Targoviste in cazul Cathedral Plaza si mentinuta de Curtea de Apel Ploiesti nu va putea produce efecte intrucat proprietarul cladirii nu a luat parte la judecata, iar primarul general nu are competenta pentru a initia o procedura de desfiintare, sustin avocatii Millennium.

Potrivit unui comunicat remis de Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA), avocatii Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, decizia pronuntata de instanta din Targoviste nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate pentru ca dezvoltatorul nu a fost citat si nu a fost parte in acest proces.

"Hotararea instantei din Targoviste nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Municipiul la emiterea unui act prin care sa initieze o procedura de desfiintare. Astfel de acte au mai fost emise in trecut, nelegalitatea lor fiind evidenta raportat la necompetenta Primarului General de a emite astfel de acte", se arata in comunicatul TZA.

Avocatii sustin ca situatia juridica a cladirii ramane neschimbata, Millennium Building Development detinand toate avizele si autorizatiile necesare, fapt ce nu permite initierea unor actiuni de demolare.

"Reprezentantii Millennium Building Development reamintesc ca toate cererile de demolare a Cathedral Plaza au fost respinse pana in prezent de catre instantele de judecata. Millennium Building Development ramane deschisa unui dialog transparent, respingand orice tentative de inducere in eroare a presei si opiniei publice", se mai spune in comunicat.

In 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita a decis: "Admite cererea formulata de reclamantii Bor Iuliana, Dudac Mihaela si Arhiescopia Romano-Catolica Bucuresti, parat fiind primarul municipiului Bucuresti si in consecinta: Obliga pe parat sa emita decizia privind desfiintarea constructiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, situat in Bucuresti, str. General Berthelot nr.11 - 15, sector 1 si respectiv str. Luterana, nr.15 si 15A, sector 1 - realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea paratului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif".

Proiectul legat de construirea Cathedral Plaza, care apartine Millennium Building Development, a inceput in 1998, constructia fiind finalizata in 2011. Potrivit dezvoltatorului, investitia s-a ridicat la 60 de milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri